Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Tak, to też mógłby być dobry pomysł.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Jestem na paru grupkach o tematyce prawosławnej i tam jest taki śmieszny człowiek, który uparcie używa tej przedwojennej ortografii.
Łacińska nazwa Vinci to chyba Castrum Vinci albo Vincium Florentinum, czyli albo Baro Vinci albo Castri Vincorum, ale ja też tej swojej łacinie ufam jak Judaszowi (super ze mnie mediewista).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(06.11.2020, 18:13:00)Ametyst I Dziecię napisał(a): Baro Vinci
My znamy tylko Baro Fejn.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
(06.11.2020, 18:13:00)Ametyst I Dziecię napisał(a): Jestem na paru grupkach o tematyce prawosławnej i tam jest taki śmieszny człowiek, który uparcie używa tej przedwojennej ortografii.
Łacińska nazwa Vinci to chyba Castrum Vinci albo Vincium Florentinum, czyli albo Baro Vinci albo Castri Vincorum, ale ja też tej swojej łacinie ufam jak Judaszowi (super ze mnie mediewista).
W środowiskach trydenckich też tacy są. Szczególnie upodobali sobie dopełniacz liczby mnogiej, np. sytuacje - sytuac yj. Wygląda to dosyć zabawnie. Sam miałem kiedyś ochotę pewne elementy tej ortografii przyjąć, zainspirował mnie ku temu człowiek skądinąd dość poważny, ale bardzo trudno zrobić to nie ośmieszając się. Poza tym, współczesna ortografia nie jest wcale taka nowa, widywałem ją również w bardzo starych dokumentach, więc wielbiciele wszystkiego co dawne nie powinni się jej tak obawiać 
Natomiast mikronacyjna narracja to już inna sytuacja.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Ja swoją drogą też przepadam za dawną ortografią, ale raczej normalnie zbytnio jej nie używam.
Starosta brzeskolitewski
Ja też ją uwielbiam, chętnie bym stosował, kupiłem nawet kiedyś z ciekawości słownik Jana Łosia z 1926 r., który świetnie ją objaśnia, ale do tego trzeba mieć ogromny językowy autorytet i rozpoznać, czy możemy sobie na to pozwolić. Niestety współcześnie stara "ortografja" przylgnęła do pewnych specyficznych kręgów i kojarzy się raczej teatralnie, zabawnie. Szkoda, ale nic na to nie poradzimy :/
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Ano, właśnie.
(06.11.2020, 16:41:25)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Tak, to przywilej i prawo biskupa. Odebranie go stanowi pewną karę dyscyplinarną. Choć bądźmy poważni - w obliczy stawianych zarzutów, żadna to kara. Osobiście jestem (może to okrutne) za brakiem litości wobec ludzi związanych z aferami pedofilskimi. Wszystko oczywiście przy sprawiedliwym i rzetelnym procesie.
To był, UWAGA, 2000 post w Karczmie!
Serdeczne gratulacje!
Starosta brzeskolitewski
U mnie licznik pokazuje, że w Karczmie mamy 2016 odpowiedzi (+ ta, którą w tym momencie piszę). Ciekawe...
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(06.11.2020, 18:57:21)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): U mnie licznik pokazuje, że w Karczmie mamy 2016 odpowiedzi (+ ta, którą w tym momencie piszę). Ciekawe...
U mnie pokazuje, że Eminencji post ma numer 2022, ale ja znam powód, dla którego tak jest
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Lepiej się nie odzywamy, bo w ogóle inny licznik mamy xD
|