12.11.2020, 18:58:02
Nie będę darł kotów. Każdy ma swoje zdanie. Ja zastanawiam się realnie nad przejściem w przyszłości do jakiejś wspólnoty starokatolickiej, najpewniej Kościoła Polskokatolickiego.
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
12.11.2020, 18:58:02
Nie będę darł kotów. Każdy ma swoje zdanie. Ja zastanawiam się realnie nad przejściem w przyszłości do jakiejś wspólnoty starokatolickiej, najpewniej Kościoła Polskokatolickiego.
12.11.2020, 19:00:47
Jeśli już koniecznie do starokatolików, to polskokatolicy są chyba najlepszym wyborem, ale czemu nie prawosławni?
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
12.11.2020, 19:02:35
(12.11.2020, 19:00:47)Gagik Bagratyda napisał(a): Jeśli już koniecznie do starokatolików, to polskokatolicy są chyba najlepszym wyborem, ale czemu nie prawosławni? Też chciałem zadać Jego Ekscelencji to pytanie, ale zdaje się, że chodzi właśnie o wymienione wcześniej postulaty - rodzinne życie księży, brak spowiedzi usznej i księża pracujący w świeckich zawodach. Zarówno katolicyzm jak i prawosławie nie spełniają tych postulatów. Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]()
12.11.2020, 19:04:55
W prawosławiu celibat nie jest obowiązkowy, a niektórzy kapłani prawosławni dorabiają w świeckich zawodach, np. krakowski proboszcz swego czasu był chyba taksówkarzem. A spowiedź uszna z tego co wiem istnieje też u polskokatolików.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
12.11.2020, 19:06:12
(12.11.2020, 18:48:15)Gagik Bagratyda napisał(a): Tak, Koburgowie to boczna linia Wettynów. Naprawdę? Nie bardzo rozumiem. A jej potomkowie? Czy co do śmierci, to chodzi raczej o wymarcie dynastii, do której należy? Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
12.11.2020, 19:08:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2020, 19:09:53 przez Gagik Bagratyda.)
Umrze albo abdykuje.
Jej następca, Karol, należy naprawdę do dynastii swojego ojca, Filipa Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
12.11.2020, 19:11:04
A... rozumiem.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis
12.11.2020, 19:16:09
Dlaczego Kościół Polskokatolicki:
1. Największa wspólnota starokatolicka w Polsce oprócz Mariawitów, którzy nie wchodzą w grę, ponieważ nie aprobuję ich doktryny o Mateczce itp. 2. Małe parafie, księża nie politykują, nie moralizują, są życzliwi - słuchałem wielu kazań w czasie pandemii online, bardzo mi się podobały. 3. Brak celibatu księży, którego nie popieram, księża mają rodziny, a więc znają problemy rodzinne, znają "życie". 4. Spowiedź uszna tylko dla chętnych, spowiedź generalna dla wszystkich.
12.11.2020, 19:19:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2020, 19:30:15 przez Gagik Bagratyda.)
(12.11.2020, 19:16:09)Janusz Zabieraj napisał(a): Dlaczego Kościół Polskokatolicki:Co więcej, jedyny poważny Kościół starokatolicki w Polsce, nie licząc mariawitów płockich. Cytat:księża (...) nie moralizująZawsze wydawało mi się, że nauczanie moralności jest jednym z podstawowych zadań kapłanów. EDIT: W katolicyzmie rzymskim też zdarzają się kazania bez politykowania i moralizowania - zamiast tego głównym tematem jest "Nasz Wielki Rodak, święty Jan Paweł II Wielki, odwiedził to miejsce czterdzieści lat temu(...)". Albo takie, jakiego wysłuchałem wczoraj: ani słowa o Bogu, ale o JPII już sporo; głównym tematem była ojczyzna i nowe miękkie siedzenia do ławek w kościele. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
12.11.2020, 19:20:23
Trzeba rozróżniać Mariawitów płockich i felicjanowskich (tych uznających Matkę Bożą za wcielenie Boga Ojc i „mateczkę” za wcielenie Ducha Świętego).
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci Hetman wielki i podskarbi wielki Starosta brzeskolitewski Rector Universitatis Cracoviensis |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |