Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Tak, a bp. Damiana Maria Beatrycze Szulgowicz jest niepokalanie poczęta, bo narodziła się z małżeństwa mistycznego mariawickiego kapłana i siostry mariawitki.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

W mariawityzmie dużo jest tych niepokalanych poczęć. Ciekawe, czy powołani do życia w taki sposób mogliby udowodnić swoją bezgrzeszność Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(12.11.2020, 19:19:17)Gagik Bagratyda napisał(a):
(12.11.2020, 19:16:09)Janusz Zabieraj napisał(a): Dlaczego Kościół Polskokatolicki:
1. Największa wspólnota starokatolicka w Polsce oprócz Mariawitów, którzy nie wchodzą w grę, ponieważ nie aprobuję ich doktryny o Mateczce itp.
Co więcej, jedyny poważny Kościół starokatolicki w Polsce, nie licząc mariawitów płockich.
Cytat:księża (...) nie moralizują
Zawsze wydawało mi się, że nauczanie moralności jest jednym z podstawowych zadań kapłanów.
EDIT: W katolicyzmie rzymskim też zdarzają się kazania bez politykowania i moralizowania - zamiast tego głównym tematem jest "Nasz Wielki Rodak, święty Jan Paweł II Wielki, odwiedził to miejsce czterdzieści lat temu(...)". Albo takie, jakiego wysłuchałem wczoraj: ani słowa o Bogu, ale o JPII już sporo; głównym tematem była ojczyzna i nowe miękkie siedzenia do ławek w kościele.

Od tego mam własne sumienie, by oceniało, co czynię moralnie, a co nie.
Odpowiedz

A po co nam sędziowie? Od tego mam rozum, aby oceniał, co czynię sprawiedliwie, a co nie.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Sędzią jest Bóg.
Odpowiedz

On nas osądzi na końcu dziejów, ale tu na ziemi potrzebujemy przewodników, którzy wskażą nam drogę do Niego.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

(12.11.2020, 19:19:17)Gagik Bagratyda napisał(a): Zawsze wydawało mi się, że nauczanie moralności jest jednym z podstawowych zadań kapłanów.
EDIT: W katolicyzmie rzymskim też zdarzają się kazania bez politykowania i moralizowania - zamiast tego głównym tematem jest "Nasz Wielki Rodak, święty Jan Paweł II Wielki, odwiedził to miejsce czterdzieści lat temu(...)". Albo takie, jakiego wysłuchałem wczoraj: ani słowa o Bogu, ale o JPII już sporo; głównym tematem była ojczyzna i nowe miękkie siedzenia do ławek w kościele.

Nigdy w swoim życiu nie wygłosiliśmy kazania czy to o polityce, czy to o sprawach wielkości Jana Pawła II, Ojczyzny i tak dalej. Za to w 99% wygłoslilśmy homilię odnosząc się do Słowa Bożego. Wielu księży tak robi, tylko trzeba chcieć to dostrzec.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

W mojej parafii też nie ma kazań o polityce a kazanie o JPII jest kilka, kilkanaście razy do roku. Poza parafią zdarza mi się jednak wysłuchać homilii tego typu (JPII, bo politycznej chyba jeszcze nie słyszałem).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Więc przepraszamy, jeśli nasze stwierdzenie mocno zaboli, ale to nie Ekscelencja Zabieraj ma problem z Kościołem, tylko w Kościele Ekscelencja zauważa swoje problemy, grzechy, winy, od których próbuje uciec. Smile
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

(12.11.2020, 20:41:26)Gagik Bagratyda napisał(a): W mojej parafii też nie ma kazań o polityce a kazanie o JPII jest kilka, kilkanaście razy do roku. Poza parafią zdarza mi się jednak wysłuchać homilii tego typu (JPII, bo politycznej chyba jeszcze nie słyszałem).

W mojej parafii też czasem odnoszę wrażenie, że księża pobierali praktyki w Kościele Rotryjskim. Zamiast kazania z przesłaniem, moralizującego, mówiącego jak być dobrym chrześcijaninem bardzo często tematem homilii jest biografia Jana Pawła II. Niczym u nas, gdzie funkcję kazania pełni biogram patrona danego dnia. Czasem odnoszę wrażenie, że w mojej parafii kazania o Janie Pawle II pełnią funkcję takich zapychaczy, gdy brak innego tematu.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.