Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wędrówka przez Legnano
Wędrówka przez Legnano
Cytat:
Po opuszczeniu Sieny dotarłem do Legnano, włości Jego Ekscelencji Adalbertusa Pronobisa, jednego z trzech miejsc, które pragnę tego dnia odwiedzić. Niestety dostrzegłem, że zaczęły kończyć mi się oszczędności, które zabrałem ze sobą z Florencji. Nie potrzebowałem wiele, ale przeznaczałem je na sporadyczne zakupy, przejazdy pociągami i dorożkami oraz na jałmużnę. Niebawem będę chciał ponownie skorzystać z kolei, więc choćby niewielka kwota była mi niezbędna. Zapukałem więc do jednego z mijanych domostw i zapytałem gospodarza, czy nie potrzebuje chwilowo parobka, który przez krótki czas pomógłby w gospodarstwie za skromne wynagrodzenie. Zostałem przyjęty i polecono mi nakarmić zwierzęta oraz posprzątać chlewy, obory i kurniki. Robiłem to pierwszy raz w życiu, ucząc się zupełnie nowych dla mnie umiejętności. Po spełnieniu nałożonych na mnie zadań, zostałem przez gospodarza wynagrodzony zgodnie z umową oraz otrzymałem prowiant. Pobłogosławiłem rodzinę i udałem się w stronę Cremony. 

[Obrazek: ag23179.jpg]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Wasza Eminencja to człowiek o wielu talentach. Brakuje nam etatów na funkcje stajennego, może Eminencja skorzysta? A i grosz większy będzie, a i doświadczenie, no i... końska przyjaźń!
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Koników niestety nie było, ale na świniach znam się wspaniale!
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

Odpowiedz

Nie wypada, aby Książę Kościoła pasł świnie. To nie Ewangelia Łukaszowa, purpuracie!
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Nie pasłem, a dorzucałem do koryta. I nic nie podjadałem.

Odpowiedz

Jesteśmy dumni. Za niepodjadanie z korytka otrzyma Eminencja od nas Order Uśmiechu!
† PIO DE MEDICI
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Warto było mieć silną wolę!

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.