Liczba postów: 2604 
    Liczba wątków: 198

Jako iż zostałem powołany na urząd Sekretarza Stanu przedstawię wszelkie informacje do wieczora. Kończymy tę farsę.

Liczba postów: 2687 
    Liczba wątków: 254

(10.08.2020, 09:58:54)Pio Maria de Medici napisał(a):  Jako iż zostałem powołany na urząd Sekretarza Stanu przedstawię wszelkie informacje do wieczora. Kończymy tę farsę. 
Oczekuję Eminencjo, konkretnych informacji. Wyrażam wdzięczność za notę gratulacyjną dla Jego Królewskiej Mości Sebastiana Januarego II, która dotarła na seym elekcyjny. Proszę zadbać o odpowiedni podział obowiązków dla Prefektów, otrzymał również Eminencja Asystenta w osobie bp Dmowskiego. Liczę, że aktualny, czteroosobowy skład Kurii będzie jak najbardziej odpowiedni oraz na chwilę obecną - najlepszy.
Przypominam również o trwających pracach nad obrządkiem bizantyjskim. Z racji, że z emerytury powrócił x. bp Adalbertus Pronobis, biskup konstantynopolitański, może warto podjąć próbę wznowienia i zakończenia prac powołanej przez Piusa Leona II Komisji.
Z wyrazami estymy,  
(+) x. card. Niccolo Dreder  
Regent Stolicy Apostolskiej, Dziekan Kolegium Kardynalskiego 

(-) Mikołaj kardynał Dreder 
Kardynał biskup Ostii 

1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
	  • Gagik Bagratyda

Wasza Eminencjo,
Przewielebny Kardynale Regencie,
właśnie wysłałem prośbę o akredytację dla Wielebnego Gudonowa do Ministra Spraw Zagranicznych Księstwa Sarmacji. W liście zawarłem także prośbę o rozmowy ws. zmian strukturalnych Kościoła w Księstwie (zgodnie z art. 6. ust. 2. oraz 3. Traktatu z Księstwem Sarmacji). Mam nadzieję, że wszystko pójdzie ku lepszemu. Prawdopodobnie jutro wybiorę się do Monarchii Naddunajskiej w celu rozmów nt. traktatu, a także do ZWiV. Mam nadzieję, że uda mi się wystosować do Republiki Bialeńskiej odpowiednie listy ws. naszych stosunków. Jutro także "poruszę" Czcigodną Kurię ws. działań fabularnych. 

(-) Pio de Medici, 
Sekretarz Stanu 

Wasza Eminencjo,
Przeczcigodny Księże Kardynale Regencie,
Prześwietna Kurio,
z prac Sekretariatu Stanu pragnę przedstawić, że Księstwo Sarmacji udzieliło akredytacji Wielebnemu Księdzu Gudonowi. Tak samo w toku wyjaśnień jest sprawa tzw. zmian administracyjnych, ufam, że wszystko będzie na dobrych torach. Dziś wystosowałem prośbę do władz Monarchii Austro-Węgierskiej ws. podpisania konkordatu, mam nadzieję, że jedna z Najstarszych Cór Kościoła, Monarchia, wróci do łączności z Kościołem. Wystosowałem także prośbę o akredytację dla Wielebnego Infułata Zabieraja, jako nowego nuncjusza w Palatynacie Leocji. Rozmowy z Związkiem Winkulii i Volkianu na ten moment zawieszam, na pewno czeka nas mocna renegocjacja propozycji traktatów, którą dała poprzednia władza. 

Przewielebnego Prefekta ds. Kościoła i Duchowieństwa przynaglam, aby zaktualizował on ewidencję duchowieństwa Kościoła Rotryjskiego, ponadto zobaczył, którzy duchowni są aktywni, a którzy nie (i którym należy odpowiednie nominacje odebrać). Proszę także o odpowiedź na pismo Jego Eminencji Regenta ws. ogłoszenia Wielebnego Ottona Kenta nowym Patronem Kościoła. Proszę także o zaangażowanie się w prace Komisji Liturgicznej. Ma Wielebny Prefekt tylu pomocników, że prace powinny pójść gładko. 

Przewielebnego Prefekta ds. Dyscypliny proszę o prowadzenie dalszej zabawy w Tajemnicy Bractwa i słynnych Wieniawitach, a także o propozycje nowych fabularnych zabaw. Liczę na kreatywność. 

Na ten moment to chyba wszystko z raportu. 
Oddaję się do dyspozycji Eminencji Regenta, 
(-) P. M. C. de Medici, 
Sekretarz Stanu 

Eminencjo, 

Dziękuję za odpowiedź. Satysfakcjonują mnie postępy prac Eminencji odkąd w imieniu Ojca Świętego Jana II mianowałem Was Sekretarzem Stanu. Pokładam nadzieję, że pozostali pracownicy Kurii wezmą z Czcigodnego Kardynała przykład i również efekty prac należnych im Kongregacji będą widoczne. 

Prywatnym kanałem, x. abp Tadeusz von Hippogriff, Prefekt Kongregacji ds. Dyscypliny zapewnił mnie, że będzie kontynuował Tajemnicę Wielkiego Bractwa. Po okresie nudy, która spowiła Państwo Kościelne, taka zabawa fabularna jest nam potrzebna jak spragnionemu woda.  

