Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Nie będę darł kotów. Każdy ma swoje zdanie. Ja zastanawiam się realnie nad przejściem w przyszłości do jakiejś wspólnoty starokatolickiej, najpewniej Kościoła Polskokatolickiego.
Odpowiedz

Jeśli już koniecznie do starokatolików, to polskokatolicy są chyba najlepszym wyborem, ale czemu nie prawosławni?
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(12.11.2020, 19:00:47)Gagik Bagratyda napisał(a): Jeśli już koniecznie do starokatolików, to polskokatolicy są chyba najlepszym wyborem, ale czemu nie prawosławni?

Też chciałem zadać Jego Ekscelencji to pytanie, ale zdaje się, że chodzi właśnie o wymienione wcześniej postulaty - rodzinne życie księży, brak spowiedzi usznej i księża pracujący w świeckich zawodach. Zarówno katolicyzm jak i prawosławie nie spełniają tych postulatów.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

W prawosławiu celibat nie jest obowiązkowy, a niektórzy kapłani prawosławni dorabiają w świeckich zawodach, np. krakowski proboszcz swego czasu był chyba taksówkarzem. A spowiedź uszna z tego co wiem istnieje też u polskokatolików.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(12.11.2020, 18:48:15)Gagik Bagratyda napisał(a): Tak, Koburgowie to boczna linia Wettynów.

Kiedy "Elżbieta II" umrze, tron angielski przejmą uzurpatorzy z dynastii Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Naprawdę?
Nie bardzo rozumiem. A jej potomkowie? Czy co do śmierci, to chodzi raczej o wymarcie dynastii, do której należy?
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Umrze albo abdykuje.
Jej następca, Karol, należy naprawdę do dynastii swojego ojca, Filipa Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

A... rozumiem.
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Dlaczego Kościół Polskokatolicki:
1. Największa wspólnota starokatolicka w Polsce oprócz Mariawitów, którzy nie wchodzą w grę, ponieważ nie aprobuję ich doktryny o Mateczce itp.
2. Małe parafie, księża nie politykują, nie moralizują, są życzliwi - słuchałem wielu kazań w czasie pandemii online, bardzo mi się podobały.
3. Brak celibatu księży, którego nie popieram, księża mają rodziny, a więc znają problemy rodzinne, znają "życie".
4. Spowiedź uszna tylko dla chętnych, spowiedź generalna dla wszystkich.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Mikołaj Dreder
Odpowiedz

(12.11.2020, 19:16:09)Janusz Zabieraj napisał(a): Dlaczego Kościół Polskokatolicki:
1. Największa wspólnota starokatolicka w Polsce oprócz Mariawitów, którzy nie wchodzą w grę, ponieważ nie aprobuję ich doktryny o Mateczce itp.
Co więcej, jedyny poważny Kościół starokatolicki w Polsce, nie licząc mariawitów płockich.
Cytat:księża (...) nie moralizują
Zawsze wydawało mi się, że nauczanie moralności jest jednym z podstawowych zadań kapłanów.
EDIT: W katolicyzmie rzymskim też zdarzają się kazania bez politykowania i moralizowania - zamiast tego głównym tematem jest "Nasz Wielki Rodak, święty Jan Paweł II Wielki, odwiedził to miejsce czterdzieści lat temu(...)". Albo takie, jakiego wysłuchałem wczoraj: ani słowa o Bogu, ale o JPII już sporo; głównym tematem była ojczyzna i nowe miękkie siedzenia do ławek w kościele.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Trzeba rozróżniać Mariawitów płockich i felicjanowskich (tych uznających Matkę Bożą za wcielenie Boga Ojc i „mateczkę” za wcielenie Ducha Świętego).
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.