Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja Liturgiczna ds. Obrządku Bizantyjskiego
(13.08.2020, 17:54:56)Janusz Zabieraj napisał(a): Podoba mi się ten pomysł z liturgią. Wartałoby ujednolicić też zachodnią. Przedstawię pomysł w tym zakresie.

Tylko starokalendaryzm!

Jak najbardziej popieram pomysł pana Gagika Bagratydy. Co do czytań pomocną rzeczą jest aplikacja dostępna na androida Orthodox Calendar, gdzie w zasadzie zawarte są wszelkie teksty liturgiczne, niestety w języku angielskim. Niemniej pozwalają one na znalezienie odpowiednika po polsku w innych źródłach, zarówno unickich, jak i prawosławnych.
[Obrazek: pxHSe0MNuNQnNVRgrEQBRFCuoTWQFwOmri8J5KW5...authuser=0]
+ Fiodor Godunow
Wielki Inkwizytor
Odpowiedz

Proponuję, aby liturgia zachodnia składała się z następujących elementów:
  • film z chorałem gregoriańskim (najlepiej z inroitem)
  • introit
  • kazanie
  • zdjęcie liturgii zachodniej (szaty mszalne dopasowane kolorystyką do koloru dnia)
Introit byłby dobierany według Divinum Officium.

Liturgia według mojego projektu wyglądała by mniej więcej tak:

Cytat:
14 sierpnia 2020 r. Vigilia Assumptionis B.M.V. ~ II. classis

Książęta ludu szukają Twych względów. Za Nią prowadzą do Króla dziewice, Jej druhny wiodą do Niego z radością i weselem. Z mego serca płynie piękne słowo, pieśń moją śpiewam dla Króla.

[Kazanie]

[Obrazek: image8.jpg]

Dzięki temu mamy porównanie i ujednolicenie rytów.
Odpowiedz

Jak dobrze pamiętam, ceremonie Kościoła "Zachodniego" działają według Ceremoniału Uroczystości Liturgicznych - http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=232.

Nie wiem, czy jesteśmy w mocy zmienić ten ceremoniał.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(14.08.2020, 19:38:54)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak dobrze pamiętam, ceremonie Kościoła "Zachodniego" działają według Ceremoniału Uroczystości Liturgicznych - http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=232.

Sobór ma taką moc, ale chyba nie ma sensu go zwoływać tylko dla jednego zagadnienia. Chyba, że jest szereg innych problemów, które należy poruszyć, wtedy co najwyżej można rozważyć sens zwołania Soboru.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Wszystko, tylko nie Sobór. Wiecie, jakim przeciwnikiem zwoływania Czcigodnego Kolegium Ojców jestem.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

(14.08.2020, 19:48:04)Pio Maria de Medici napisał(a): Wszystko, tylko nie Sobór. Wiecie, jakim przeciwnikiem zwoływania Czcigodnego Kolegium Ojców jestem.

Jednak dwa ostatnie były bardzo udane. Wink
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

(14.08.2020, 19:38:54)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak dobrze pamiętam, ceremonie Kościoła "Zachodniego" działają według Ceremoniału Uroczystości Liturgicznych - http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=232.

Ale przy tworzeniu wschodniego warto zrobić na nowo zachodni, aby były ujednolicone.
Odpowiedz

W najbliższych dniach postaram się opracować projekty obrzędów chirotonii diakona, prezbitera i biskupa. Raczej nie będziemy tworzyć osobnego obrzędu inwestytury arcybiskupiej i koronacji - pozostaniemy przy tych zachodnich. Tak więc oprócz chirotonii trzeba będzie opracować jeszcze obrzędy podniesienia do godności archimandryty, inauguracji bazyliki i ceremonii ślubu oraz pogrzebu.
P.S. Moim skromnym zdaniem dyskusja na temat obrządku zachodniego i ewentualnych zmian w nim powinna toczyć się w innym wątku.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Przedstawiam mój projekt chirotonii diakona i prezbitera. Dla jasności:
  1. Funkcję protodiakona może pełnić dowolny duchowny będący przynajmniej prezbiterem.
  2. Chór może prowadzić osoba świecka; idealnie było by, gdyby jego kwestie były w postaci filmów ze śpiewem tych słów.
  3. Jeśli dopuszczono by przyjmowanie przez żonatych chirotonii prezbiterskiej, przyrzeczenie wytrwania w czystości trzeba by odpowiednio zmienić.
Cytat:
    Obrzęd chirotonii diakona (gdy dokonuje jej biskup)
B- Biskup
P-Protodiakon
K- Kandydat

