Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(20.10.2020, 20:52:38)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Jako utajony Mordechaj Medajcbaum (ktoś pamięta? Big Grin), chętnie spytam Braci o opinię na temat wyznania znajdującego się na styku judaizmu i chrześcijaństwa - o tzw. judaizm mesjanistyczny. Obie religie odnoszą się do niego z dużą rezerwą, mówiąc delikatnie. Co Bracia na ten temat uważają?

O ile orientuję się w temacie, nie jest to jedno wyznanie, a różne grupy katolickie, anglikańskie, ewangelikalne i inne protestanckie.
Żydzi twierdzą że to chrześcijanie - i mają rację. Jednak wniosek jaki z tego wysnuwają - że to nie żydzi/Żydzi - jest błędny. To i żydzi/Żydzi, i chrześcijanie.
Stosunek do całego nurtu mam raczej pozytywny.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Wczorajsze dyskursy teologiczne przyniosły nam 70 postów! Jeszcze kilka dni i wyprzedzimy w rankingu Księstwo Sarmacji!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Widać, Rotria dyskusjami stoi. Smile
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(21.10.2020, 09:58:10)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Widać, Rotria dyskusjami stoi. Smile

Wróciły wspomnienia - za czasów II Rotrii też rozbudzały nas dyskusje, też o realnym kościele w głównej mierze. W końcu Rotria obok bycia mikronacją, jest także "kółkiem miłośników" historii, tradycji, etc., realnego Kościoła. Nic dziwnego, że o tym rozmawiamy. Dla mnie to całkowicie normalne. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep, Michał Franciszek Lisewicz
Odpowiedz

Zgadzam się, Wasza Eminencjo.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

O księdzu Michale Woźnickim ciąg dalszy: https://www.niedziela.pl/artykul/59955/S...i-nie-jest
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Najśmieszniejsze jest, że on nazywa się Salezjaninem, choć został wydalony z zakonu. Dla niego najlepiej byłoby przenieść się do renesansu i żyć w idealnych czasach papieża Piusa V.
Odpowiedz

(21.10.2020, 15:27:46)Janusz Zabieraj napisał(a): Najśmieszniejsze jest, że on nazywa się Salezjaninem, choć został wydalony z zakonu. Dla niego najlepiej byłoby przenieść się do renesansu i żyć w idealnych czasach papieża Piusa V.

Najlepiej, bo krótko. Nie wiadomo, czy nie skończyłby losu Lucilio Vianiniego, Savanaroli czy Bruna. Wszak wszyscy byli zakonnikami, i żywot nędznie zakończyli - idąc nie za Bogiem, ale za własnym egoizmem.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

https://pl.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola
Co do Savonaroli, jak przeczytałem, sprawa nie jest taka prosta.
Niektórzy kwestionują ważność ekskomuniki. Jest też napisane, że Savonarola przyjął łaskę odpustu zupełnego przed śmiercią.
Także niektórzy papieże cytowali jego dzieła. Był także nazywany „błogosławionym męczennikiem”.
Zatem z nim nie było chyba jednak aż tak źle...? Nie wiem tylko, co z jego dwoma towarzyszami, straconymi wraz z nim.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Bardzo ciekawa postać.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.