Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Republika Bialeńska
rozważa powrót na łono Kościoła Rotryjskiego. Osobiście jestem bardzo zaskoczony taką dyskusją na ich forum, ale pozostaje się nam tylko cieszyć, że kolejne państwo chce poznać Prawdę.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Stwierdzenie oczywistego faktu, że bialeńskie prawo nie zabrania rejestracji związku wyznaniowego to jest to rozważenie powrotu? Czy może zdanie Ekscelencji Dostojewskiego?
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1942
Ciekawa informacja z Republiki Bialeńskiej. Jak widać obrali podobną drogę jak my, podczas SLVII - skrócenie rządów głowy państwa z 6. do 4. miesięcy.
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Właśnie ja tu jestem w rozkroku, bo jestem za, a nawet przeciw. Na przykład w Rzeszy wydłużono mi kadencję lewską z 2 miesięcy do pół roku, no ale tam i tak się nikt nie zgłaszał, aby ze mną konkurować.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Nowym premierem Dreamlandu został
Mischa Baxter. Zastąpił on na tym stanowisku Williama Chamberlaina, odwołanego z powodu nieaktywności (jak się okazało jej przyczyną była choroba, o której były premier anonsował, mimo to dokonano jego odwołania, nie czekając na powrót).
W Sarmacji natomiast rzuciła mi się po szybkim przejrzeniu ta oto
sprawa. O postępowaniu toczącym się przeciwko byłemu już księciu Filipowi już informowałem. Jak się okazało a z racji swojej mniejszej aktywności przeoczyłem to, trybunał uznał oskarżonego winnym manipulacji przy wynikach wyborczych i skazał go na 4 miesiące więzienia. Kilka dni temu b. książę odwołał się od wyroku, powołując się na fakt złej liczby sędziów w składzie orzekającym, co też trybunał uwzględnił, uchylając wyrok i przekazując do ponownego rozpatrzenia. Suweren otrzymał to co chciał tj. zrzucił księcia z tronu i zafundował mu porządną kurację wstrząsami i strachem. Być może za jakiś czas znów zobaczymy JKW w młynach sarmackiej administracji, o ile chęci nie zniknęły...
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...p?tid=1980
W Republice Bialeńskiej zbliżają się wybory prezydenckie, w wyścigu o fotel prezydencki po A. A. Shariati odznaczonej w Państwie Kościelnym
Orderem Szlachetnych Dam oraz
Signum Laudis, stanął m.in. Ametyst Faradobus - nasz niedawny szanowny gość. Myślę, że z perspektywy naszych wzajemnych relacji państwowych, to bardzo dobry kandydat.
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Ale nie jedyny. W praktyce jednak dla Was zwycięstwo Thomasa byłoby równie korzystne, bo spojrzenie na kwestię rotryjsko-bialeńską mamy podobne. Może nawet Thomas jest tu bardziej postępowy.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Chciałbym wspomnieć, że pan Thomas von Lisendorff to mój stryj.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
06.10.2020, 09:34:03
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.10.2020, 09:38:02 przez Stanisław Dmowski.)
Skoro jedzie z nami Ekscelencja Faradobus to wypada zapytać, z jakiego powodu Andrzej Swarzewski opuścił Bialenię? Przeglądając forum dreamlandzkie taka informacja mi się rzuciła w oczy. Różnica zdań? Konflikt?