02.12.2020, 12:34:59
A co powiecie o Kościele Polskokatolickim? Po zakończeniu pandemii zamierzam się wybrać do parafii w moim mieście na Mszę.
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
02.12.2020, 12:34:59
A co powiecie o Kościele Polskokatolickim? Po zakończeniu pandemii zamierzam się wybrać do parafii w moim mieście na Mszę.
02.12.2020, 13:30:52
UPC PK i UAPC, które następnie połączyły się w PCU też powstały na bazie struktur emigracyjnych. Wiem, że patriarchat moskiewski obawia się podobnego scenariusza w przypadku Białorusi tylko z tego co wiem tamtejsze społeczeństwo póki co nie za bardzo oczekuje własnej Cerkwi. Na Ukrainie taka potrzeba była, a Denysenko i jego poprzednicy (Skrypnyk, Jarema, Romaniuk) jako zawodowi politycy po prostu na nią odpowiedzieli.
Niedawno, zresztą o tym rozmawialiśmy, mianowano wreszcie rodowitego Białorusina na egzarchę Białorusi. To, co można by zrobić w dalszej kolejności to postawić na "derusycyzację" białoruskiej Cerkwi i przywracanie dosyć bogatej miejscowej tradycji prawosławnej, liturgicznej. Niestety podejrzewam, że znacząca część kleru nie byłaby na to w ogóle gotowa. W konsekwencji ja nie wykluczam, że za ileś lat Białorusi również grozi raskoł, bo część wiernych i kleru będzie chciała własnej Cerkwi i skorzysta ze struktur emigracyjnych. O polskokatolikach mieliśmy niedawno ciekawą rozmowę z eminencją Aureliuszem. W zasadzie też są tacy trochę czapkowi. Tam zabawne jest to, że oni zamiast wyświęcać biskupów mianują "infułatów, administratorów diecezji", którzy rezydują przy swoich parafiach. W efekcie piękna katedra Marii Magdaleny we Wrocławiu stoi niemalże pusta i jest głównie atrakcją dla turystów z powodu tarasu widokowego. No i mogliby zainwestować w końcu w porządną stronę internetową. Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
02.12.2020, 13:39:03
O ile się orientuję, pod względem liturgicznym są zbliżeniu do NOM-u, więc trochę słabo
Ich świątynie przeważnie też nie należą do najpiękniejszych (choć są wyjątki, jak warszawska katedra, ale to akurat była cerkiew). Jak już odrzucili papiestwo, celibat i mszę po łacinie, to czemu nie przyłączyli się do prawosławnych? W okresie międzywojennym istniało coś takiego - jak widać, większych różnic z polskokatolikami nie ma, a pod względem estetycznym, liturgicznym i teologicznym (choć nie liczebnym) prawosławie obrządków zachodnich bije starokatolicyzm na głowę. Polskokatolicy to jedyni oprócz mariawitów płockich poważni starokatolicy w Polsce, ale o ich genezie nawet nie chcę mówić, bo robić schizmę tylko dlatego, że proboszcz nie zgodził się na majówki?!
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 13:39:17
Może dlatego, że biskup Wiktor Wysoczański trzyma mocno łapę na wszystkim.
02.12.2020, 14:15:54
W ogóle tam to jest jeszcze ten dziwny kult osoby biskupa Hodura.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
![]()
02.12.2020, 14:20:27
Czemu dziwny? Kult założyciela występuje w większości wyznań, nawet protestanckich (vide luteranizm), a także w innych wspólnotach, choćby w Oazie czy Neokatechumenacie.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 14:23:13
No i zawsze mnie tak samo dziwi w kontekście chrześcijańskim. Taka potrzeba czczenia i stawiania posągów ziemskim ludziom w religii, której istotą jest bóg stający się człowiekiem i chodzący po Ziemi. Potem się dziwimy, że powstają jakieś dziwaczne sekciarstwa pokroju Maciela.
Swoją drogą właśnie się zorientowałem, że mam na dzielni ulicę jego imienia (Hodura, nie Chrystusa). Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
![]()
02.12.2020, 16:55:14
Kult założyciela jest niczym w porównaniu z kultem JP II.
02.12.2020, 17:00:03
Ten sam przypadek: kult człowieka przyćmiewający kult całej Trójcy Świętej.
Nawiasem mówiąc zrobiłem ten słynny test z wpisywaniem różnych słów na portalu PCh24. Bóg (261) nadal wyprzedza Jana Pawła II (231) o 30 wzmianek, ale jest już blisko. Jezus ma 120, Chrystus 208, Duch Święty 21. Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
![]()
02.12.2020, 17:13:34
Jeśli chodzi o JPII - może sprawia takie wrażenie, ale w rzeczywistości czciciele Jana Pawła II są (przynajmniej w większości) przede wszystkim czcicielami Boga, choć zdarzają się wypaczenia takie jak to, należą one jednak do rzadkości.
Cytat:Nawiasem mówiąc zrobiłem ten słynny test z wpisywaniem różnych słów na portalu PCh24. Bóg (261) nadal wyprzedza Jana Pawła II (231) o 30 wzmianek, ale jest już blisko. Jezus ma 120, Chrystus 208, Duch Święty 21.Wyszukałem "islam" - 3667, "Unia Europejska" - 1597, "LGBT" - 1438. To chyba jednak nie idzie według hierarchii ważności. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |