Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chirotonia biskupia bpa elekta Gagika Bagratydy
Nowy biskup wymienia z konsekratorami pocałunek pokoju, a następnie wraz z nimi wstępuje na tron. