Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Cytat:Renesansowi biskupi dbali często bardziej o beneficja i interesy rodowe
Żeby to tylko renesansowi...
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 1
To też są biskupi renesansowi, tylko (przykładowo) naszych czasów. Weźmy takiego Sławoja Leszka Głódzia - mąż wielu talentów, prawdziwy człowiek renesansu.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Proszę się odgryźć od człowieka renesansu. Takiego jak on nie było i nie będzie.
Liczba postów: 102
Liczba wątków: 1
Toteż podkreślam przecie jego niepodważalnie liczne cechy. I pełna zgoda - takiego jak on jeszcze nie było (i oby już nie przybyło).
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Moim ulubionym polskim biskupem był ś.p. bp Śliwiński, który pojechał do Rosji konsekrować kościół i tak zabalował na lotnisku, że zniknął, a Polacy myśleli, iż został porwany. Barman Novotelu podobno w swojej karierze nie zetknął się z człowiekiem o tak potężnej głowie, jak bp Śliwiński. A na bierzmowaniach to działy się cuda, tak biskup folgował jedzeniu i piciu.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
Bo zanim zrobili pociąg to dojazd z Szeremietiewa to była jakaś tragedia okrutna. W ogóle się mu nie dziwię
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Ekscelencji mało kto mógł się równać, nawet z Rosjan. Niestety po pijanemu spowodował wypadek i nawet mistrzowi krycia nie udało się tego dłużej robić. Biskup musiał odejść w niepamięć.
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
(07.01.2021, 19:46:24)Giovanni III napisał(a): Mhm... To musiałby ogarnąć Sekretarz Stanu. Za naszych czasów była diecezja w Magnifikacie, diecezja w Sarmacji... ale jak to się rozeszło, nie pamiętamy.
O ile wiem, a było to nie tak dawno, w Sarmacji doszło do rozłamu księstwa i spalona katedra w Sarmacji. W Magnifikacie diecezja jest, bo sam jeszcze ją wizytowałem
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(08.01.2021, 23:58:06)Ametyst I Dziecię napisał(a): Cytat:Renesansowi biskupi dbali często bardziej o beneficja i interesy rodowe
Żeby to tylko renesansowi...
Oczywiście, wcześniej też, ale wcześniejszy okres mnie nie interesował. Natomiast później takie sprawy należą do rzadkości, nie licząc XVII i XVIII w. w kilku państwach takich jak np. Francja. Po reformie normą raczej było to, że biskupi są dobrymi pasterzami swoich diecezji (oczywiście są liczne wyjątki - ale to wyjątki, a nie reguła); dopiero wiek XX (a ściśle rzecz biorąc jego II połowa) to prawdziwy wysyp złych hierarchów.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
(09.01.2021, 11:36:23)Gagik Bagratyda napisał(a): Oczywiście, wcześniej też, ale wcześniejszy okres mnie nie interesował.
To tu mogę zaskoczyć, że z tego co wiadomo polski episkopat w średniowieczu był wyjątkowo grzeczny (inna sprawa, że materiał źródłowy jest uboższy w porównaniu z jakimiś Francjami czy innymi Włochami).