Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Heretyk sam się od niej odłącza. A kapłan może (i powinien!) odmówić udzielenia Komunii Św. osobie, o której wie, że odłączyła się od Mistycznego Ciała Chrystusa, albo też, choć nadal jest Jego członkiem, trwa w grzechu ciężkim. Przyjęcie Komunii Św. przez taką osobę było by świętokradztwem.
W zasadzie co do Komunii na rękę, to jest ona legalna, ale tylko wtedy, gdy nie ma niebezpieczeństwa profanacji. Czyli tak naprawdę... nigdy, gdyż zawsze jest ryzyko pozostania na dłoni partykuł Hostii, które następnie mogą np. upaść na ziemię i zostać zdeptane.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

W kwestii Komunii na rękę ciekawe mandatorium ogłosił bodaj jakiś czas temu na zlecenie KEP Instytut Tomistyczny w Krakowie. Nie wiem jak ma się sprawa jawności tego dokumentu, nie mniej na miarę mojej wiedzy - puenta brzmiała: "(...) kto twierdzi, że na rękę jest grzesznie, albo ma brak w wiedzy, albo świadomie mówi w błędzie, bo tradycja ta bardziej wielowiekowa niż obecnie obowiązujący zwyczaj" Smile . Sprawa ciekawa, nie kryję.

Szczęść Wam Boże, Kochani!
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(14.01.2021, 13:53:17)Gagik Bagratyda napisał(a): Heretyk sam się od niej odłącza. A kapłan może (i powinien!) odmówić udzielenia Komunii Św. osobie, o której wie, że odłączyła się od Mistycznego Ciała Chrystusa, albo też, choć nadal jest Jego członkiem, trwa w grzechu ciężkim. Przyjęcie Komunii Św. przez taką osobę było by świętokradztwem.
W zasadzie co do Komunii na rękę, to jest ona legalna, ale tylko wtedy, gdy nie ma niebezpieczeństwa profanacji. Czyli tak naprawdę... nigdy, gdyż zawsze jest ryzyko pozostania na dłoni partykuł Hostii, które następnie mogą np. upaść na ziemię i zostać zdeptane.

Dobrze, to proszę poinformować wszystkich księży w Polsce o mnie. Może bardziej mnie to skłoni do odwiedzin Polkatu, z czym się noszę od pewnego czasu.

(14.01.2021, 13:55:41)Ksawery van Berden napisał(a): W kwestii Komunii na rękę ciekawe mandatorium ogłosił bodaj jakiś czas temu na zlecenie KEP Instytut Tomistyczny w Krakowie. Nie wiem jak ma się sprawa jawności tego dokumentu, nie mniej na miarę mojej wiedzy - puenta brzmiała: "(...) kto twierdzi, że na rękę jest grzesznie, albo ma brak w wiedzy, albo świadomie mówi w błędzie, bo tradycja ta bardziej wielowiekowa niż obecnie obowiązujący zwyczaj" Smile . Sprawa ciekawa, nie kryję.

Szczęść Wam Boże, Kochani!

Szczęść Boże Eminencji Emerytowi. Smile Powrót na chwilkę, czy na dłużej?
Odpowiedz

Wasza Eminencjo,
wielka to radość widzieć Was ponownie w Stolicy Apostolskej! Daje to wiarę, że realioza nie jest zdolna do końca zabić Smile
Jak ze zdrowiem Waszej Eminencji?
Zaś co do Komunii na rękę, jej wersja sprzed wieków zakładała bodajże użycie specjalnej chusteczki, która zapobiegała kontaktowi hostii z dłońmi przyjmującego. W tej wersji budzi ona mniej wątpliwości, np. najmniejsze partykuły nie ulegają tak prosto zagubieniu i nie ma kontaktu z niekonsekrowanymi dłońmi (jeśli uznać to drugie za niestosowne).
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Moja łopatologiczna logika podpowiada mi, że jeśli przez Komunię nie można się fizycznie zarazić wirusem to w takim razie Chrystus-człowiek nigdy nie miał kataru.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Na rękę nie jest grzesznie, jeśli są spełnione pewne warunki, przede wszystkim brak zagrożenia profanacją. Ale to jest możliwe chyba tylko u Neonów, którzy dokładnie oblizują dłonie po przyjęciu na nie Chrystusa.
EDIT: Albo na chusteczkę, jak przypomina Eminencja de Medici y Zep.
Oczywiście, że można się zarazić, przyjmując Komunię Św.. Ale także wtedy, gdy jest przyjmowana na rękę, a niektórzy lekarze twierdzą nawet, że do ust jest bardziej higienicznie (pod warunkiem, że kapłan nie dotknie ust wiernego).
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Moje ręce są tak samo godne, jak ręce kapłana. Dobra, znów zbaczamy na tematy niebezpieczne, skłaniające do kłótni.
Odpowiedz

Ja kłócić się nie zamierzam, a to z prostej przyczyny. Mylić mogę się tak samo, jak wszyscy, więc przy swoim stanowisku upierać się nie zamierzam. Bardziej interesuje mnie słuszność ostatecznej konkluzji, niż udowodnienie mojego stanowiska, które jest zresztą dość mgliste i można je streścić "można, ale ja w tej konkretnej chwili, przy obecnej wiedzy i przy obecnych upodobaniach, niezbyt lubię" Big Grin
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

(14.01.2021, 13:59:58)Janusz Zabieraj napisał(a): Szczęść Boże Eminencji Emerytowi. Smile Powrót na chwilkę, czy na dłużej?

Szczęść Boże!
Zobaczymy co rzeczywistość przyniesie. Ale tęsknota wygrała, nie ukrywam Wink 

(14.01.2021, 14:00:53)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Wasza Eminencjo,
wielka to radość widzieć Was ponownie w Stolicy Apostolskej! Daje to wiarę, że realioza nie jest zdolna do końca zabić Smile
Jak ze zdrowiem Waszej Eminencji?

Bardzo się cieszę, Bóg zapłać za dobre słowo Wink 
Ze zdrowiem różnie. Wiek sędziwy, to i zaraza się znajdzie. Ale nadzieja trzyma przy duchu.
Cieszę się, że Was to wszystkich aktywnych widzę i że Rotria ma swoje źródełko witalności w Was Smile
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Cytat: Moje ręce są tak samo godne, jak ręce kapłana. Dobra, znów zbaczamy na tematy niebezpieczne, skłaniające do kłótni.
Ręce świeckiego są tak samo godne jak kapłana. Ale kapłan po udzielaniu Komunii obmywa palce w vasculum, by nawet najmniejszej cząstce nie groziła profanacja, zaś u świeckich tego zwyczaju nie zaobserwowałem.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
3 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.