Głęboko liczę na wsparcie Kurii Rotryjskiej w pracach Komisji Liturgicznej utworzonej w celu stworzenia nowego obrządku. Będzie ono niezbędne dla Jego Ekscelencji x. bp Adalbertusa Pronobis oraz Jego Ekscelencji Gagika Bagratydy, który powrócił po dłuższej przerwie do aktywności i co ważne, widać po Jego Ekscelencji, że zależy mu na stworzeniu tego obrządku. Również dla nas, dla Kościoła Rotryjskiego, jest to ważny krok w kierunku zacieśnienia więzi przyjaźni, które łączą nas z Cesarstwem Bizantyjskim, a także krok, który otworzy nas na inne państwa w klimacie zbliżonym do Bizancjum - jeśli takowe istnieją lub w przyszłości powstaną. 

Na chwilę obecną nie mam więcej pytań ani uwag, życzę powodzenia całej Kurii Rotryjskiej w realizacji powierzonych im obowiązków. 

Kardynał biskup Ostii 

• Gagik Bagratyda

Wasza Eminencjo, 
Przewielebny Regencie, 

pragnę przedstawić krótki raport prac Kurii - z Sekretariatu Stanu powiem tyle, że trwają rozmowy z Monarchią na temat konkordatu.  Czekam także na głos Namiestnika Leocji ws. nuncjusza dla Wielebnego Zabieraja. Mam nadzieję, że relacje z Bialenią pójdą ku lepszemu. Tak samo sprawa konkordatu z ZWiV sama się rozwiązała - ponieważ ZWiV się rozwiązał.  

Z prac kurii działalność wznowiła zabawa "Tajemnica Wielkiego Bractwa", zaś Iosephinum pracuje nad swoją pierwszą propozycją. Wielebny Gudonow przyjął wniosek Waszej Eminencji ws. ogłoszenia kard. Kenta Patronem Kościoła. Dalej również posuwają się prace Komisji Liturgicznej. 

To chyba na tyle.  
Oddaję się do dyspozycji, 
(-) P. M. de Medici

Liczba postów: 983 
    Liczba wątków: 88

Wasze Eminencje 

Ja udaje się na pokutę nakazaną mnje przez Jego Świątobliwość. Będę dostępny prywatnie jednak posty będę pisał jedynie w temacie pokuty.

(16.08.2020, 21:18:39)Pio Maria de Medici napisał(a):  Wasza Eminencjo, 
Przewielebny Regencie, 

pragnę przedstawić krótki raport prac Kurii - z Sekretariatu Stanu powiem tyle, że trwają rozmowy z Monarchią na temat konkordatu.  Czekam także na głos Namiestnika Leocji ws. nuncjusza dla Wielebnego Zabieraja. Mam nadzieję, że relacje z Bialenią pójdą ku lepszemu. Tak samo sprawa konkordatu z ZWiV sama się rozwiązała - ponieważ ZWiV się rozwiązał.  

Z prac kurii działalność wznowiła zabawa "Tajemnica Wielkiego Bractwa", zaś Iosephinum pracuje nad swoją pierwszą propozycją. Wielebny Gudonow przyjął wniosek Waszej Eminencji ws. ogłoszenia kard. Kenta Patronem Kościoła. Dalej również posuwają się prace Komisji Liturgicznej. 

To chyba na tyle.  
Oddaję się do dyspozycji, 
(-) P. M. de Medici 
Eminencjo, Sekretarzu Stanu,
Sugeruję, aby Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa równolegle do prowadzenia procesu kreacyjnego Ottona Kenta, kontynuował wizytacje Kościołów Partykularnych, które zainaugurował bp Pronobis, a które ja wznowiłem za rządów Fiodora Godunowa. Także przypominam, że 30 kwietnia roku bieżącego, kandydatury Tomasso Manciniego oraz Vittorio Paolino, spełniły wymagania umożliwiające inaugurację ich procesów kreacyjnych do godności Ojców Kościoła (obie kandydatury zebrały po 3 podpisy) i wymagam, aby Kongregacja zajęła się również tą kwestią. 
W mojej opinii, Prefekt Kongregacji ds. Dyscypliny zamiast uciekać na pokutę, powinien zachęcać mieszkańców do zabawy w "Tajemnicę...", będąc jednocześnie Mistrzem Gry oraz polecam mu, aby zajął się rewizją forum - w mojej wizji, wiele pojęć na naszym forum czy stronie głównej można zmienić na bardziej klimatyczne, oddające idealnie epokę kościoła przedsoborowego. Gdyby udało się to zrobić do końca sierpnia, byłbym wdzięczny. Chyba, że zdaniem Czcigodnego Prefekta, forum rotryjskie idealnie oddaje klimat.
Z wyrazami szacunku,

Kardynał biskup Ostii 

• Gagik Bagratyda

Wasza Świątobliwość, 
Wasze Ekscelencje, 

koniec leniuszkowania, czas brać się do ciężkiej pracy. Wołamy więc wszyscy do Pana: "Poślij nas na żniwo Twoje Panie", a więc do pracy, którą nam zadano. Sam nie byłem obecny, co zaznaczałem, ale już wziąłem się za przysłowiową robotę - jestem u końca przygotowywania konkordatu z MAW, jestem w trakcie rozmów ws. traktatów z Królestwem Skarlandu i pragnę pracować nad polepszeniem stosunków z Bialenią, toteż zaprosiłem Ministrów do Apostolskiego Miasta. Wydałem także nowe mandatamentum ws. uznawanych państw. Czekam więc na wykonane prace Czcigodnych Prefektów. 

(-) P. M. de Medici

|