Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
Zdaje mi się, że na niczym - wielebny Adalbetusie.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
Hieronim Sieniawski
Niezarejestrowany
Bizancjum żyje? Jeżeli tak, może warto powrócić do tej kwestii...
Liczba postów: 2751
Liczba wątków: 258
(14.07.2020, 18:55:11)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bizancjum żyje? Jeżeli tak, może warto powrócić do tej kwestii...
Jestem za, warto zakończyć prace komisji, oczywiście zakończyć je z przytupem, a więc nowym rytuałem.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 379
Liczba wątków: 24
(14.07.2020, 18:55:11)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bizancjum żyje? Jeżeli tak, może warto powrócić do tej kwestii...
Przejrzałem sobie ich forum i w skrócie to od 2 miesięcy co jakiś czas odzywa się jeden mieszkaniec, wspomagany w dyskusji przez jednego z naszych duchownych, władca ostatnie logowanie zaliczył w maju. Koń zatem jaki jest to każdy widzi. Zbyt przeceniano ten kraj...
Liczba postów: 955
Liczba wątków: 88
Niestety potwierdzam że tak jest. Oprócz mnie logował się przez ostatni czas jeszcze Hugo de Payns. Nikt więcej, no jescze Joahim ale nie będzie działał. Szkoda.
(27.07.2020, 16:09:53)Stanisław Dmowski napisał(a): (14.07.2020, 18:55:11)Hieronim Sieniawski napisał(a): Bizancjum żyje? Jeżeli tak, może warto powrócić do tej kwestii...
Przejrzałem sobie ich forum i w skrócie to od 2 miesięcy co jakiś czas odzywa się jeden mieszkaniec, wspomagany w dyskusji przez jednego z naszych duchownych, władca ostatnie logowanie zaliczył w maju. Koń zatem jaki jest to każdy widzi. Zbyt przeceniano ten kraj...
Miejmy nadzieję, że to chwilowy zastój i wszystko wróci na właściwe tory, jak u nas.
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 18
13.08.2020, 16:06:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.08.2020, 16:07:40 przez Gagik Bagratyda.)
Laudetur Iesus Christus!
Przepraszam za długą nieobecność, przez długi czas myślałem zresztą, że wcale nie wrócę.
Wracając do projektu liturgii: nie widzę zbytniego sensu, aby zamieszczać teksty czytań (Apostoła i Ewangelii) z dwóch powodów. Po pierwsze, system bizantyjski jest dość skomplikowany pod tym względem i rotryjscy duchowni czasem mogli by mieć z doborem odpowiednich czytań. Po drugie, teksty biblijne wszyscy dość dobrze znają, zatem i to wkrótce stałoby się monotonne. Proponuję, aby liturgia składała się z następujących elementów:
- film ze śpiewem cerkiewnym
- troparion (lub kontakion)
- kazanie
- zdjęcie liturgii wschodniej
Kontakion lub troparion byłby dobierany według cyklu świąt ruchomych, a poza nim - według cyklu świąt stałych i menologionu. Jeśli na dany dzień podane było by kilka troparionów, celebrans miałby swobodę wyboru jednego z nich. Te piękne teksty są przeważnie słabo znane w naszym społeczeństwie, dlatego uważam, że ich obecność w naszych liturgiach była by bardziej uzasadniona.
Liturgia według mojego projektu wyglądała by mniej więcej tak:
Cytat:(31 lipca 2020 r. [data według kalendarza juliańskiego], czwartek)
Św. i sprawiedliwego Eudokima. Wigilia Procesji czcigodnego i życiodajnego Krzyża.
TROPARION, ton 4.
Ten, Który cię wezwał do przybytków niebieskich,* ciało twoje, święty Eudocymie, i po śmierci zachowuje nienaruszone,* ponieważ ty, błogosławiony, kierując się mądrością i nieskazitelnością,* nie splamiłeś swego ciała.* Toteż z ufnością bądź u Chrystusa orędownikiem naszego zbawienia.
[Kazanie]
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Bardzo cieszy mnie powrót Waszej Ekscelencji!
Kardynał biskup Ostii
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Podoba mi się ten pomysł z liturgią. Wartałoby ujednolicić też zachodnią. Przedstawię pomysł w tym zakresie.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
(13.08.2020, 17:54:56)Janusz Zabieraj napisał(a): Podoba mi się ten pomysł z liturgią. Wartałoby ujednolicić też zachodnią. Przedstawię pomysł w tym zakresie.
Zatem pozostaje nam oczekiwać efektu prac Infułata. Zakładam, że będzie ciekawie, bo Wielebnego celebrację są naprawdę najwyższej jakości.
Kardynał biskup Ostii
|