Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
To tym bardziej, póki czas i szansa, zawrócić do Jedynego Kościoła. Ubi Petrus, ibi Ecclesia.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

(31.01.2021, 17:22:32)Janusz Zabieraj napisał(a): Wpłacaliście na WOŚP? Ja tak, do wirtualnej puszki. Zamawiałem Mszę w jednym z kościołów nurtu polskokatolickiego i ksiądz zamiast stypendium polecił wpłacić na WOŚP.

Oczywiście. Jak co roku wrzuciłem wolontariuszowi 100 zł do puszki.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

(02.02.2021, 11:20:09)Mikołaj Dreder napisał(a):
(31.01.2021, 17:22:32)Janusz Zabieraj napisał(a): Wpłacaliście na WOŚP? Ja tak, do wirtualnej puszki. Zamawiałem Mszę w jednym z kościołów nurtu polskokatolickiego i ksiądz zamiast stypendium polecił wpłacić na WOŚP.

Ja nie spotkałem wolontariusza i niestety nie mam w tym roku serduszka. A zawsze wklejałem na pierwszą stronę kalendarza osobistego (terminarza w zasadzie). Sad
Odpowiedz

(02.02.2021, 11:23:20)Janusz Zabieraj napisał(a):
(02.02.2021, 11:20:09)Mikołaj Dreder napisał(a):

Ja nie spotkałem wolontariusza i niestety nie mam w tym roku serduszka. A zawsze wklejałem na pierwszą stronę kalendarza osobistego (terminarza w zasadzie). Sad

Trzeba było wyjść z domu. U mnie było ich pełno. Wink
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

(31.01.2021, 17:22:32)Janusz Zabieraj napisał(a): Wpłacaliście na WOŚP? Ja tak, do wirtualnej puszki. Zamawiałem Mszę w jednym z kościołów nurtu polskokatolickiego i ksiądz zamiast stypendium polecił wpłacić na WOŚP.

Moja matka na pytanie wolontariusza (jednego z ośmiu, jacy zgromadzili się przed jednym z wejść do kościoła), czy wpłaci, odpowiedziała "Chyba Pan żartuje!". Rozumiem, że p. Owsiak ma poglądy jakie ma i że WOŚP poparła "Strajk kobiet", ale nie powinna wobec tego zbierać przed kościołami. Zdarzały się przypadki, że wolontariusze zbierali przed świątyniami zaledwie kilka dni wcześniej pomazanymi przez "Strajk kobiet", który popierają.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Ja popieram Strajk Kobiet, a chodzę do Kościoła. Wink Wyszedłem, nigdzie ich po drodze nie spotkałem. Sad A autem jechałem nawet 30 km w ten dzień.
Odpowiedz

(02.02.2021, 11:55:22)Janusz Zabieraj napisał(a): Ja popieram Strajk Kobiet, a chodzę do Kościoła. Wink Wyszedłem, nigdzie ich po drodze nie spotkałem. Sad A autem jechałem nawet 30 km w ten dzień.

Chodzenie do Kościoła czyni katolikiem tak samo, jak stanie w garażu samochodem. Powyższy przykład tylko to potwierdza.
† PIO DE MEDICI
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Jeśli chodzi o moje zdanie na temat WOŚP to nie zwracam uwagi na poglądy Jurka Owsiaka, dla mnie liczy się cel zbiórki, a prawda jest taka, że w każdym szpitalu znajduje się mnóstwo sprzętów kupionych przez fundację pana Owsiaka. Inna sprawa - bardziej smutna - to fakt życia w państwie z tektury, gdzie dopiero prywatne inicjatywy są w stanie spełnić potrzeby służby zdrowia na zakup nowoczesnego sprzętu, w momencie gdy pan Rydzyk dostaje miliony z naszych podatków na swoje zachcianki.
Kardynał biskup Ostii

[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Pio Maria de Medici
Odpowiedz

My to określamy mianem państwa z gówna i dykty. I to nie jest tak, że państwo wspiera Kościół - bo tak nie jest. Wspiera tylko jednego zakonnika obecnego w Toruniu, który działa na korzyść władzy.
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

No dokładnie. Mam kolegów, którzy by na przykład byli dzisiaj głusi gdyby w tym 1996 roku, czyli w roku mojego i ich narodzenia, WOŚP nie dostarczyła zaniedbanym polskim szpitalom profesjonalnego sprzętu, o który nie potrafiło zadbać nasze państwo. Działalność Owsiaka ma też ten dobry aspekt, że zwraca uwagę społeczeństwa na konkretne zaniedbania. Przykładowo parę lat temu hasłem finału była geriatria i wielu ludzi dzięki temu zorientowało się w jakich czterech literach jest ona w Polsce.

Na tej samej zasadzie bardzo szanuję działalność ludzi tworzących Caritas mimo, że część moich znajomych (paradoksalnie bardzo religijnych) ma z nimi różne doświadczenia. Nie dyskwalifikuje to jednak organizacji jako takiej. Podobnie zachowanie księdza Stryczka względem jego pracowników, o którym było swego czasu głośno, nie przekreśla dorobku Szlachetnej Paczki albo, moim zdaniem dużo fajniejszej inicjatywy, Akademii Przyszłości.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.