Liczba postów: 3211
Liczba wątków: 402
Klub Księgarza
we Florencji
Miejsce służące szeroko pojętej dyskusji o literaturze i poezji, a także o książkach samych w sobie i o rynku wydawniczym. Nieformalnie jednak dyrekcja zajmuje się prześladowaniem doktorów nauk. Reprezentujący ją kard. de Medici y Zep zaprzecza, jakoby kiedykolwiek upadł i sobie głupie lico rozwalił.
Zapraszamy do dyskusji i recenzowania pozycji wydawniczych.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 18
Polecam książki Towarzystwa Remiza. Można się z nich dowiedzieć, czego naprawdę uczy Księga Mądrości Wieniawitów.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 1854
Liczba wątków: 65
Jak kiedyś się będzie nam chciało reanimować na poważnie ZSKHiW to jeszcze sobie przeczytacie Sternicę Zwiastującą Zjednoczone Socjalistyczne Królestwo Hirschbergii i Weerlandu.
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
A Jan Rodzeń jest dyrektorem?
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
(23.10.2020, 23:24:21)Janusz Zabieraj napisał(a): A Jan Rodzeń jest dyrektorem?
Niestety upadł i sobie głupi ryj rozwalił, więc zastępuję go na tym stanowisku.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR
Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.
Ankieta Klubu Księgarza
Na zlecenie Jana Rodzenia organizuję czwarte co do ważności głosowanie w Państwie Kościelnym Rotria (ustępuje jedynie Konklawe, głosowaniom soborowym i Kongregacji Generalnej SJ). Ponieważ temat jest bardzo palący, zadecydowałem o użyciu Straży Mar..., tzn. Straży Bibliotecznej, która strzegła będzie porządku w Klubie Księgarza, żeby żaden doktor nauk nie ucierpiał, a pan Dyrektor nie upadł znowu i nie rozwalił sobie ponownie głupiego ryja, bo jeszcze nie zdążył się zagoić.
Dziś porozmawiamy o literaturze polskiej. Na północy, jak doskonale Bracia wiedzą, żyje pewne plemię, którego syn wstrzymał Słońce, a ruszył Ziemię. Piszą tam w egzotycznym języku, trochę taki kopnięty rosyjski, ale znam nieco, bo u nich pracowałem. Kordian nawet był u mnie osobiście za Klemensa IV, ale zagadała go moja papuga i miałem spokój. Dwóch dzisiejszych przeciwników ma z tym krajem zapewne niewiele wspólnego, bo pierwszy uważa Litwę za swoją ojczyznę, a drugiego zdradza nazwisko. Mimo wszystko, dajmy im szansę. Ale dość dygresji, odpowiedzmy na to bardzo, ale to bardzo ważne pytanie.
Mickiewicz, czy Słowacki?
Liczba postów: 862
Liczba wątków: 18
27.10.2020, 22:14:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.10.2020, 22:14:24 przez Gagik Bagratyda.)
Słowacki, bo korzenie miał ormiańskie, a nie słowackie. Poza tym w jego dziełach występuje przynajmniej dwóch Ormian: Her Armeńczyk z "Króla-Ducha" i Kirkor z "Balladyny" (właściwie to niekoniecznie Ormianin, ale imię czysto ormiańskie).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Oczywiście tym żarcikiem z nazwiska Wieszcza chciałem tylko rozdrażnić Jana Rodzenia, który bardzo chciałby mnie za to zbesztać, ale nie ma tu prawa głosu, więc z nerwów zapewne wali głową w ścianę, a ja mogę się pouśmiechać
Liczba postów: 3156
Liczba wątków: 295
Słowacki, bo on wielkim poetą był.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
Liczba postów: 2892
Liczba wątków: 215
Słowacki za wykreowaną postać Księdza Marka.
† PIO DE MEDICI
Panzerhaubitzekardinal
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae
|