Liczba postów: 2771
    Liczba wątków: 225

Brzytwa Ockhama. Nie trzeba mnożyć bytów ponad potrzeby.

Liczba postów: 2687
    Liczba wątków: 254

Jestem przeciw propozycji Brata Habsburga. Zarówno Jezuici, ale też Krzyżacy, mają u nas wieloletnie tradycje. Nie niszczmy ich. Jezuici stanowią alternatywę dla osób, których interesuje zakonna droga służby Panu - Krzyżacy dla świeckich rycerzy, którzy chcą służyć Panu. Niech tak pozostanie.

(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

Liczba postów: 1127
    Liczba wątków: 8

Jak mówiłem to tylko luźna sugestia.
Aby realizować ide Kardynała Dredera będzie mi potrzebna pomoc władz Rotrii. 
Na pewno potrzebować będę informacji o istniejących i nowozakładanych państwach.
Przyznaje nigdy się tym nie interesowałem.
oraz pomoc w rozwiązywaniu problemów np. w nowopowstałych państwach.

Liczba postów: 413
    Liczba wątków: 24

Nigdy jakoś do gustu nie przypadały mi te wszystkie rekonstrukcje historyczne w postaci czy to "jezuitów" czy "krzyżaków", jako że bardzo sobie właśnie cenię w mikronacjach tą oryginalność. Ale że już jakaś tradycja się wyklarowała to warto to kontynuować. Przede wszystkim jednak nie starajcie się mnozyć tworów zakonnych, bo to jest przeciwskuteczne. Ujednolicanie sensu zbytnio nie ma. Dożywotniość funkcji? Problematyczna sprawa, bo z tego co pamiętam już kiedyś był w związku z tym konflikt, nie radziłbym więc. W ogóle ile osób zainteresowanych jest działalnością w ZK? Jakie to są osoby? Z jakich państw?

Liczba postów: 1127
    Liczba wątków: 8

Ekscelencjo
Zakon działa w Bizancjum, Rotrii i RON.
Mam chętnych w MAW, ale czekają co Patriarcha postanowi w sprawie Zakonu

(21.09.2020, 12:06:43)Andrew von Habsburg napisał(a):  Ekscelencjo
Zakon działa w Bizancjum, Rotrii i RON.
Mam chętnych w MAW, ale czekają co Patriarcha postanowi w sprawie Zakonu
Może warto ich zaprosić na Sobór? Skoro chcą tworzyć Zakon to warto, aby dołożyli swoją cegiełkę do jego nowej formy.

Kardynał biskup Ostii

(21.09.2020, 09:50:58)Stanisław Dmowski napisał(a):  Nigdy jakoś do gustu nie przypadały mi te wszystkie rekonstrukcje historyczne w postaci czy to "jezuitów" czy "krzyżaków", jako że bardzo sobie właśnie cenię w mikronacjach tą oryginalność. Ale że już jakaś tradycja się wyklarowała to warto to kontynuować. Przede wszystkim jednak nie starajcie się mnozyć tworów zakonnych, bo to jest przeciwskuteczne. Ujednolicanie sensu zbytnio nie ma. Dożywotniość funkcji? Problematyczna sprawa, bo z tego co pamiętam już kiedyś był w związku z tym konflikt, nie radziłbym więc. W ogóle ile osób zainteresowanych jest działalnością w ZK? Jakie to są osoby? Z jakich państw?
Józefici właśnie mieliby być czymś nowym.

Czy coś jeszcze chcą Ojcowie dodać? Może w kwestii Statutu?

(22.09.2020, 19:40:32)Janusz Zabieraj napisał(a):  Czy coś jeszcze chcą Ojcowie dodać? Może w kwestii Statutu?
Wielki Mistrz, Ekscelencja Habsburg, wspominał o kilku osobach zainteresowanych działalnością w ramach Zakonu Krzyżackiego. Uważam, że skoro oni mają być w centrum wydarzeń, tworzyć oraz animować działalność Krzyżaków, to warto, aby i ich opinię na temat reform Zakonu wysłuchać oraz ich uwagi wcielić w życie, bo póki co na temat Zakonu dyskutują osoby, które raczej nie podejmą w nim działalności.

Kardynał biskup Ostii

Dobrze, bardzo proszę Wielkiego Mistrza o zawezwanie zainteresowanych osób.