12.02.2021, 18:29:11
Wasza Świątobliwość,
Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Bracia Rotryjczycy i Brodryjczycy,
Szanowni Państwo,
trwają aktualnie rozmowy między Federacją Brodryjską a Państwem Kościelnym Rotria, w których uczestniczę jako spoiwo naszych państw, bowiem jestem Rotryjczykiem i rotryjskim duchownym, ale od dawna działam aktywnie w Brodrii, z którą czuję się bardzo związany. Część z Braci wie, część jeszcze nie zdążyła się dowiedzieć, wobec czego chciałbym oznajmić publicznie, iż trwają rozmowy między naszymi państwami, które dotyczą utworzenia pewnej wspólnej inicjatywy - Athos Noklezyjskiego. Obecnie zaniedbany obszar w Republice Noklezji ma zostać zaadaptowany na rzecz kompleksu monasterów w obrządku welijskim, rzecz jasna na wzór realnego Athos (nie jako dokładna kalka, a jako inspiracja). Na zasadzie wzajemności, Państwo Kościelne ma udostępnić na rzecz inicjatywy Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z przylegającym obszarem o powierzchni 15 ha, cerkwią, budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego w mojej rodzinnej Florencji. Ma się tam znajdować rotryjska część kompleksu monasterów.
Szerzej opisałem sprawę podczas mojego wystąpienia w brodryjskiej Dumie Państwowej, do którego lektury zachęcam. Cała dyskusja po stronie brodryjskiej odbywa się pod tym linkiem. Jeśli Duma Państwowa, po zasugerowanych konsultacjach społecznych, ratyfikuje traktat, wejdzie on w życie. Ze strony Rotrii, Jego Świątobliwość przyjął traktat w obecnym brzmieniu.
Poniżej przedstawiam jego proponowaną treść.
Wasza Ekscelencjo Panie Prezydencie,
Bracia Rotryjczycy i Brodryjczycy,
Szanowni Państwo,
trwają aktualnie rozmowy między Federacją Brodryjską a Państwem Kościelnym Rotria, w których uczestniczę jako spoiwo naszych państw, bowiem jestem Rotryjczykiem i rotryjskim duchownym, ale od dawna działam aktywnie w Brodrii, z którą czuję się bardzo związany. Część z Braci wie, część jeszcze nie zdążyła się dowiedzieć, wobec czego chciałbym oznajmić publicznie, iż trwają rozmowy między naszymi państwami, które dotyczą utworzenia pewnej wspólnej inicjatywy - Athos Noklezyjskiego. Obecnie zaniedbany obszar w Republice Noklezji ma zostać zaadaptowany na rzecz kompleksu monasterów w obrządku welijskim, rzecz jasna na wzór realnego Athos (nie jako dokładna kalka, a jako inspiracja). Na zasadzie wzajemności, Państwo Kościelne ma udostępnić na rzecz inicjatywy Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z przylegającym obszarem o powierzchni 15 ha, cerkwią, budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego w mojej rodzinnej Florencji. Ma się tam znajdować rotryjska część kompleksu monasterów.
Szerzej opisałem sprawę podczas mojego wystąpienia w brodryjskiej Dumie Państwowej, do którego lektury zachęcam. Cała dyskusja po stronie brodryjskiej odbywa się pod tym linkiem. Jeśli Duma Państwowa, po zasugerowanych konsultacjach społecznych, ratyfikuje traktat, wejdzie on w życie. Ze strony Rotrii, Jego Świątobliwość przyjął traktat w obecnym brzmieniu.
Poniżej przedstawiam jego proponowaną treść.
Cytat:Traktat między Państwem Kościelnym Rotria a Federacją Brodryjskąo utworzeniu Athos Noklezyjskiegozawarty …. lutego 2021 r. w Mieżwodnojach
Wysokie Układające się Strony:Jego Ekscelencja Władimir Iljicz Grenin,Prezydent Federacji Brodryjskiej, w imieniu własnym i Federacji BrodryjskiejorazJego Świątobliwość Jan III,Patriarcha Rotrii, w imieniu własnym i Państwa Kościelnego Rotriazawierają w najlepszej wierze następujący Traktat, traktujący o nawiązaniu szczególnej współpracy.
Art. 1.