C – Chór
MC- Mistrz Ceremonii

MC: Do zasiadającego na katedrze biskupa dwaj hipodiakoni podprowadzają głęboko pochylonego kandydata na diakona. Zatrzymują się przy carskich wrotach. Protodiakon mówi:
P: Rozkaż, czcigodny władyko!
MC: Następnie diakon i protodiakon prowadzą kandydata przed biskupa, któremu się kłania. Protodiakon mówi:
P: Czcigodny władyko, święta Matka Kościół Rotryjski domaga się, abyś tego Brata wyniósł do godności diakona.
B: Czy wiesz, że jest tego godzien?
P: O ile ułomność ludzka mi pozwala, zaświadczam, że jest tego godzien.
B: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadam Ci  Synu pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć godność diakona?
K: Chcę.
B: Czy chcesz kontynuować naukę, abyś był godnym przyjęcia godności prezbiteratu?
K: Chcę z Bożą pomocą.
B: Czy mi, moim następcom i Najwyższemu Kapłanowi oraz Jego następcom przyrzekasz cześć i posłuszeństwo?
K: Przyrzekam.
MC: Biskup błogosławi kandydata, a protodiakon z diakonem trzykrotnie oprowadzają go wokół ołtarza. Chór śpiewa w tym czasie:
C: Święci męczennicy, mężnie walczący i ukoronowani, módlcie się do
Pana, aby zmiłował się nad naszymi duszami.
Chwała Tobie, Chryste Boże, Apostołów chwało, radości męczenników,
którzy głosili Trójcę jednoistotną.
Wesel się, Izajaszu, oto Dziewica poczęła i zrodziła Syna Emanuela, Boga i człowieka, a Wschód imię Jego, którego wielbiąc Dziewicę wywyższamy.

MC: Kandydat całuje cztery rogi ołtarza, rękę i kolana biskupa. Kłania się trzykrotnie przed ołtarzem, mówiąc:
K: Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu.
MC: Kandydat przyklęka i składa na ołtarzu skrzyżowane dłonie oraz między nimi głowę. Biskup wstaje, podchodzi do kandydata, kładzie skraj orarionu na jego głowę i trzykroć go błogosławi. Protodiakon mówi:
P: Bądźmy uważni!
MC: Biskup kładzie ręce na głowę kandydata i donośnym głosem mówi:
B: Boska łaska, zawsze chorych uzdrawiająca i cierpiących niedostatek
uzupełniająca, przez nasze ręce okazuje najpobożniejszego N.,
diakonem, pomódlmy się przeto za niego, aby zstąpiła nań łaska Najświętszego Ducha.

MC: Wszyscy zebrani modlą się w ciszy za kandydata. Następnie biskup podnosi go, nakłada mu orarion i mówi donośnie:
B: Αξιος!
P: Αξιος, αξιος, αξιος!
C: Αξιος, αξιος, αξιος!
MC: Biskup zakłada mu narękawki i mówi donośnie:
MC: Biskup wręcza diakonowi wachlarz i mówi donośnie:
MC: Wyświęcony całuje biskupa w rękę. Następuje Liturgia.

Cytat:
 Obrzęd chirotonii diakona (gdy dokonuje jej Patriarcha)
Pa- Patriarcha
B-Biskup
K- Kandydat
C – Chór
MC- Mistrz Ceremonii

MC: Do zasiadającego na katedrze Patriarchy dwaj hipodiakoni podprowadzają głęboko pochylonego kandydata na diakona. Zatrzymują się przy carskich wrotach. Biskup mówi:
B: Rozkaż, czcigodny władyko!
MC: Następnie diakon i protodiakon prowadzą kandydata przed Jego Świątobliwość. Kandydat całuje stopy Patriarchy, a następnie pozostaje w głębokim skłonie. Biskup mówi:

B: Czcigodny władyko, święta Matka Kościół Rotryjski domaga się, abyś tego Brata wyniósł do godności diakona.
Pa: Czy wiesz, że jest tego godzien?

B: O ile ułomność ludzka mi pozwala, zaświadczam, że jest tego godzien.
Pa: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadam Ci  Synu pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć godność diakona?
Pa: Czy chcesz kontynuować naukę, abyś był godnym przyjęcia godności prezbiteratu?
K: Chcę z Bożą pomocą.
Pa: Czy nam, naszym następcom i swemu biskupowi oraz jego następcom przyrzekasz cześć i posłuszeństwo?
K: Przyrzekam.
MC: Patriarcha błogosławi kandydata, a protodiakon z diakonem trzykrotnie oprowadzają go wokół ołtarza. Chór śpiewa w tym czasie:
Wesel się, Izajaszu, oto Dziewica poczęła i zrodziła Syna Emanuela, Boga i człowieka, a Wschód imię Jego, którego wielbiąc Dziewicę wywyższamy.

