Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powrót Ojca-Założyciela!
Wielce Szanowny Panie Montini, pozwolę sobie odnieść się do Pańskiej repliki w punktach.

Ad primum. Oświadczenie Inkwizycji było jedynie próbą ukazania prawdy, którą Mości Pan fałszował, twierdząc w wielu mikronacjach, że jest Pan duchownym oraz działa z ramienia Kościoła Rotryjskiego. Wspomniane oświadczenie nie wprowadziło nowego stanu prawnego, ale stanowiło prezentację rzeczy takimi, jakie są (do tej pory). To deklaracja, która przypomina o ekskomunice nałożonej bullą Jego Świątobliwości Piusa VI, zatem o negacji Pańskiego prawa do obrony w tym przypadku mowy być nie może.

Ad secundum. Państwo Kościelne Rotria nie uznaje państwowości Republiki Bialeńskiej, zatem i tamtejszych tytułów czy godności. Druga kwestia jest taka, że swego czasu przeprowadziłem kwerendę w aktach prawnych Uniwersytetu Rotryjskiego, które wydano w III Rotrii. Guliano Montiniemu uznano stopień naukowy doktora historii - nic więcej z dokumentów nie wynika.

Ad tertium. Myli Pan pojęcia - nawet realne. W teologii katolickiej prezbiter może być wydalony ze stanu duchownego, lecz zawsze pozostanie kapłanem (wówczas nie będzie "księdzem"). W Rotrii natomiast nominacje nie mają waloru sakramentu, lecz są czynnością prawną, która może zostać cofnięta.

Ad quartum. Kazus lefebrystów tutaj nie zadziała - podobnie, jak i w realu. Prawo nie przewiduje czegoś takiego, jak stan wyższej konieczności w przypadku, kiedy udowodniono upartość czy wręcz zajadłość w postępowaniu.

Ad quintum. Dalsze tytułowanie się "księdzem" czy "doktorem habilitowanym" wobec przedstawionych powyżej faktów spotka się z reakcją Kongregacji Świętego Oficjum.
Odpowiedz

Szanowny Panie Hieronimie
O ile się nie mylę stary CIC mówił wyraźnie, że raz przyjęty urząd duchownego pozostaje ważnym do końca. Z tego co widzę w nowym CIC zostało to zmienione, lecz prawo nie działa wstecz.

Co do różnic semantycznych to myli się Pan, a nie ja. Wydalona osoba ze stanu kapłańskiego dalej będzie księdzem. Ksiądz, jak wiemy, jest to duchowny chrześcijański. Kapłan natomiast jest to duchowny mający święcenia uprawniające do odprawiania nabożeństw i udzielania sakramentów (podaję definicje słownikowe).
Ferdinandus PP. I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
[Obrazek: 101005704499842947_t.png]
Odpowiedz

(29.04.2020, 13:50:00)Pius Leon II napisał(a): Ale my nie wyświęcamy kapłanów... To zasadnicza różnica.  Smile W Kościele Rotryjskim kapłaństwo jest urzędem, stanowiskiem, a nie sakramentem jak w realnym Kościele Katolickim.
Nominacją.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
Odpowiedz

Szanowny Panie Montini,
proszę zatem ten fakt udowodnić poprzez przedstawienie podstawy prawnej. Słownik polszczyzny nie jest źródłem, z którego należałoby czerpać informacje dotyczące teologii czy prawa kanonicznego. W każdym razie - nie ma to większego znaczenia.
Odpowiedz

(29.04.2020, 15:22:05)Taddeo Piccolomini napisał(a):
(29.04.2020, 13:50:00)Pius Leon II napisał(a): Ale my nie wyświęcamy kapłanów... To zasadnicza różnica.  Smile W Kościele Rotryjskim kapłaństwo jest urzędem, stanowiskiem, a nie sakramentem jak w realnym Kościele Katolickim.
Nominacją.

To właśnie napisałem. Nie musisz mnie poprawiać.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Pan Hieronim chyba nie zrozumiał. Ja mówię o różnicy semantycznej w ogóle, a nie o teologii i KPK. Może warto zaznajomić się ze słowami tj. <<semantyka>>, <<semantyczny>> etc. Nie mam dostępu do starego CIC, jak mam to udowodnić?
Ferdinandus PP. I
[Obrazek: 101005704499842947_t.png]
Odpowiedz

Natomiast ekskomunika Piusa VI jest w mocy, dlatego niniejszym wnoszę o zbanowanie heretyka.
Odpowiedz

Ja jednak proszę o wstrzymanie się. I proszę Montka, aby przeprosił i prosił o wybaczenie.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Eminencjo, było na to wystarczająco dużo czasu. Jednakże to wyglądało raczej na tryumfalne wejście smoka, a nie powrót syna marnotrawnego.
Odpowiedz

No i brak szacunku w zwracaniu się do duchownych wyżej w hierarchii.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.