Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
(14.01.2021, 19:56:30)Giovanni III napisał(a): Możnaby w przyszłym tygodniu zrobić jakieś spotkanie ekumeniczne w Bazylice św. Pawła. Co sądzicie?
Wszyscy dobrze wiecie, co chciałem to wstawić

A tak na serio, dobra myśl. Będę reprezentował luteran i żydów z Florencji.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Oczywiście nie będzie łamanie żadnych zasad i tradycji. Prosta modlitwa, oczywiście tylko nasza, a następnie konsolacja. Przy stole prowadzi się najlepszy dialog ekumeniczny.
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Bracie Gagiku,
Jaki jest stosunek władz Bizancjum do tego nowego hmm... "wyznania"?
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Proszę spojrzeć na piękno wysokościelnej liturgii luterańskiej. Najbardziej zagorzali katoliccy tradsi byliby zadowoleni

Ja zaś jestem wyjątkowo usatysfakcjonowany estetycznie. Gdyby nie słyszeć języka, mniej obeznany może pomylić z NFRR.
Chętnie ujrzałbym taką liturgię na żywo.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(15.01.2021, 00:00:24)Mikołaj Dreder napisał(a): Bracie Gagiku,
Jaki jest stosunek władz Bizancjum do tego nowego hmm... "wyznania"?
Początkowo Cesarz i Autokrator Rzymian orzekł:
Cytat:Za sam byt nie aresztujemy. Za jakiekolwiek szkodliwe działanie tak. Wierzę w zmianę człowieka, i jestem sprawiedliwy.
Ale później abp Konstantinos został pozwany z powodu spamowania i obecnie toczy się jego proces. Natomiast na poziomie lokalnym w temie Anatolikon władze zwalczają dyzunitów, a abp Konstantinos został aresztowany, zaś gdzie indziej schizmatycy działają słabiej, to i reakcje są słabsze.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Mikołaj Dreder
Ciekawe, że liturgia typowo luterańska jest bardziej konserwatywna od niektórych Mszy odprawianych w Kościołach katolickich. Może to jest jakaś nić porozumienia, za którą powinno się ciągnąć w celu "jedności"?
Słyszałem kiedyś, że FSSPX prowadzi dialog ekumeniczny, czyli dyskusje z konserwatywnymi luteranami i skutek jest taki, że jeden pastor został członkiem bractwa.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
No właśnie. Jak bardzo zależy nam, aby Bractwo wróciło na łono do Kościoła. Droga jest wyboista, a jeszcze bardziej utrudniana ostatnim czasem. Tylko tutaj nie ma żadnych problemów dogmatycznych, fundamentalnych itd. Problemem jest tutaj nieposłuszeństwo. A stąd ciężka droga do pojednania.
15.01.2021, 09:57:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.01.2021, 09:57:48 przez Gagik Bagratyda.)
Bractwo jest w Kościele, potrzebne jest tylko uregulowanie jego sytuacji kanonicznej. Tutaj problemem jest VII - w kilku miejscach jego dokumenty odbiegają od wcześniejszej nauki Kościoła i tego FSSPX nie chce zaakceptować. Poza tym różne Pachamamy i inne dziwadła nie ułatwiają porozumienia.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Przepraszamy, źle ujęliśmy - "w pełni jedności z Kościołem". O. O całościowy powrót na łono Kościoła nam chodzi.