02.12.2020, 17:17:54
Tak samo polskokatolicy są czcicielami Boga, a Hodura traktują jako wybitnego duchownego.
|
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
|
|
02.12.2020, 17:17:54
Tak samo polskokatolicy są czcicielami Boga, a Hodura traktują jako wybitnego duchownego.
02.12.2020, 17:18:54
Zainspirowany tym pomysłem, zrobiłem na PCh24 podobny test. "Maryja", która też mnie zainteresowała, ma 248 wyników, ale to nie jest najciekawsze.
ideologia: 626 Żydzi: 360 s(tralala)ks: 419 LGBT: 1438 aborcja: 3193 lewica: 1264 gender: 1202 Świętości wyglądają przy tych potężnych wynikach jakoś blado... Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]()
02.12.2020, 17:23:13
Inna sprawa, że PCh24 to raczej nie jest odzwierciedlenie "typowego polskiego katolika".
Pod tym względem dostrzegam wyższość wschodniego płuca, że tam za ikoną stoi cała teologia i idea kontaktu z Bogiem lub świętym. U nas za pomnikami Jana Pawła stoi głównie brąz i ambicje proboszczów oraz samorządowców. Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
02.12.2020, 17:33:03
Na pch24.pl jest wyszukiwarka słów w prawym górnym rogu. Wystarczy wpisać słowo i wyświetla się liczba wyników.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
02.12.2020, 17:38:41
W ramach dodatkowej ciekawostki, prosto z pch24.pl.
feministki: 144 wyniki "plandemia": 17 fałszywa pandemia: 6 zboczeńcy: 23 Muszę chyba wrócić do podglądania pch24. Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
02.12.2020, 18:19:14
Popełniłem coś takiego. Zachęcam do lektury i komentowania.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
02.12.2020, 18:22:36
(02.12.2020, 18:19:14)Gagik Bagratyda napisał(a): Popełniłem coś takiego. Zachęcam do lektury i komentowania. Zachęcam Brata do studiów na UR, bo taki dobry tekst nadaje się na artykuł v-naukowy. Albo zapraszam do Instytutu Mikrozofii AN.
02.12.2020, 18:30:29
Pamiętam, że kiedyś (ok 2011) Mistrz Budzimir VII na jakiś czas zrezygnował z mikroświata, ja przejąłem nieoficjalnie stery i próbowałem zrobić z budzimiryzmu typową religię z hierarchią, panteonem bożków i ceremoniami. Po powrocie Budzimira uznano jednak, że to będzie nudne. Wtedy właśnie powstała obecna formułą z tezami antagonistycznymi i pobocznymi oraz domami tez zamiast świątyń. Zostały tylko wspomniane bożki jako forma tezy pobocznej, bardzo popularnej wśród weerlandzkiego ludu wiejskiego co bardzo zgrabnie wpisało się w narrację.
Generalnie z wpisem się zgadzam. Kiedy uważałem się jeszcze za osobę w jakimś tam stopniu religijną to sam wyznawałem ów pogląd, że Kościół Rotryjski jest parodią mojej wówczas realowej religii i że nie wypada (tak samo twierdziła część moich znajomych, również mikronautów, a w realu o wiele bardziej zaangażowanych niż ja wtedy katolików). Z biegiem "deinstytucjonalizacji" mojego realowego życia duchowego również stosunek do rotryzmu stał się w gruncie rzeczy neutralny, bo i naturalnie zniknęły dylematy sumienia. Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
02.12.2020, 18:33:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2020, 18:41:53 przez Gagik Bagratyda.)
(02.12.2020, 18:22:36)Janusz Zabieraj napisał(a):(02.12.2020, 18:19:14)Gagik Bagratyda napisał(a): Popełniłem coś takiego. Zachęcam do lektury i komentowania. Podjąłem ostatnio studia ad licentiam na UR, obecnie czekam na akceptację tematu pracy naukowej. Cytat:Generalnie z wpisem się zgadzam. Kiedy uważałem się jeszcze za osobę w jakimś tam stopniu religijną to sam wyznawałem ów pogląd, że Kościół Rotryjski jest parodią mojej wówczas realowej religii i że nie wypada (tak samo twierdziła część moich znajomych, również mikronautów, a w realu o wiele bardziej zaangażowanych niż ja wtedy katolików). Z biegiem "deinstytucjonalizacji" mojego realowego życia duchowego również stosunek do rotryzmu stał się w gruncie rzeczy neutralny, bo i naturalnie zniknęły dylematy sumienia.Ja uważam siebie za zaangażowanego katolika, natomiast mikroświat traktuję jak coś w rodzaju zabawy, w której takie naśladowanie Kościoła jest dopuszczalne, choć też jeden z moich przyjaciół, o wiele lepszy katolik ode mnie, nie zgadza się z tym poglądem, co zresztą nie przeszkodziło mu ogłosić się "patriarchą Krowodrzy" i "udzielić" mi i kilku znajomym niższych święceń. Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |