Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Dobry pomysł. Rzeczywiście spór wymaga usystematyzowania, bo jest bardzo dynamiczny i wielowymiarowy. Swoją drogą, sytuacja jest naprawdę ciekawa i zapewne zostanie na długo zapamiętana.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
W myśl mojej mikrozofii, Brodria spełnia przesłanki jojonacji. Efemeryczność, brak stabilności, ciągłe problemy z forum, z władzą, odchodzenie i przychodzenie władców, zmiany ustroju, kłótnie, niesnaski, trolling.
Poczekajmy jeszcze na rozwój sytuacji, bo to tylko obecne zawirowania. Bywały czasy, kiedy Brodria była całkiem stabilna.
Co najciekawsze, mamy teraz właściwie dwie Brodrie - ZRB i Republikę Brodryjską. To już zupełnie komplikuje sytuację i podejmowanie się oceny.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Co najlepsze bialeńskie prawo nie wyklucza możliwości uznania dwóch Brodrii jednocześnie, bo nasze kryteria nie mówią nic na temat terytorium. Iwan jest dla mnie legalnym prezydentem Republiki Brodrii, ale w tym samym czasie Grutin może być legalnym prezydentem Związku Brodryjskiego. Problem w tym, że w ciągu ostatniego tygodnia ten ostatni zrobił wszystko, aby naszych kryteriów nie spełnić. xD
Poza tym zgoda na funkcjonowanie struktur emigracyjnych Republiki Brodrii nie jest tożsama z uznaniem państwowości tworu o tej nazwie, bo to jest możliwe tylko w sytuacji, gdy owa Republika działałaby co najmniej miesiąc i posiadałaby trzech obywateli oraz własne miejsce publiczne (np forum albo chociażby część naszego po podpisaniu stosownej umowy).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
A jeśli RB poprosi o utworzenie oddzielnego działu na forum i powstanie on, to Bialenia ją uzna? O ile się nie mylę, z NUPIA było podobnie.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
No tak, chociaż ja bym wolał aby wówczas odbyło się to na zasadzie umowy stowarzyszeniowej. Nadal jednak dochodzą pozostałe kryteria. Poza tym dział dla rządu emigracyjnego nie byłby tym samym co działy dla państwa.
Dla mnie jest to zabawa dzieci, którzy nie potrafią porozumieć się w piaskownicy i nawzajem wyszarpują sobie zabawki.
No cóż, szczerze mówiąc to mnie jako prezydenta Bialenii też niespecjalnie obchodzą działania państwa, którego ani my nie uznajemy ani też ono ewidentnie nie chce być przez nas uznane, co umożliwiałoby ewentualną współpracę. Taki folklor w wykonaniu ludzi, którzy od lat nie mogą znaleźć sobie miejsca na Polinie. Ciągle jednak robię sobie nadzieję, że ten sztuczny konflikt służy ich integracji w fazie krzepnięcia organizmu, który chcą stworzyć.
Również mam taką nadzieję. Osobiście bardzo chciałbym trwałego odrodzenia Brodrii. Bardzo żałuję, że polityka względem Bialenii wygląda właśnie tak, bo od zawsze uważałem Bialenię i Brodrię za bratnie i mocno związane narody. Nie rozumiem w ogóle motywacji stojących za taką polityką. Bialenii niewiele to zaszkodzi, ale ZRB już bardzo.
(30.11.2020, 14:00:00)Ametyst I Dziecię napisał(a): No cóż, szczerze mówiąc to mnie jako prezydenta Bialenii też niespecjalnie obchodzą działania państwa, którego ani my nie uznajemy ani też ono ewidentnie nie chce być przez nas uznane, co umożliwiałoby ewentualną współpracę. Taki folklor w wykonaniu ludzi, którzy od lat nie mogą znaleźć sobie miejsca na Polinie. Ciągle jednak robię sobie nadzieję, że ten sztuczny konflikt służy ich integracji w fazie krzepnięcia organizmu, który chcą stworzyć.
Ponad 6 lat trwa zabawa trolli (Aleksandra Dostojewska) z ludźmi, którzy mają dużo zapału, ale mało wytrwałości i szybko się zniechęcają (Iwan Pietrow) i z ludźmi, którzy chcą, ale nie mają większego pomysłu i zdolności (Tomasz Dostojewski). Smutna prawda o Brodrii.
|