MC: Kandydat całuje cztery rogi ołtarza, rękę, kolana i stopy Jego Świątobliwości. Kłania się trzykrotnie przed ołtarzem, mówiąc:
MC: Kandydat przyklęka i składa na ołtarzu skrzyżowane dłonie oraz między nimi głowę. Patriarcha wstaje, podchodzi do kandydata, kładzie skraj orarionu na jego głowę i trzykroć go błogosławi. Biskup mówi:
B: Bądźmy uważni!
MC: Patriarcha kładzie ręce na głowę kandydata i donośnym głosem mówi:
Pa: Boska łaska, zawsze chorych uzdrawiająca i cierpiących niedostatek
uzupełniająca, przez nasze ręce okazuje najpobożniejszego N.,
diakonem, pomódlmy się przeto za niego, aby zstąpiła nań łaska Najświętszego Ducha.

MC: Wszyscy zebrani modlą się w ciszy za kandydata. Następnie Patriarcha podnosi go, nakłada mu orarion i mówi donośnie:
Pa: Αξιος!
B: Αξιος, αξιος, αξιος!
MC: Patriarcha zakłada mu narękawki i mówi donośnie:
MC: Patriarcha wręcza diakonowi wachlarz i mówi donośnie:
MC: Wyświęcony całuje Patriarchę w rękę i stopy. Następuje Liturgia.

Cytat:Obrzęd chirotonii prezbitera (gdy dokonuje jej biskup)
B- Biskup
P-Protodiakon
K- Kandydat

C – Chór
MC- Mistrz Ceremonii

MC: Do zasiadającego na katedrze biskupa dwaj diakoni podprowadzają głęboko pochylonego kandydata na diakona. Zatrzymują się przy carskich wrotach. Protodiakon mówi:
P: Rozkaż, czcigodny władyko!
MC: Następnie dwaj prezbiterzy prowadzą kandydata przed biskupa, któremu się kłania. Protodiakon mówi:
P: Czcigodny władyko, święta Matka Kościół Rotryjski domaga się, abyś tego Brata wyniósł do godności prezbitera.
B: Czy wiesz, że jest tego godzien?
P: O ile ułomność ludzka mi pozwala, zaświadczam, że jest tego godzien.
B: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadam Ci  Synu pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć godność prezbitera?
B: Czy chcesz sumiennie spełniać zadana nałożone przez władze kościelne, gdziekolwiek zostaniesz posłany?
K: Chcę
B: Czy chcesz dobrowolnie wytrwać w świętej czystości, aż do końca swojego żywota?
B: Czy chcesz swoim życiem świadczyć o Chrystusie jako wierny sługa Kościoła?
K: Chcę z Bożą pomocą

B: Czy mi, moim następcom i Najwyższemu Kapłanowi oraz Jego następcom przyrzekasz cześć i posłuszeństwo?
MC: Kandydat klęka przed Biskupem i wkładając złożone ręce w ręce Biskupa mówi:
K: Przyrzekam cześć i posłuszeństwo Tobie Czcigodny Ojcze, twoim następcom i Najwyższemu Kapłanowi oraz, że uczynię wszystko, czego wymagać będzie ode mnie posługa prezbitera.
MC: Biskup błogosławi kandydata, a dwaj kapłani trzykrotnie oprowadzają go wokół ołtarza. Chór śpiewa w tym czasie:

MC: Kandydat całuje cztery rogi ołtarza, rękę i kolana biskupa. Kłania się trzykrotnie przed ołtarzem, mówiąc:
MC: Kandydat klęka na oba kolana i składa na ołtarzu skrzyżowane dłonie oraz między nimi głowę. Biskup wstaje, podchodzi do kandydata, kładzie skraj orarionu na jego głowę i trzykroć go błogosławi. Protodiakon mówi:
P: Bądźmy uważni!
MC: Biskup kładzie ręce na głowę kandydata i donośnym głosem mówi:
B: Boska łaska, zawsze chorych uzdrawiająca i cierpiacych niedostatek uzupełniająca, przez nasze ręce okazuje najpobożniejszego diakona N., prezbiterem, pomódlmy się przeto za niego, aby zstapiła nań łaska Najświętszego Ducha.

