Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Athos Noklezyjskie
Może Waałam? To taki mały Afon w Karelii (nawet śpiewają tak samo). Zresztą Święta Góra miała na Rusi kilka odpowiedników i to się działo właściwie od XI wieku. Ławra Pieczerska była małym Afonem, klasztor pieczerski w Pskowie podobnie, tak samo wspomniany przed chwilą Waałam albo nasz Supraśl i jego poprzednik czyli Gródek. Na Rusi przez wiele wieków prawosławie greckie było punktem odniesienia, więc to tak naprawdę kwestia zruszczenia/zeslawizowania niektórych nazw i obyczajów (np Afon zamiast Athos, jak coś to mogę pomóc).
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep, Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Dla wygody i porządku, połączyłem naszą rozmowę z wątkiem "Athos Noklezyjskie" w Sekretariacie Stanu.
Wszystkie przedstawione uwagi są bardzo ciekawe, przekażę je stronie brodryjskiej. Zmiana nazwy i narracji na wschodniosłowiańską może być dobrym pomysłem.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Gdyby ktoś z Braci miał wciąż problem z pisaniem w dziale Sekretariatu Stanu, to proszę o kontakt. Postaram się zaradzić.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Eminencjo, proszę zapewnić o naszym wsparciu dla pomysłu, nawet wtedy, kiedy złożył z naszych skroni Triregnum. Ufamy, że wszystko wyjdzie fantastycznie. Smile
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

I jak idą pracę nad Athos? Nie mogę się doczekać, aby tam pojechać chociażby na weekend.
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.