Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Komisja Liturgiczna ds. Obrządku Bizantyjskiego
To kiedy Sobór?
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Jak Ojciec Święty go zwoła.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(22.08.2020, 11:54:59)Mikołaj Dreder napisał(a): Zatem... To chyba już wszystko w kwestii rytuału wschodniego?

Jeszcze pogrzeb, inauguracja bazyliki i podniesienie do godności arcybiskupa. W przyszłym tygodniu nie będę miał czasu, zatem zajmę się tym dopiero pod koniec sierpnia. Chyba, że ktoś inny chce zaproponować swój projekt odnośnie tych ceremonii.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(22.08.2020, 14:45:57)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak Ojciec Święty go zwoła.

Na święte nigdy. Wink
Odpowiedz

(22.08.2020, 16:05:50)Janusz Zabieraj napisał(a):
(22.08.2020, 14:45:57)Pio Maria de Medici napisał(a): Jak Ojciec Święty go zwoła.

Na święte nigdy. Wink

Jego Świątobliwość jest ze mną w kontakcie, na bieżąco. O wszystkim wie i wyda bullę, która zwoła Święty Sobór.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Kiedy zatem zostanie zwołany ten sobór? Mijają kolejne dni i cisza.
Odpowiedz

Prawdopodobnie dzisiaj Ojciec Święty wyda dwie bulle. O zakończeniu regencji oraz zwoła Sobór.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

W ciągu tego tygodnia nie miałem możliwości pracować nad obrzędami, teraz mam nadzieję to zmienić. Pozostały jeszcze do opracowania rytuały pogrzebu, podniesienia do godności arcybiskupa i inauguracji bazyliki, a także odpowiednik OWMR-u. Kiedy rozpocznie się sobór?
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(29.08.2020, 18:19:47)Gagik Bagratyda napisał(a): W ciągu tego tygodnia nie miałem możliwości pracować nad obrzędami, teraz mam nadzieję to zmienić. Pozostały jeszcze do opracowania rytuały pogrzebu, podniesienia do godności arcybiskupa i inauguracji bazyliki, a także odpowiednik OWMR-u. Kiedy rozpocznie się sobór?

Jego Świątobliwość zwołał kilka dni temu Sobór. Obecnie trwają czynności przygotowawcze. Myślę, że w najbliższym tygodniu jego obrady zostaną zainaugurowane.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Cytat:
   Podniesienie do godności arcybiskupa
Pa-Patriarcha
P-Protodiakon
AE-Arcybiskup Elekt
C-Chór
MC-Mistrz Ceremonii
MC: Do Soboru N. podąża uroczysta procesja. Poprzedzani licznie zgromadzonym niższym duchowieństwem dostojnie kroczą Arcybiskup Elekt prowadzony przez protodiakona i protoprezbitera oraz sam Patriarcha. Arcybiskup Elekt staje u wejścia do nawy, zaś reszta procesji zatrzymuje się dopiero przed ikonostasem i zwraca twarzą do wiernych. Protodiakon proklamuje nominację arcybiskupią:
P: Czcigodny Władyko, Jego Świątobliwość N, Patriarcha Rotrii, błogosławi Waszą Eminencję na arcybiskupa zbawionego przez Boga miasta N. (Odczytuje nominację).
AE: Ponieważ Czigodny Patriarcha zadecydował podnieść mnie do takiej
posługi, dziękuję, przyjmuję i nic przeciw nie mówię.
MC: Chór śpiewa życzenia wielu lat:
C: (śpiewa życzenia wielu lat)
MC: Na środku świątyni służba liturgiczna rozwija przygotowany wcześniej dywan z herbem diecezji arcybiskupa elekta. Następnie protodiakon i protoprezbiter prowadzą tam arcybiskupa elekta. Protodiakon mówi:
P: Przyprowadzany jest umiłowany przez Boga, wybrany i zatwierdzony
władyka, mający zostać arcybiskupem zbawionego przez
Boga miasta N.
MC: Arcybiskup elekt staje na środku dywanu i trzykrotnie się kłania. Patriarcha pyta:
Pa: Po cóż przyszedłeś i czego chcesz od naszej niegodności?
AE: Łaski wyniesienia do godności arcybiskupiej, Wasza Świątobliwość.
Pa: Pomnij przeto na dzień, w którym otrzymałeś chirotonię biskupią i odnów złożoną wówczas przysięgę.
AE: Ja, N, przysięgam tobie, Najjaśniejszy Panie posłuszeństwo oraz miłość, być zawsze w łączności z Tobą, Biskupem Rotrii oraz zawsze do tej łączności prowadzić wszystkich, których mi powierzasz.
MC: Patriarcha błogosławi go, mówiąc:
Pa: Łaska Świętego Ducha niech będzie z tobą, oświecając i umacniając, i pouczając ciebie przez wszystkie dni twego życia.
MC: Arcybiskup kłania się trzykrotnie, a następnie protodiakon prowadzi go do Patriarchy, któremu całuje prawą dłoń i stopy, a następnie pozostaje w głębokim pokłonie. Patriarcha błogosławi go, mówiąc:
Pa: Łaska Najświętszego Ducha niech będzie z tobą.
MC: Następnie Patriarcha podnosi nowego arcybiskupa i ukazuje ludowi, a chór śpiewa życzenia wielu lat:
C: (śpiewa życzenia wielu lat)
MC: Nowy arcybiskup całuje stopy Patriarchy i wymienia z nim pocałunek pokoju. Następuje Liturgia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.