Na terytorium Federacji Brodryjskiej, na południowym wybrzeżu Republiki Noklezyjskiej, w promieniu 2 km od góry Athos, włączając w to wody terytorialne, tworzy się po wsze czasy Athos Noklezyjskie, osobną jednostkę administracyjną o specjalnym statusie. Jednocześnie Państwo Kościelne Rotria po wsze czasy udostępnia na swym terytorium, na ziemiach Księstwa Florencji, Monaster śś. Cyryla i Metodego wraz z cerkwią, przyległym obszarem o powierzchni 15 ha oraz budynkami gospodarczymi i dostępem do wybrzeża rzecznego, jako eksterytorialny obszar pod zarządem Athos Noklezyjskiego.
Art. 2.
Athos Noklezyjskie tworzy się w celu utworzenia zespołu sanktuariów i monasterów, które służyły będą wiernym obrządku welijskiego Kościoła Rotryjskiego w Brodrii oraz w całym mikroświecie, jak również umacniały będą elementy wspólne kultury brodryjskiej i rotryjskiej kultury wschodniej.
Art. 3.
Terytoria Athos Noklezyjskiego wyjmuje się spod bezpośredniej jurysdykcji władz Republiki Noklezji oraz centralnych władz Federacji Brodryjskiej, w ten sam sposób obszar eksterytorialny w Księstwie Florencji wyjmuje się spod bezpośredniej jurysdykcji Księcia Florencji i Biskupa Rotrii. Jurysdykcję na terytoriach Athos Noklezyjskiego sprawuje Kapituła Athos Noklezyjskiego, pełniąca rolę suwerena.
Art. 4.
W skład Kapituły Athos Noklezyjskiego wchodzą z ramienia Państwa Kościelnego Rotria Patriarcha Rotrii i Generał Zakonu Jezuitów, zaś z ramienia Federacji Brodryjskiej Prezydent Federacji Brodryjskiej i Gubernator Republiki Noklezyjskiej. Gdyby urzędy pokrywały się, należy w nadzwyczajny sposób włączyć do kapituły po jednej osobie wyznaczonej przez Patriarchę Rotrii i Prezydenta Federacji Brodryjskiej.
Art. 5.
Podczas szczytu zwoływanego przez Patriarchę Rotrii, Kapituła Athos Noklezyjskiego większością zwykłą głosów wybiera, spośród duchowieństwa rotryjskiego posiadającego prawo do sprawowania liturgii w rycie welijskim, do odwołania, Archimandrytę Athos Noklezyjskiego, który pełni władzę w imieniu Kapituły. W dowolnej chwili Kapituła może większością zwykłą głosów odwołać Archimandrytę. Może on również w dowolnym momencie podać się do dymisji. Archimandryta może reprezentować Athos Noklezyjskie za granicą osobiście lub przez pełnomocnika. Łączy on w swojej osobie władzę wykonawczą, ustawodawczą i sądowniczą. Wszystkie prerogatywy pełni jednak w imieniu Kapituły.
Art. 6.
Federacja Brodryjska i Państwo Kościelne Rotria zobowiązują się do równoległego udostępniania na swych forach przestrzeni dyskusyjnej na rzecz Athos Noklezyjskiego, a zarazem do zamieszczenia odnośników do działu Athos Noklezyjskiego na forum drugiej strony.
Art. 7.
Za obronność i bezpieczeństwo wewnętrzne Athos Noklezyjskiego odpowiada rycerski Zakon Szpitalny Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego w Jerozolimie.
Art. 8.
Traktat ten obowiązuje od chwili ratyfikowania go przez obie strony.
W imieniu Federacji Brodryjskiej oraz Swoim Własnym/-/ Władimir Iljicz Grenin,Prezydent Federacji BrodryjskiejW imieniu Państwa Kościelnego Rotria oraz Jego ŚwiątobliwościJana III, Patriarchy i Biskupa Rotrii, etc., etc., etc.(-) Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep,Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
W tym wątku będę przekazywał istotne informacje o przebiegu negocjacji.
Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Cum debita reverentia,
Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
![[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]](https://i.ibb.co/nNBBXJ5N/aurelio-kamerling-herb.png)

![[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]](https://zapodaj.net/images/7920e885f2f0e.png)
![[-]](https://forum.rotria.net.pl/images/duende_v3_local/collapse.png)