Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(07.11.2020, 18:47:52)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): To, co zalinkowałem, to naprawdę bardzo dobre opracowanie. Co to się wtedy działo!
Konfederacja kijowska odwróciła te dziwne reformy. I z tych właśnie czasów pochodzi ta gazeta, w której jest to opracowanie.
Pan Aleksander Trzaska-Chojnacki znany jest ze swojego konserwatyzmu.
Sytuacja przypomina mi reformy Celestyna I w Rotrii i sobór florencki zwołany dla ich odkręcenia. Widzimisię jednej osoby, skonfliktowały cały naród.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Podobnie prawie mieliśmy za czasów II i III Rotrii z próbami "ustanowienia wieczystego patriarchatu".
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Czytam (wydaje mi się, że już drugi raz, bo kiedyś już do tego tekstu dotarłem) i śmieję się sam do siebie.
"[…] Dałoby to również możliwość wprowadzenia innych zmian, na przykład w wojsku. Na czele wojsk Polski i Litwy stanąłby przykładowo Marszałek Cesarsko-Królewski, który niezależnie rozporządzałby armią na obu terenach. Do tytulatury wojskowej natomiast można by przenieść Hetmana Wielkiego i Hetmana Polnego, jako tytuły wojskowe przysługujące wszystkim generałom, których stopień jest nie niższy, niż generała pułkownika, zaś służba na tle Ojczyzny doprowadziłaby go do takiego zaszczytu."
Rozwiązywanie problemów na drodze wymyślania nowych tytułów to jest esencja tego Breżniewa Polinu
(powiedziało uosobienie skromności).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Witam. Jestem Michał Jerzy Potocki, Kanclerz Wielki Rzeczpospolitej Obojga Narodów, oraz nowo mianowany ambasador do Państwa Kościelnego Rotria.
Cytat:
Jan V
Król Polski i Wielki Xiążę Litewski etc. etc.
do
Jana III
Patriarcha Rotrii
Wasza Świątobliowść
Widząc potrzebę poszerzania stosunków dwustronnych i współpracy pomiędzy Państwem Kościelnym Rotria, a Rzeczpospolitą Obojga Narodów postanawiamy przedłożyć prośbę o udzielenie akredytacji Jego Ekscelencji Michałowi Jerzemu Potockiemu jako Ambasadorowi Rzeczpospolitej przy Waszej Świątobliwości w Państwie Kościelnym Rotria.
Przymioty osobiste i rzetelność Jego Ekscelencji Potockiego gwarantują, że będzie on kompetentnie wypełniał swe obowiązki reprezentując Rzeczpospolitą jak i przyczyni się do poszerzania przyjaznych relacji pomiędzy naszymi państwami. Stad liczymy, że Wasza Świątobliwość zechce życzliwie przyjąć posłanego przez nas pana ambasadora
Michała Jerzego Potockiego.
Jednocześnie zapewniamy o naszym wysokim poważaniu i przekazujemy życzenia wszelkiej pomyślności dla Waszej Świątobliwości i całego Narodu Rotryjskiego.
Dano i pieczęcią opatrzono w Warszawie,
dnia 13 Listopada A. D. MMXX
(~) Jan V
Król Polski i WIelki Xsiążę Litewski
(~) Tadeusz von Hippogriff-Piccolomini
Podkanclerzy Wielki
Dzisiaj o godzinie 15, Król Jan V uroczyście otworzył Jarmark Świąteczny. Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie! Będzie można skosztować regionalnych potraw, a także posłuchać pieśni świątecznych.
Do zobaczenia na jarmarku!
(03.12.2020, 17:02:31)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Dzisiaj o godzinie 15, Król Jan V uroczyście otworzył Jarmark Świąteczny. Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie! Będzie można skosztować regionalnych potraw, a także posłuchać pieśni świątecznych.
To wspaniałe wieści, dziękujemy za informację. Osobiście obiecuję, że na Jarmark się udam, a i do RON powrócę obowiązki prymasowskie pełnić, wtedy, gdy w końcu real stanie się dla mnie luźniejszy. Mam nadzieję, że już niebawem.
Kardynał biskup Ostii
(03.12.2020, 17:09:21)Mikołaj Dreder napisał(a): (03.12.2020, 17:02:31)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Dzisiaj o godzinie 15, Król Jan V uroczyście otworzył Jarmark Świąteczny. Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie! Będzie można skosztować regionalnych potraw, a także posłuchać pieśni świątecznych.
To wspaniałe wieści, dziękujemy za informację. Osobiście obiecuję, że na Jarmark się udam, a i do RON powrócę obowiązki prymasowskie pełnić, wtedy, gdy w końcu real stanie się dla mnie luźniejszy. Mam nadzieję, że już niebawem. Oczywiście wszystko zrozumiałe. Czekamy na powrót.  Tak zapytam od razu czy Prymas ma już jakieś plany wobec świąt Bożego Narodzenia w RON? Jakaś oficjalna msza? uroczystość?  Pozdrawiam.
(03.12.2020, 18:37:47)Michał Jerzy Potocki napisał(a): (03.12.2020, 17:09:21)Mikołaj Dreder napisał(a): (03.12.2020, 17:02:31)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Dzisiaj o godzinie 15, Król Jan V uroczyście otworzył Jarmark Świąteczny. Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie! Będzie można skosztować regionalnych potraw, a także posłuchać pieśni świątecznych.
To wspaniałe wieści, dziękujemy za informację. Osobiście obiecuję, że na Jarmark się udam, a i do RON powrócę obowiązki prymasowskie pełnić, wtedy, gdy w końcu real stanie się dla mnie luźniejszy. Mam nadzieję, że już niebawem. Oczywiście wszystko zrozumiałe. Czekamy na powrót. Tak zapytam od razu czy Prymas ma już jakieś plany wobec świąt Bożego Narodzenia w RON? Jakaś oficjalna msza? uroczystość? Pozdrawiam.
Jak tylko będę miał większą liczbę wolnego czasu w Święta, a sądzę, że jest na to duża szansa to oczywiście, planuję organizację Celebracji Świętej w Gnieźnie, z okazji Bożego Narodzenia.
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Jakoś na początku grudnia mieliśmy kryzys państwowy, o którym była tu już mowa.
Sprawa, już sporo czasu przed Świętami Bożego Narodzenia, została załatwiona... Konstytucją sejmową. 
Wszak to wola Króla i szlachty.
http://www.rzeczpospolitaobojganarodow.p...700#p53567
Jarmark świąteczny dobiega końca.
Można go jeszcze zwiedzić tutaj:
http://www.rzeczpospolitaobojganarodow.p....php?f=598
Do dzisiejszego wieczoru trwa głosowanie na najlepszy stragan: http://www.rzeczpospolitaobojganarodow.p...598&t=5997
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
|