MC: Wszyscy zebrani modlą się w ciszy za kandydata. Następnie biskup podnosi go, nakłada mu epitrachelion i mówi donośnie:
MC: Biskup błogosławi pas, wyświęcony całuje pas i rękę biskupa. Biskup zakłada mu pas, mówiąc
MC: Biskup błogosławi felonion, wyświęcony całuje felonion i rękę biskupa. Biskup zakłada mu felonion, mówiąc
MC: Biskup błogosławi służebnik, wyświęcony całuje służebnik i rękę biskupa. Biskup wręcza mu służebnik, mówiąc
MC: Wyświęcony całuje biskupa w rękę. Następuje Liturgia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Cytat:Obrzęd chirotonii prezbitera (gdy dokonuje jej Patriarcha)

Pa-Patriarcha
B-Biskup
K- Kandydat

C – Chór
MC- Mistrz Ceremonii

MC: Do zasiadającego na katedrze Patriarchy dwaj diakoni podprowadzają głęboko pochylonego kandydata na diakona. Zatrzymują się przy carskich wrotach. Biskup mówi:
B: Rozkaż, czcigodny władyko!
MC: Następnie dwaj prezbiterzy prowadzą kandydata przed Jego Świątobliwość.  Kandydat całuje stopy Patriarchy, a następnie pozostaje w głębokim skłonie. Biskup mówi:
B: Czcigodny władyko, święta Matka Kościół Rotryjski domaga się, abyś tego Brata wyniósł do godności prezbitera.
Pa: Czy wiesz, że jest tego godzien?
B: O ile ułomność ludzka mi pozwala, zaświadczam, że jest tego godzien.
Pa: Aby się upewnić, czy jesteś godzien tego urzędu zadam Ci  Synu pytania.
Czy chcesz dobrowolnie i świadomie przyjąć godność prezbitera?
Pa: Czy chcesz sumiennie spełniać zadana nałożone przez władze kościelne, gdziekolwiek zostaniesz posłany?
Pa: Czy chcesz dobrowolnie wytrwać w świętej czystości, aż do końca swojego żywota?
Pa: Czy chcesz swoim życiem świadczyć o Chrystusie jako wierny sługa Kościoła?
K: Chcę z Bożą pomocą
Pa: Czy nam, naszym następcom i swemu biskupowi oraz jego następcom przyrzekasz cześć i posłuszeństwo?
MC: Kandydat klęka przed Patriarchą i wkładając złożone ręce w ręce Patriarchy mówi:
K: Przyrzekam cześć i posłuszeństwo Tobie Najjaśniejszy Panie, Twoim następcom i mojemu biskupowi oraz jego następcom, a także to, iż uczynię wszystko, czego wymagać będzie ode mnie posługa prezbitera.
MC: Patriarcha błogosławi kandydata, a dwaj kapłani trzykrotnie oprowadzają go wokół ołtarza. Chór śpiewa w tym czasie:
Chwała Tobie, Chryste Boże, Apostołów chwało, radości meczenników,

MC: Kandydat całuje cztery rogi ołtarza, rękę, kolana i stopy Patriarchy. Kłania się trzykrotnie przed ołtarzem, mówiąc:
MC: Kandydat klęka na oba kolana i składa na ołtarzu skrzyżowane dłonie oraz między nimi głowę. Patriarcha wstaje, podchodzi do kandydata, kładzie skraj orarionu na jego głowę i trzykroć go błogosławi. Biskup mówi:
B: Bądźmy uważni!
MC: Patriarcha kładzie ręce na głowę kandydata i donośnym głosem mówi:
Pa: Boska łaska, zawsze chorych uzdrawiająca i cierpiacych niedostatek uzupełniająca, przez nasze ręce okazuje najpobożniejszego diakona N., prezbiterem, pomódlmy się przeto za niego, aby zstapiła nań łaska Najświętszego Ducha.

MC: Wszyscy zebrani modlą się w ciszy za kandydata. Następnie Patriarcha podnosi go, nakłada mu epitrachelion i mówi donośnie:
MC: Patriarcha błogosławi pas, wyświęcony całuje pas, rękę i stopy Patriarchy. Patriarcha zakłada mu pas, mówiąc
MC: Patriarcha błogosławi felonion, wyświęcony całuje felonion, rękę i stopy Patriarchy. Patriarcha zakłada mu felonion, mówiąc
MC: Patriarcha błogosławi służebnik, wyświęcony całuje służebnik, rękę i stopy Patriarchy. Patriarcha wręcza mu służebnik, mówiąc
MC: Wyświęcony całuje Patriarchę w rękę i stopy. Następuje Liturgia.

Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.