Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 955
Liczba wątków: 88
24.04.2020, 16:31:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.04.2020, 16:32:16 przez Taddeo Piccolomini.)
Słowo 'jak' powoduje, że to porównanie Wasza Świątobliwość
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 18
Ja jako awatar mam rysunek św. Wardana Mamikoniana, który jest jednym z największych bohaterów narodowych Ormian. Był on ormiańskim możnowładcą w V w., kiedy Armenia pozostawała w niewoli perskiej. Persowie usiłowali wprowadzić w niej zaratusztranizm i prześladowali Kościół. Wardan zaparł się wiary, ale później powrócił do niej i stanął na czele powstania przeciw Persom, które zakończyła przegrana wskutek zdrady bitwa pod Awarajr w 451. Wardan zginął w bitwie i został uznany za męczennika, jest jednym z najbardziej czczonych świętych w Kościele Ormiańskim - kaplica pod jego wezwaniem znajduje się nawet w Bazylice Grobu Bożego w Jerozolimie.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Bardzo ciekawe. To święty Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego?
(26.04.2020, 22:17:59)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bardzo ciekawe. To święty Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego?
W nim głównie jest czczony, ale w Kościele Katolickim także - istnieją parafie pod jego wezwaniem. Apostolski Kościół Ormiański oddzielił się od Kościoła Powszechnego właściwie dopiero w 552 roku, a więc święci zmarli przed tą datą są czczeni również w Kościele katolickim. Poza tym wydaje mi się, że u Ormian unitów przyjąć można podobne postępowanie, jak to w stosunku do neounitów podjął Pius XI - święci kanonizowani po schiźmie mogą być czczeni, jeśli jawnie w swoim nauczaniu i postępowaniu nie byli przeciwni Kościołowi katolickiemu
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Tutaj powstaje interesujący problem, bowiem ówczesne kanonizacje dokonywały się niejako oddolnie poprzez oddawanie czci przez lud i nieformalne przyzwolenie lokalnej władzy. Sprawa staje się prostsza po roku 1181, kiedy to Aleksander III zastrzegł Stolicy Apostolskie prawo wynoszenia osób na ołtarze - wówczas to papież swoim autorytetem ogłasza, że dany człowiek jest wzorem do naśladowania dla całego Kościoła Powszechnego, angażując w sprawę swoją nieomylność (np. wtedy święci z Kościołów Wschodnich rozpoznawani są również w Kościele Łacińskim i vice versa). Mości Pan dysponuje jakimś dokumentem, w którym Pius XI umieścił takie rozstrzygnięcie?
Niestety nie udało mi się znaleźć dokumentu, informację tą zaczerpnąłem
stąd.
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Poszperałem w zasobach internetowych i udało mi się znaleźć Instrukcję Zelum amplitudinis - może chodzić o ten akt (niestety jego treść nie jest dostępna w sieci). To jedyny dokument związany z papieżem Piusem XI, który pojawia się kontekście Kościoła obrządku bizantyjsko-słowiańskiego.
Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
(27.04.2020, 11:02:12)Hieronim Sieniawski napisał(a): Poszperałem w zasobach internetowych i udało mi się znaleźć Instrukcję Zelum amplitudinis - może chodzić o ten akt (niestety jego treść nie jest dostępna w sieci). To jedyny dokument związany z papieżem Piusem XI, który pojawia się kontekście Kościoła obrządku bizantyjsko-słowiańskiego.
To teraz... Może w takim razie podzieli się Eminencja z nami, kim jest postać z Waszego awataru.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Nie mam pojęcia

Wiem jedynie tyle, że jest to obraz irlandzkiego realisty Josepha Malachy Kavanagha, zaś samo dzieło funkcjonuje w sieci raptem na kilku stronach - wszędzie pod tym samym tytułem: "Portrait of a Cardinal before a View of St. Peter's".