Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Bulla daje miesiąc, a niepromulgowane przepisy KPK, zmienione na soborze, nakładają moc prawną dla ceremoniałów. Tak gwoli przypomnienia.
Odpowiedz

Ciekawe. Rozumiem, Wasza Ekscelencjo Prezydencie. Smile

Tak w ogóle, to nie ma to jak posiedzieć w karczmie z patriarchą i prezydentem. Big Grin
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(19.10.2020, 22:03:11)Ametyst I Dziecię napisał(a): Nie mundurów, ja tylko czapki i odznaczenia sobie zbieram. Po prostu kiedyś były czasy, że czapkę dajmy na to pułkownika Ludowego Wojska Polskiego można było na dowolnej giełdzie staroci kupić za 30-40 złotych (raz taką dorwałem za dychę, może dlatego że miałem osiem lat to handlarz zszedł aż tak z ceny). Dzisiaj jak się rozglądam to musiałbym dać sto, sto kilkadziesiąt, a czasem i więcej. Jeszcze bardziej przetrzebiono rynek na Wschodzie. Dawniej można się było w Rosji albo na Ukrainie obłowić za bezcen, kiedy ja byłem pierwszy raz w Petersburgu to oryginalną czapkę rosyjskiego pułkownika lotnictwa dostałem za 30 euro. Rok temu widziałem w podobnej cenie podróbki.

No ale strojów liturgicznych nigdy nie kolekcjonowałem, choć rozważałem. Pewnie kiedy wybiorę się w końcu do Pierwszego Rzymu to wyskoczę z tych parudziesięciu euro i przywiozę sobie piuskę na pamiątkę.

https://allegro.pl/oferta/czapka-pulkown...9626527317
Odpowiedz

(19.10.2020, 22:05:29)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ciekawe. Rozumiem, Wasza Ekscelencjo Prezydencie. Smile

Tak w ogóle, to nie ma to jak posiedzieć w karczmie z patriarchą i prezydentem. Big Grin

Kiedyś moją Alma Mater odwiedził prezydent Malty, policja obstawiła całe Collegium Novum. Ja akurat przyszedłem na egzamin do mojego ówczesnego dziekana i kiedy się spotkaliśmy to on stwierdził: "Pan mi powie, czy pan wie jak wygląda prezydent Malty? No właśnie, ja też nie wiem. Przecież ten człowiek mógłby pójść do [tu nazwa pobliskiej speluny] na piwo, nikt by go nawet nie rozpoznał."

(19.10.2020, 22:07:16)Janusz Zabieraj napisał(a):
(19.10.2020, 22:03:11)Ametyst I Dziecię napisał(a): Nie mundurów, ja tylko czapki i odznaczenia sobie zbieram. Po prostu kiedyś były czasy, że czapkę dajmy na to pułkownika Ludowego Wojska Polskiego można było na dowolnej giełdzie staroci kupić za 30-40 złotych (raz taką dorwałem za dychę, może dlatego że miałem osiem lat to handlarz zszedł aż tak z ceny). Dzisiaj jak się rozglądam to musiałbym dać sto, sto kilkadziesiąt, a czasem i więcej. Jeszcze bardziej przetrzebiono rynek na Wschodzie. Dawniej można się było w Rosji albo na Ukrainie obłowić za bezcen, kiedy ja byłem pierwszy raz w Petersburgu to oryginalną czapkę rosyjskiego pułkownika lotnictwa dostałem za 30 euro. Rok temu widziałem w podobnej cenie podróbki.

No ale strojów liturgicznych nigdy nie kolekcjonowałem, choć rozważałem. Pewnie kiedy wybiorę się w końcu do Pierwszego Rzymu to wyskoczę z tych parudziesięciu euro i przywiozę sobie piuskę na pamiątkę.

https://allegro.pl/oferta/czapka-pulkown...9626527317

To ja mam taką tylko wojsk lądowych, ale okres i wzór ten sam.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Michał Franciszek Lisewicz, Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

(19.10.2020, 22:03:11)Ametyst I Dziecię napisał(a): No ale strojów liturgicznych nigdy nie kolekcjonowałem, choć rozważałem. Pewnie kiedy wybiorę się w końcu do Pierwszego Rzymu to wyskoczę z tych parudziesięciu euro i przywiozę sobie piuskę na pamiątkę.

Czarna, kapłańska, tylko 22 euro. Polecamy. Drożej z pasami.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Chyba że potrzeba jakąś konkretną, określonej osoby, to może wyjść drożej. Smile
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Nie będę się ograniczał, zapoluję na kardynalską. Raz się żyje na tych rzymskich wakacjach.
Odpowiedz

https://allegro.pl/oferta/biret-biskupa-...8724007810

Biret biskupi już za niecałe 10 złotych. Może ktoś się skusi być naszym episkopusem?
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Cóż to jest? Huh
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

[Obrazek: imposter052way-08ba5fe205c2a2eb3ce8b624a...00-c85.jpg]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.