Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(07.11.2020, 20:58:28)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A to Półwysep Helski to Kaszuby? Myślałem, że Kaszuby nie obejmują żadnego wybrzeża.

Uważałbym na słowa. Ekscelencja Adalbertus jest z tych ziem i jest rodowitym Kaszubą.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Oczywiście. Język polski to dialekt języka kaszubskiego (stąd spór o uznanie kaszubskiego za osobny język).
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(07.11.2020, 20:59:18)Giovanni III napisał(a):
(07.11.2020, 20:58:28)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): A to Półwysep Helski to Kaszuby? Myślałem, że Kaszuby nie obejmują żadnego wybrzeża.

Uważałbym na słowa. Ekscelencja Adalbertus jest z tych ziem i jest rodowitym Kaszubą.

Dziękuję Wasza Świątobliwość za interwencje Smile
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Cóż, rozumiem. Nie miałem zamiaru nikogo urazić. Smile

Jednakże dotąd myślałem, że Kaszuby obejmują tereny bardziej na południe od Pobrzeża Słowińskiego, m.in. wokół jezior tamtejszych. Między innymi - Wdzydze Kiszewskie, jeśli dobrze kojarzę.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(07.11.2020, 20:59:59)Brat Symeon napisał(a): Oczywiście. Język polski to dialekt języka kaszubskiego (stąd spór o uznanie kaszubskiego za osobny język).

Sporu nie ma. Kaszubski jest oficjalnie uznany za język. Język polski jest językiem ojczystym dla całego kraju, zaś kaszubski dla danego regionu. Stąd Śląsk i Górale poniekąd się z nami nie znoszą, bo ich mowę nie uznano za język, lecz za gwarę

(07.11.2020, 21:01:13)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Cóż, rozumiem. Nie miałem zamiaru nikogo urazić. Smile

Jednakże dotąd myślałem, że Kaszuby obejmują tereny bardziej na południe od Pobrzeża Słowińskiego, m.in. wokół jezior tamtejszych. Między innymi - Wdzydze Kiszewskie, jeśli dobrze kojarzę.

[Obrazek: 1024px-Mapa_Kaszub_z_miejscowościami_nap...ubskim.jpg]
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

Ciekawe rzeczy są też ze Ślązakami - z Księstwa Cieszyńskiego i z Górnego Śląska. Można spytać pana Barona Borysa von Targersdorf z Austro-Węgier, który pochodzi realnie z terenów Księstwa.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Zgadzam się. O sporze mówiłem w kontekście historycznym, bo dawniej rzeczywiście toczyła się dyskusja, zakończona uznaniem kaszubskiego za osobny język. Powody ku temu rzeczywiście są poważne. Powyższy post był raczej w humorystycznym tonie Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(07.11.2020, 21:02:17)Adalbertus Pronobis napisał(a):
(07.11.2020, 20:59:59)Brat Symeon napisał(a): Oczywiście. Język polski to dialekt języka kaszubskiego (stąd spór o uznanie kaszubskiego za osobny język).

Sporu nie ma. Kaszubski jest oficjalnie uznany za język. Język polski jest językiem ojczystym dla całego kraju, zaś kaszubski dla danego regionu. Stąd Śląsk i Górale poniekąd się z nami nie znoszą, bo ich mowę nie uznano za język, lecz za gwarę

(07.11.2020, 21:01:13)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Cóż, rozumiem. Nie miałem zamiaru nikogo urazić. Smile

[Obrazek: 1024px-Mapa_Kaszub_z_miejscowościami_nap...ubskim.jpg]

Cóż, może się myliłem. Smile
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Nie może, tylko na pewno!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Ano, przyznaję rację. Przyznaję się do pomyłki.
Tu piszą tak: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kaszuby
A tu: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/S%C5%82owi%C5%84cy że Słowińscy to odłam Kaszubów.

Racja!
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.