Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rozważania z Palestriny
[Obrazek: 8fd43d3716f13.jpg]
DZIEŁA KONTEMPLACJI ROZUMOWYCH Z KLASZTORU ŚWIĘTEGO ANTONIEGO W PALESTRINIE

[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

[Obrazek: c56ca9f0ebd6f.jpg]
- Opacie, czym on zgrzeszył?

- Obłudą. Jako ta moneta, który z każdej strony, co innego posiada, tak i on dla każdego inną twarz przybiera. Kiedy mu to odpowiada, jest miły i ogładny, kiedy indziej, na przemian. Szydził, bo chciał mieć u gości poważanie i poklask. Gdyby powiedział choćby słówko na obronę, od razu zostałby wykluczony z towarzystwa. On na pewno się tego boi. Od tego grzechu ani czerniona ani purpurowa sukmana człowieka nie ubezpieczy...

"Nie sądźcie z zewnętrznych pozorów, lecz wydajcie wyrok sprawiedliwy" J 7,24
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Niezwykle ciekawie zapowiadają się te rozważania w duchu maronickim. Z pokorą czekamy na kolejna mądrości Czcigodnego Opata Wink

Interesującą Wielebny wybrał formę - dialogiczną - którą posługiwał się sam Pan Jezus w rozmowach z apostołami. Ona zaś została przejęta przez prekursorów anachoretyzmu (pierwszych ojców pustyni odpowiadających na pytania pielgrzymów), a potem przeniknęła do grup cenobickich, co obserwujemy w tym przypadku, kiedy mistrz-opat poucza swoich braci (jako przewodnik duchowy, a zarazem przełożony).
Odpowiedz

(06.04.2020, 11:57:28)Hieronim Sieniawski napisał(a): Niezwykle ciekawie zapowiadają się te rozważania w duchu maronickim. Z pokorą czekamy na kolejna mądrości Czcigodnego Opata Wink

Interesującą Wielebny wybrał formę - dialogiczną - którą posługiwał się sam Pan Jezus w rozmowach z apostołami. Ona zaś została przejęta przez prekursorów anachoretyzmu (pierwszych ojców pustyni odpowiadających na pytania pielgrzymów), a potem przeniknęła do grup cenobickich, co obserwujemy w tym przypadku, kiedy mistrz-opat poucza swoich braci (jako przewodnik duchowy, a zarazem przełożony).

Cieszę się, że klimat został wyczuty i się podoba. Chociaż mam pewien niedosyt po pierwszym rozważaniu, zbyt krótkie i infantylne. I pewna wskazówka, ja przypowieści nie wymyślam, życie mi je nasuwa Smile
Odpowiedz

Praktyka czyni mistrza! Co do proweniencji przypowieści - są one tym cenniejsze, jeżeli pochodzą z życia.
Odpowiedz

Bardzo ciekawe podoba mi się.
Odpowiedz

[Obrazek: 0bbe079a0b854.jpg]
Opacie, czym on zgrzeszył?

Lenistwem. Nie wiemy, co się stało podczas tego tajemniczego wyjazdu. możemy jednak się domyślać, że ów duchowny właśnie tam, dokąd pojechał, uległ jakimś podszeptom, opiniom, które rażąco zmieniły jego postrzeganie świata, życia dotychczasowego. Tak jak i szatan podczas kuszenia na pustyni, pragnął i próbował zaburzyć relację Chrystusa z Ojcem, oderwać go od posłuszeństwa Ojcu, tak i tu ktoś chciał zamieszać temu kapłanowi w głowie, oderwać go od jego miłości i wierności powołaniu. Po prostu zwątpił w to, co dotąd wyznawał i stąd bierze się jego znużenie, brak chęci do działania. 

Opacie, jak zwalczyć lenistwo?

Trudna to rzecz, ale możliwa do przezwyciężenia. Wiele się módl, proś o łaskę. Gdy wstajesz, rozważ, co masz do zrobienia. Gdy kładziesz się spać, zbadaj, czy to co rankiem postanowiłeś, zrealizowałeś. Nie pozwalaj sobie ani na chwilę na bezczynność, raz się położysz, już nie wstaniesz i postępy swoje zniweczysz. Dąż do małych celów, rób to małymi kroczkami, dziel się z innymi swoimi spostrzeżeniami, obawami. Nie milcz. Gdy ci trudno, proś o pomoc, nie bój się tego, rzecz to ludzka, że jesteśmy słabi. Nie ustawaj, zaprawdę nie ustawaj!
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

Jako, że nałożyłem na siebie to duchowe jarzmo, postanowiłem wznowić publikację rozważań, tym razem jednak w innej formie. Te obrazkowe jak widać nie przetrwały próby czasu i choć znalazłem je na własnym dysku, na forum nie przetrwały, w dodatku ich tworzenie jest bardzo pracochłonne, co w dobie moich czasowych możliwości byłoby dużym problemem. Dlatego rozważania teraz będą publikowane w formie krótkich cytatów wtedy, kiedy przyjdzie na to ochota autora. Zawsze to jakieś urozmaicenie w gąszczu pracujących kser.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.