Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
(19.10.2020, 20:43:51)Mikołaj Dreder napisał(a): (19.10.2020, 20:42:21)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Oczywiście nie oskarżam Policji, ona wykonuje rozkazy i ma strzec egzekwowania prawa. To nie są sprawy osobiste. Żal mi księdza, bo przez własne zagubienie sam siebie doprowadził do takiej sytuacji.
I w pełni zgadzam się co do nielegalnego zajmowania lokalu. To najzwyczajniej pospolita nieprzyzwoitość.
Mitry niestety nie mam, bo gromadzę fundusze na triregnum Wtedy będę sartorialnie usatysfakcjonowany.
A gdzież je można nabyć? I ile kosztuje? 
A choćby na Grabarce mają sklep, który to sprzedaje. Na wschodzie to w ogóle łatwo znaleźć, ja widziałem na przykład w monasterze świętego Michała w Kijowie za jakieś kilkaset złotych. Będę miał kiedyś nadmiar pieniędzy to sobie kupię.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Przyznam, że ciekawe. Jak rozumiem, tyczy się to raczej mitr używanych przez prezbiterów, a nie biskupów?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Wystarczy dokupić krzyżyk i można mieć biskupią (chyba nie jest to jakoś technicznie skomplikowane, bo np taki biskup supraski Andrzej nosi tę samą mitrę, w której występował jako archimandryta). W ogóle z tymi krzyżykami to jest umowna sprawa. Do lat osiemdziesiątych nosili je tylko zwierzchnicy Cerkwi i biskupi obdarzeni przywilejem, potem się z tego zrobił wyróżnik biskupa. Ruska Cerkiew ma też przedstawicielstwo w Jerozolimie i jego szef nie jest biskupem tylko archimandrytą, ale wyjątkowo może nosić mitrę z krzyżykiem.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Ja mam ochotę sobie mitrę sprawić.
Mam takiego kumpla, który kolekcjonuje przedsoborowe szaty liturgiczne, ale ma też jakieś wschodnie. Muszę go zapytać, czy ma mitrę.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
19.10.2020, 21:32:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.10.2020, 21:32:24 przez Michał Franciszek Lisewicz.)
Kolekcjonuje tak po prostu, czy do użytku liturgicznego?
Są chyba tacy, co kolekcjonują dla siebie...
Ogólnie rzecz biorąc, w wielu parafiach używa się nie najpiękniejszych, że tak to ujmę, szat liturgicznych, a niektórzy je kolekcjonują.
No, chyba że dla użytku. A tak to, to nie wiem. Niby, zwykłe kolekcjonerstwo... Może i tak.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(19.10.2020, 21:24:09)Ametyst I Dziecię napisał(a): Mam takiego kumpla, który kolekcjonuje przedsoborowe szaty liturgiczne, ale ma też jakieś wschodnie. Muszę go zapytać, czy ma mitrę.
To wygląda na drogie hobby.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Posiadamy w swoich zbiorach kilka pięknych welonów naramiennych, a także ornat pogrzebowy i kapę (oczywiście czarne), którą do celebrowania używaliśmy często. Na ten moment odkładamy jakieś fundusze, by dokonać odpowiedniego zakupu.
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Dokładnie, brzmi drogo, ale jeszcze ciekawiej. Gdybym miał nadmiar gotówki, bardzo chętnie sprawiłbym sobie jakiś element stroju kościelnego dostojnika, np. kardynalski biret. Pięknie prezentowałby się na półce w realowej siedzibie kard. de Medici y Zep
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(19.10.2020, 21:41:51)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Dokładnie, brzmi drogo, ale jeszcze ciekawiej. Gdybym miał nadmiar gotówki, bardzo chętnie sprawiłbym sobie jakiś element stroju kościelnego dostojnika, np. kardynalski biret. Pięknie prezentowałby się na półce w realowej siedzibie kard. de Medici y Zep 
Znałem gościa, co pisał do biskupów o piuski i ci mu je wysyłali. Miał potężną kolekcję. A podobno do Piusa XII rozrzucano wśród wiernych papieskie skarpety. Bo papież nie prał, tylko raz używał. Ponoć okłady z nich leczyły lumbago. Mam nadzieję, że slipów w ten sposób się nie pozbywano...
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
|