Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Bardzo ciekawy tekst, serdecznie gratuluję.
Coś podobnego do Elderlandzkiego Zrzeszenia Chrześcijan Świeckich działało we wczesnej Federacji Brodryjskiej (rok 2014) pod nazwą, jeśli dobrze pamiętam, "Katolicki Związek Wyznaniowy". Wspólnota miała za zadanie gromadzić realnych katolików w v-świecie, ale nie prowadziła żadnej ewangelizacji, nie pamiętam również żadnej narracji ze strony tego zrzeszenia. Oczywiście nie miało ono żadnej eklezjalnej hierarchii, a przewodniczył mu jedynie zwykły przewodniczący.
Wspólnota zmieniła swój charakter diametralnie, gdy drastycznie wzrosła jej liczebność. Wówczas dominować zaczęła koncepcja stworzenia na jej bazie konkurencji dla Rotrii i tak też się stało - powstał Kościół Kalrykański. Dotychczasowy przewodniczący KZW, Decymus Radelli, został wybrany na patriarchę i przyjął imię Celestyn I. Cała wspólnota była zupełną kalką Rotrii, do tego dość nieudaną. Stolica Apostolska przyjęła projekt bardzo niechętnie, jako wrogi wobec niej i nałożyła na ówczesnego prezydenta Brodrii Władimira Grutina status persona non grata. Nieliczni wiedzą, dlaczego wówczas w Rotrii nazywano KK "Kościołem Mizerii". Ostatecznie zlikwidowano KK po podpisaniu konkordatu z Rotrią, a na jego pozostałościach osobowych i instytucjonalnych )np. "Telewizja Kalrykańska") stworzono lokalną wspólnotę rotryjską. Zainteresowanych zachęcam do zerknięcia tutu i tu.
Przepraszam za długą dygresję, ale chciałem dorzucić swoje trzy grosze w kontekście niekościelnych wspólnot religijnych w mikroświecie. Jak widać, nie jest to zjawisko egzotyczne i zdarza się od czasu do czasu. Rzeczywiście niektórzy mogą czuć opór przed zabawą w księży.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Cytat: o wiele lepszy katolik ode mnie, nie zgadza się z tym poglądem, co zresztą nie przeszkodziło mu ogłosić się "patriarchą Krowodrzy" i "udzielić" mi i kilku znajomym niższych święceń.

W realu? Big Grin Może ksiądz opowiedzieć więcej o tym zdarzeniu? Bo brzmi bardzo intrygująco.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Niech mu Wielebny przekaże, że ma sobie iść z mojego kanonicznego terytorium, bo ja jestem Wielce Błogosławionym Patriarchą Krakowa, Turowa, Zgorzelca, Opola i całej Rusi. Nawet dostaję tak zaadresowaną korespondencję od moich znajomych (wyobrażam sobie minę listonosza), a na Krowodrzy do niedawna miałem swoją rezydencję i zezwoliłem jedynie na podworie patriarchatu Gruzji w postaci winiarni gruzińskiej na Mazowieckiej.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

(02.12.2020, 18:48:31)Aurelio de Medici y Zep napisał(a):
Cytat: o wiele lepszy katolik ode mnie, nie zgadza się z tym poglądem, co zresztą nie przeszkodziło mu ogłosić się "patriarchą Krowodrzy" i "udzielić" mi i kilku znajomym niższych święceń.

W realu? Big Grin Może ksiądz opowiedzieć więcej o tym zdarzeniu? Bo brzmi bardzo intrygująco.

Po prostu taka zabawa. Jeden kolega ogłosił się papieżem, więc drugi ogłosił się patriarchą Krowodrzy, bo tam mieszka, i go ekskomunikował za uzurpowanie godności papieskiej (Patriarchat Krowodrzy uznaje Ojca Świętego Franciszka). Potem wymyśliliśmy, że patriarchat powstał za czasów Wielkiej Lechii, ale upadł w wyniku najazdów madziarskich w X w., jako że kolega jest tradsem, to Watykan ponoć zezwolił na używanie pre55 i KPK z 1917 r. Kilku kolegom, w tym mnie, udzielił święceń niższych, a jednemu chyba nawet subdiakonatu, nadał nam różne urzędy (każdy z nas został proboszczem jakiegoś nieistniejącego obecnie kościoła) i zaczął wymyślać ryt krowodrzański, pochodzący od św. Cyryla i Metodego.

Cytat:Niech mu Wielebny przekaże, że ma sobie iść z mojego kanonicznego terytorium, bo ja jestem Wielce Błogosławionym Patriarchą Krakowa, Turowa, Zgorzelca, Opola i całej Rusi. Nawet dostaję tak zaadresowaną korespondencję od moich znajomych (wyobrażam sobie minę listonosza), a na Krowodrzy do niedawna miałem swoją rezydencję i zezwoliłem jedynie na podworie patriarchatu Gruzji w postaci winiarni gruzińskiej na Mazowieckiej.
Przekazałem (siedziba patriarchy też zresztą mieści się na Mazowieckiej).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

O, to prawie byliśmy sąsiadami. Krowodrza albo Łobzów ma jednak to do siebie, że chyba nie ma tam żadnego naprawdę ładnego kościoła.
Odpowiedz

Nie wiem, na żywo widziałem jedynie św. Szczepana, i to wyłącznie z zewnątrz, udając się na audiencję u patriarchy. Zresztą katedrą patriarszą był właśnie kościół św. Szczepana, tyle że ten stary, na placu Szczepańskim.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Dlatego, że nie istnieje?
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

@Aurelio de Medici y Zep
Ja za to znam, wprawdzie z wiadomych grup facebookowych, ryt podkowiański. Smile
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

(02.12.2020, 18:30:29)Ametyst I Dziecię napisał(a):
 Z biegiem "deinstytucjonalizacji" mojego realowego życia duchowego

Coś takiego dzieje się i z moim życiem duchowym. Smile Realnym.
Odpowiedz

Ja też muszę zaznaczyć, że nigdy nie byłem specjalnie religijny (to znaczy związany dajmy na to z Kościołem) ani nie zostałem dajmy na to wychowany w jakimś religijnym (np katolickim) duchu.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.