Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(07.11.2020, 21:04:27)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ciekawe rzeczy są też ze Ślązakami - z Księstwa Cieszyńskiego i z Górnego Śląska. Można spytać pana Barona Borysa von Targersdorf z Austro-Węgier, który pochodzi realnie z terenów Księstwa.

Dokładnie tak, mają bardzo ciekawą wymowę. Można powiedzieć, że wymawiają ortografię. "H" brzmi tam inaczej niż "ch", "rz" inaczej niż "ż", "ó" chyba też wymawiają tam inaczej (choć pewności nie mam). Nie wiem jak z wymową "ł", ale chyba zdarza się też wymowa tradycyjna. Oczywiście nie są to cechy języka występujące jedynie na Śląsku Cieszyńskim, ale tam można je z łatwością znaleźć. W większości kraju jest to bardzo trudne. Zresztą, tradycyjna wymowa "h" i "ł" to mój językowy fetysz Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Ciekawe. Chętnie bym to poznał. Smile

Z tym że mnie chodziło o pewien jakby konflikt pomiędzy rzeczonymi grupami.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Akurat nie jestem stroną sporu, bo nie mam bliskich rodzinnych związków z Kaszubami lub Śląskiem, więc nie wiem o sporze za wiele i nie śmiem w niego wchodzić. Ale jeśli znajdzie się tu ktoś, kto stroną sporu jest, to chętnie ujrzę konfrontację Big Grin
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Odpowiedz

Chodzi mi o spór pomiędzy odłamami Ślązaków. Ci z Cieszyńskiego uważają, że ci po drugiej stronie nie są prawdziwymi Ślązakami czy jakoś tak. Smile
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Oj, brzmi srogo.

Odpowiedz

Polecam przeczytać: http://www.rzeczpospolitaobojganarodow.p...420#p48700
Tutaj sprostowanie JCKM i dalszą rozmowa na ten temat: https://forum.austro-wegry.org/viewtopic...6967#p6967
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

(07.11.2020, 21:09:47)Brat Symeon napisał(a):
(07.11.2020, 21:04:27)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Ciekawe rzeczy są też ze Ślązakami - z Księstwa Cieszyńskiego i z Górnego Śląska. Można spytać pana Barona Borysa von Targersdorf z Austro-Węgier, który pochodzi realnie z terenów Księstwa.

Dokładnie tak, mają bardzo ciekawą wymowę. Można powiedzieć, że wymawiają ortografię. "H" brzmi tam inaczej niż "ch", "rz" inaczej niż "ż", "ó" chyba też wymawiają tam inaczej (choć pewności nie mam). Nie wiem jak z wymową "ł", ale chyba zdarza się też wymowa tradycyjna. Oczywiście nie są to cechy języka występujące jedynie na Śląsku Cieszyńskim, ale tam można je z łatwością znaleźć. W większości kraju jest to bardzo trudne. Zresztą, tradycyjna wymowa "h" i "ł" to mój językowy fetysz Big Grin
"H" i "rz" to chyba dawniej w całej Polsce wymawiano inaczej niż "ch" i "ż", ale (podobnie jak "ł") przetrwało to głównie na Kresach. Znajoma dziadków nie mogła się porozumieć z kelnerem na Ukrainie, bo użyła "h" zamiast "ch" (albo odwrotnie, nie pamiętam dokładnie). Natomiast śląskie "ó" zapisywane przez ślązakowców jako "ů" jest nieco zbliżone do niemieckiego "ö".

Kaszubski jest osobnym językiem, bo pochodzi od grupy pomorskiej języków lechickich (a polski wraz z dialektem śląskim nie).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Ciekawi mnie to rozróżnienie w wymowie głosek i chciałbym je poznać. A kto wie? Może i nauczyć się stosować? Wink
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Oczywiście, że kaszubski jest osobnym językiem Smile

Dokładnie, "h", "rz", "ó", "ł" i nieistniejące dziś niektóre samogłoski pochylone (np. "é", "á") wymawiano kiedyś powszechnie. Dziś ostały się w mowie Polaków na Kresach, części Podlasia, na Śląsku Cieszyńskim, w gwarze podhalańskiej i u osób, które na taką wymowę świadomie się zdecydowały (np. prof. Bralczyk świadomie przyjął dźwięczne "h"). "Ł" tradycyjne (tysiąca imion zresztą Big Grin) do niedawna spotykano jeszcze na scenie, w piosence i teatrze oraz w filmach. Uważano je za bardziej poprawne, ale też bardziej nośne (bo dawniej przecież nie stosowano nagłośnienia). Używali go m.in. Ewa Demarczyk, Mieczysław Fogg, Ludwik Sempoliński. Dziś jest w odwrocie, ale nadal naucza się go w szkołach aktorskich. Co ciekawe, jest to głoska bardzo podobna do rosyjskiego "ł". Ciekawe, że we wschodnich językach słowiańskich zdołało ono się zachować, a u nas zanikło. Podobnie zresztą z "h". Oj, długa ta dygresja Big Grin

Odpowiedz

Co do kaszubskiego, to bardziej chciałem wyjaśnić, czemu śląski nie jest osobnym językiem (pomijając już kwestię tego, że nie ma w zasadzie jednego dialektu śląskiego, a liczne, różniące się od siebie gwary.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.