Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Ratzingera używał Kosma Medyceusz. To była słynna scena, kiedy do XVIII wiecznego Skarlandu przyleciał Dreamlinerem z Benedyktem XVI.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Pius VIII, Leon XII, Grzegorz XVI z nowożytnych byli nieużywani.
Odpowiedz

Tylko jesteśmy w czasach fotografii i kinematografii, czarnobiałej, ale jesteśmy. Ci papieże nie mają żadnych fotografii czy filmów, bo to dopiero od Piusa IX się zaczęło.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(16.10.2020, 08:37:12)Pio Maria de Medici napisał(a): Tylko jesteśmy w czasach fotografii i kinematografii, czarnobiałej, ale jesteśmy. Ci papieże nie mają żadnych fotografii czy filmów, bo to dopiero od Piusa IX się zaczęło.

W związku z tym te możliwości doboru patriarchy są ciutkę zawężone jak Eminencja mówi.

A co złego jest w Montinim? Bo jakieś głosy negatywne wybrzmiały a ja szczerze mówiąc nie wiem, skąd się biorą.
[Obrazek: 5tcreVe.png]
Odpowiedz

Dla mnie kojarzy on się definitywnie z Orańskimi, ale to wirtualnie.

Realnie nie mam nic do św. Pawła od Jaja na Głowie. Smile
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

(16.10.2020, 08:29:46)Janusz Zabieraj napisał(a): Pius VIII, Leon XII, Grzegorz XVI z nowożytnych byli nieużywani.

Grzegorz XVI był używany już dwa razy. Przeze mnie, jako Benedykta I oraz przez Piusa VI. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Ano fakt. Ale przez nasz czasokres nie musimy chyba ograniczać się w takim doborze avatarów. Można sobie wstawić portret. Portrety robiono także współczesnym papieżom.
Odpowiedz

Grzegorz XVI miewał ładne obriazy.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Przyznam, że podobało mi się, jak przed zmianą czasu w Rotrii klimat był renesansowy, a awataru zdobiły portrety.
Choć stare zdjęcia mają swój urok.

Cytat:A co złego jest w Montinim? Bo jakieś głosy negatywne wybrzmiały a ja szczerze mówiąc nie wiem, skąd się biorą.

Ano właśnie...

Zapewne niektórzy wspominają jego reformę liturgiczną.
Ale trzeba zauważyć pozytywne aspekty jego pontyfikatu. Poza tym, reforma nie była zła w założeniu i można powiedzieć, że część z tych reform jest pozytywnych. A może i wiele z nich.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(15.10.2020, 21:22:45)Mikołaj Dreder napisał(a):
(15.10.2020, 21:20:21)Gagik Bagratyda napisał(a): Cieszymy się z wzrastającej ilości postów, a tymczasem ani dziś, ani wczoraj nikt nie odezwał się w dziale soboru...

Sobór chyba czeka "przerwa" do czasu wybrania nowego Patriarchy oraz mianowania nowego Legata. Obecny w trakcie sede vacante utraci swój urząd.

Myślę, że to najlepsze rozwiązanie. Zaczekajmy na wybór nowego Ojca Świętego.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.