Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Ja się w zasadzie nie uważam za członka żadnego konkretnego Kościoła czy religii. Pewnie gdybym był zmuszony coś wybrać to poszedłbym w stronę prawosławia, ale w gruncie rzeczy musiałbym też wtedy częściowo zmienić swój lewicowy światopogląd (na to się nie zanosi, ale człowiek nie małpa xD). Niemniej wielu ludzi myśli, że jestem prawosławny. Niedawno nawet zaproponowano mi załatwienie ślubu cerkiewnego i uważam, że jest to kusząca oferta.

Generalnie jednak dosyć mocno interesuję się wschodnim chrześcijaństwem, ale raczej przez pryzmat struktur i roli politycznej różnych Cerkwi, a że naukowo zajmuję się Rusią Rurykowiczów to od takich tematów siłą rzeczy nie ucieknę, niezależnie od preferencji duchowych. I chyba jest to z korzyścią dla tego, co piszę, bo kiedy czytam sobie różnych prawosławnych historyków to czasem tendencyjność aż razi.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(20.10.2020, 15:22:43)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ja się w zasadzie nie uważam za członka żadnego konkretnego Kościoła czy religii. Pewnie gdybym był zmuszony coś wybrać to poszedłbym w stronę prawosławia, ale w gruncie rzeczy musiałbym też wtedy częściowo zmienić swój lewicowy światopogląd (na to się nie zanosi, ale człowiek nie małpa xD). Niemniej wielu ludzi myśli, że jestem prawosławny. Niedawno nawet zaproponowano mi załatwienie ślubu cerkiewnego i uważam, że jest to kusząca oferta.

Generalnie jednak dosyć mocno interesuję się wschodnim chrześcijaństwem, ale raczej przez pryzmat struktur i roli politycznej różnych Cerkwi, a że naukowo zajmuję się Rusią Rurykowiczów to od takich tematów siłą rzeczy nie ucieknę, niezależnie od preferencji duchowych. I chyba jest to z korzyścią dla tego, co piszę, bo kiedy czytam sobie różnych prawosławnych historyków to czasem tendencyjność aż razi.

A jak oceniacie starokatolicyzm, dokładnie polskokatolicyzm? Ja silnie interesuję się tym nurtem.
Odpowiedz

(20.10.2020, 13:02:36)Ametyst I Dziecię napisał(a): A ja tak w ogóle nie jestem realowym prawosławnym, po prostu z racji naukowej specjalizacji trochę siedzę w tematyce.

(20.10.2020, 15:22:43)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ja się w zasadzie nie uważam za członka żadnego konkretnego Kościoła czy religii. Pewnie gdybym był zmuszony coś wybrać to poszedłbym w stronę prawosławia, ale w gruncie rzeczy musiałbym też wtedy częściowo zmienić swój lewicowy światopogląd (na to się nie zanosi, ale człowiek nie małpa xD). Niemniej wielu ludzi myśli, że jestem prawosławny. Niedawno nawet zaproponowano mi załatwienie ślubu cerkiewnego i uważam, że jest to kusząca oferta.

Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek mimo wszystko ufałem, że jest Wasza Ekscelencja realnie mimo wszystko wierzącym chrześcijaninem, ale tak to nieraz bywa...
No cóż, zrozumiałem, o co chodzi.

Akurat Prawosławie ma to do siebie, że często przywiązuje się do władzy świeckiej, jeśli się nie mylę...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

A katolicyzm nie? Patrz - Polska.
Odpowiedz

(20.10.2020, 15:51:01)Janusz Zabieraj napisał(a): A katolicyzm nie? Patrz - Polska.

W sumie... trochę tak...
W Europie Zachodniej również panowało zjawisko sojuszu ołtarza z tronem. Ale jednak - Papiestwo silnie walczyło o niezależność od Cesarstwa, zaś w Bizancjum Patriarchat był silniej związany z Cesarstwem. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Starosta brzeskolitewski
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Akurat w Polsce częściej to władza przywiązywała się do Kościoła, choć rzeczywiście obecna sytuacja jest wyjątkiem.
Starokatolicyzm oceniam niezbyt dobrze, zarówno teologicznie nie przekonuje, jak i liturgicznie jest nieco tandetny. Polskokatolicy lepiej by zrobili, gdyby przyłączyli się do tej (obecnie nieistniejącej) grupy:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Nar...%C5%82awny
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Liturgicznie, to zależy gdzie.
Odpowiedz

Z tego co wiem o starokatolikach, to wszędzie.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Chodziłem do szkoły z córką księdza polskokatolickiego i on mi kiedyś wyjaśniał ich genezę z czego ja zrozumiałem, że w tym konkretnym przypadku sporą rolę odegrał konflikt polonusów z Ameryki z miejscowym biskupem o język kazań. Ale nie wgłębiałem się nigdy na poważnie. Wiem też, że mają nadprodukcję infułatów-administratorów diecezji.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Starokatolik starokatolikowi nierówny. Istnieją takie jego postaci, jak na przykład Katolicki Kościół Mariawitów (z Felicjanowa; nie mylić ze Starokatolickim... ze stolicą w Płocku). Akurat KKM, to chyba nie jest nawet chrześcijaństwo.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.