Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Wydam w Ridero pod innym pseudonimem jako człowiek niezwiązany z Rotrią. Po co grozić?
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
Odpowiedz

Można powiedzieć, że to jest... Że to jest... Jakby to powiedzieć... Okrutnik no, po prostu.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Fiodor Godunow
Odpowiedz

Ile pączków już wsunęliście? Ja 3 i na tym licznik staje. Mam jeszcze trochę faworków na wieczór.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Ja jakoś trzy chyba, ale będzie więcej. Smile
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

My, z racji Solemnitas dzisiejszego przypominamy pewien święty przepis z naszych notatek dotyczących Świętej a Zacnej Bulli Omnium Sanctorum, do stosowania dzisiaj w każdym Ecclesiae z naszego rozkazu:

Cytat:"Bulla Omnium Sanctorum przewiduie priveligium dla wszystkich diecezyi polskiech solennego lukrowania & błogosławieństwa pączków.

Kapłan skończywszy celebrę w Feria Quinta Pinguis (zwaney w mowie polskiey Tłustym Czwartkiem) przywdziewa cappę różowey materyi. Symbolizuie ona ostatnie radości Carne Vale a takoż różane nadzienie pączka. Natenczas ministranci szykuią kredencyę z 2 srebrnymi tacami (na iedney pączki, na drugiey tłuczony cukier) & kociołkiem z ukropem. Kapłan dokonuie solennego błogosławieństwa cukru tłuczonego, następnież wsypuie go do kociołka & miesza. Natenczas Subdyakon podaie mu pączki do lukrowania, co Celebrans czyni aspergillium z końskiego włosia. Dyakon zaś rozdaie one pączki wiernym w nawie ecclesiae."
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, śp. Stefan II
Odpowiedz

(11.02.2021, 18:35:29)Giovanni III napisał(a): My, z racji Solemnitas dzisiejszego przypominamy pewien święty przepis z naszych notatek dotyczących Świętej a Zacnej Bulli Omnium Sanctorum, do stosowania dzisiaj w każdym Ecclesiae z naszego rozkazu:

Cytat:"Bulla Omnium Sanctorum przewiduie priveligium dla wszystkich diecezyi polskiech solennego lukrowania & błogosławieństwa pączków.

Kapłan skończywszy celebrę w Feria Quinta Pinguis (zwaney w mowie polskiey Tłustym Czwartkiem) przywdziewa cappę różowey materyi. Symbolizuie ona ostatnie radości Carne Vale a takoż różane nadzienie pączka. Natenczas ministranci szykuią kredencyę z 2 srebrnymi tacami (na iedney pączki, na drugiey tłuczony cukier) & kociołkiem z ukropem. Kapłan dokonuie solennego błogosławieństwa cukru tłuczonego, następnież wsypuie go do kociołka & miesza. Natenczas Subdyakon podaie mu pączki do lukrowania, co Celebrans czyni aspergillium z końskiego włosia. Dyakon zaś rozdaie one pączki wiernym w nawie ecclesiae."

Pamiętaj, abyś dzień święty święcił godnie. A to najsłodsze i najulubieńsze moje święto jest tego godne. Dziś też otrzymałem bardzo dobrą wiadomość i Tłusty Czwartek na zawsze kojarzyć mi się będzie radośnie. Coś w tym dniu jest.
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

My dzisiaj w domus ecclesiae mieliśmy okazję zjeść domowe pączki Szanownej Mater Domus Ecclesiae, a także kilka w domu amerykańskich pączków św. Donuta.
† PIO DE MEDICI

Panzerhaubitzekardinal 
Wielki Inkwizytor Świętego Oficjum
Sekretarz Stanu Świętej Stolicy
Primus inter Emeritos, Naczelny Senior Rotrii,
Książę Ferrary i Palestriny, markiz Monte Cassino, właściciel Mater Ecclesiae

[Obrazek: 101005704499834958_t.jpg]
Odpowiedz

Ja jem dzisiaj tylko faworki i kwas chlebowy
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Akurat kończy się pontyfikat Jego Świątobliwości, więc to dobry czas na zmiany. Rozważam przyjęcie nowej dewizy, bo Bracia sądzą o takiej opcji?
[Obrazek: 3aPRj.png]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
  • Ametyst I Dziecię, Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Plotki głoszą, że nowy patriarcha ma przyjąć taki awatar:
[Obrazek: Pope_Francis_tiara_l.jpg]
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
  • Ametyst I Dziecię, Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
5 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.