Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z Rzeczpospolitej
Bo łacina ma to do siebie, że raczej przyjmowała określoną wymowę w zależności od miejsca.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Dokładnie tak. Obiło mi się o uszy, że klasycznej wymowy w zasadzie nie znamy, ale jeśli się mylę, proszę śmiało karcić Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Odnośnie różnych sposobów wymowy, ja wolę powiedzieć na przykład Regina Celi niż Redżina Czeli, już nie mówiąc o Redżina Kojli. Big Grin
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Ja również, zdecydowanie.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Właśnie studiując historię RON, dowiedziałem się, że Janem IV, zwanym Reformatorem, był również rotryjski były duchowny, kardynał Percip Rambazi. Ciekawa sytuacja, jestem nią zaskoczony. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

A, tak. Polecam czytać. Jak rozumiem, Wasza Eminencja czytał Dzieje Korony i Litwy? Bardzo ciekawe opracowanie. Smile
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

(06.11.2020, 22:07:59)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A, tak. Polecam czytać. Jak rozumie, Wasza Eminencja czytał Dzieje Korony i Litwy? Bardzo ciekawe opracowanie. Smile

Wszystko co związane z historią mikronacji, a zwłaszcza państw tak bliskich Państwu Kościelnemu jak RON, mogę chłonąć jak gąbka wodę. Liczę, że w podobnym stylu będą opracowane kroniki Patriarchów, nad którymi dłuższy czas pracuję i których ten zły i niedobry Real nie daje mi dokończyć. A samo opracowanie - owszem, jest rewelacyjne. Wink
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Kto to był ten Percip Rabrazi.
Odpowiedz

(06.11.2020, 22:29:31)Janusz Zabieraj napisał(a): Kto to był ten Percip Rabrazi.

Kardynał, ale to czasy IPKR. Zdaje się, że tylko raz uczestniczył w konklawe i w sumie tylko tym zasłynął. Nie mam informacji o jego szczególnych osiągnięciach czy sukcesach.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

Nazwisko i imię brzmią serbsko. No cóż... chyba wszyscy kardynałowie I czy II Rotrii mieli w swoim życiorysie jakiś akcent królewski. Myśmy królowali nad Imperium Skarlandu wszakże.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.