Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(19.10.2020, 20:43:51)Mikołaj Dreder napisał(a):
(19.10.2020, 20:42:21)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Oczywiście nie oskarżam Policji, ona wykonuje rozkazy i ma strzec egzekwowania prawa. To nie są sprawy osobiste. Żal mi księdza, bo przez własne zagubienie sam siebie doprowadził do takiej sytuacji.
I w pełni zgadzam się co do nielegalnego zajmowania lokalu. To najzwyczajniej pospolita nieprzyzwoitość.
Mitry niestety nie mam, bo gromadzę fundusze na triregnum Big Grin Wtedy będę sartorialnie usatysfakcjonowany.

A gdzież je można nabyć? I ile kosztuje?  Big Grin

A choćby na Grabarce mają sklep, który to sprzedaje. Na wschodzie to w ogóle łatwo znaleźć, ja widziałem na przykład w monasterze świętego Michała w Kijowie za jakieś kilkaset złotych. Będę miał kiedyś nadmiar pieniędzy to sobie kupię.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Przyznam, że ciekawe. Jak rozumiem, tyczy się to raczej mitr używanych przez prezbiterów, a nie biskupów?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Wystarczy dokupić krzyżyk i można mieć biskupią (chyba nie jest to jakoś technicznie skomplikowane, bo np taki biskup supraski Andrzej nosi tę samą mitrę, w której występował jako archimandryta). W ogóle z tymi krzyżykami to jest umowna sprawa. Do lat osiemdziesiątych nosili je tylko zwierzchnicy Cerkwi i biskupi obdarzeni przywilejem, potem się z tego zrobił wyróżnik biskupa. Ruska Cerkiew ma też przedstawicielstwo w Jerozolimie i jego szef nie jest biskupem tylko archimandrytą, ale wyjątkowo może nosić mitrę z krzyżykiem.
Odpowiedz

Ja mam ochotę sobie mitrę sprawić.
Odpowiedz

Mam takiego kumpla, który kolekcjonuje przedsoborowe szaty liturgiczne, ale ma też jakieś wschodnie. Muszę go zapytać, czy ma mitrę.
Odpowiedz

Kolekcjonuje tak po prostu, czy do użytku liturgicznego?
Są chyba tacy, co kolekcjonują dla siebie...

Ogólnie rzecz biorąc, w wielu parafiach używa się nie najpiękniejszych, że tak to ujmę, szat liturgicznych, a niektórzy je kolekcjonują.
No, chyba że dla użytku. A tak to, to nie wiem. Niby, zwykłe kolekcjonerstwo... Może i tak.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(19.10.2020, 21:24:09)Ametyst I Dziecię napisał(a): Mam takiego kumpla, który kolekcjonuje przedsoborowe szaty liturgiczne, ale ma też jakieś wschodnie. Muszę go zapytać, czy ma mitrę.

To wygląda na drogie hobby. Tongue
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Michał Franciszek Lisewicz
Odpowiedz

Posiadamy w swoich zbiorach kilka pięknych welonów naramiennych, a także ornat pogrzebowy i kapę (oczywiście czarne), którą do celebrowania używaliśmy często. Na ten moment odkładamy jakieś fundusze, by dokonać odpowiedniego zakupu.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep, Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Dokładnie, brzmi drogo, ale jeszcze ciekawiej. Gdybym miał nadmiar gotówki, bardzo chętnie sprawiłbym sobie jakiś element stroju kościelnego dostojnika, np. kardynalski biret. Pięknie prezentowałby się na półce w realowej siedzibie kard. de Medici y Zep Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(19.10.2020, 21:41:51)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Dokładnie, brzmi drogo, ale jeszcze ciekawiej. Gdybym miał nadmiar gotówki, bardzo chętnie sprawiłbym sobie jakiś element stroju kościelnego dostojnika, np. kardynalski biret. Pięknie prezentowałby się na półce w realowej siedzibie kard. de Medici y Zep Big Grin

Znałem gościa, co pisał do biskupów o piuski i ci mu je wysyłali. Miał potężną kolekcję. A podobno do Piusa XII rozrzucano wśród wiernych papieskie skarpety. Bo papież nie prał, tylko raz używał. Ponoć okłady z nich leczyły lumbago. Mam nadzieję, że slipów w ten sposób się nie pozbywano...
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.