Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
(06.11.2020, 16:41:25)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Tak, to przywilej i prawo biskupa. Odebranie go stanowi pewną karę dyscyplinarną. Choć bądźmy poważni - w obliczy stawianych zarzutów, żadna to kara. Osobiście jestem (może to okrutne) za brakiem litości wobec ludzi związanych z aferami pedofilskimi. Wszystko oczywiście przy sprawiedliwym i rzetelnym procesie.
Oczywiście, rozumiem. Nie tyle może brakiem litości, co surowością.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Rzeczywiście, to może lepsze określenie. Miałem tu na myśli brak ustępstw i surowe karanie takich czynów, jak również ich ukrywania. Oczywiście stosownie do przewinienia. Myślę jednak, że w przypadku takich czynów "stosownie do przewinienia" to właśnie surowo. Ale nie mi osądzać, to zadanie kompetentnego sądu.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Ano, rozumiem.
Być może te kary to dopiero początek. Możliwe, że jest w trakcie procesu kanonicznego.
Starosta brzeskolitewski
Mam taką nadzieję. Proces jest niezwykle ważny. Należy surowo ukarać winnych, ale też zadbać o to, żeby nikt nie został ukarany będąc bez winy lub bardziej surowo, niż rozmiar winy wymaga. Oby kompetentne organy wyjaśniły ten przypadek i podjęły słuszne decyzje.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Zgadzam się.
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(06.11.2020, 16:37:57)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): No proszę...
Mam tylko pewne pytanie:
Cytat:- pozbawienie prawa do nabożeństwa pogrzebowego w katedrze i pochówku w katedrze
Jak rozumiem, jest to przywilej biskupa?
A Ś.P. Prezydenta Gdańska pochowano w Bazylice Mariackiej...
Dokładnie - każdy biskup ma prawo do pochówku we własnej katedrze. Końcem ubiegłego roku była w Poznaniu afera tej maści - biskup Paetz, również zamieszany w aferę pedofilską, został pochowany na zwykłym cmentarzu komunalnym, a nie katedrze poznańskiej. Z kolei kardynałowie, którzy nie pełnią urzędu ordynariusza - lub może wszyscy kardynałowie, nie mam co do tego pewności - mają prawo i przywilej do pochówku w swoim kościele tytularnym.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Rozumiem. Dziękuję za odpowiedzi.
Czy mój podpis jest prawidłowo przetłumaczony? (Pewnie tylko częściowo dobrze  ) Bowiem wzorem Hrabiego Mediolańskiego spróbowałem przetłumaczyć.
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Nie jestem specjalistą od łaciny, więc nie pomogę Bratu, ale dla lepszego wydźwięku klimatycznego można zapisać literkę "v", zamiast "u" - bo chyba takowa w łacinie nie występowała. Sam tak podpisywałem się podczas pontyfikatu, jako "Pivs Leon".  Oczywiście to tylko luźna sugestia, każdy kreuje swój podpis po swojemu
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Rozumiem. Dziękuję. 
Tak też można zrobić.
U nas, w Rzeczypospolitej, wiele, jeżeli nie większość Konstytucji sejmowych rozpoczyna się od „KONSTYTVCJA” w tytule.
Starosta brzeskolitewski
Nie śmiem mieszać się w wewnętrzne sprawy Rzeczypospolitej, ale dobrym rozwiązaniem i miłym walorem klimatycznym byłoby też stosowanie starej ortografii polskiej, np. "Konstytucya". Zdaje się, że jest to w RON praktyka już od dawna stosowana, ale nie we wszystkich dokumentach ją widzę. W ostatnich Pacta Conventa zauważyłem natomiast wymieszanie starej i nowej ortografii. Uważam, że ta starsza byłaby właśnie idealna
|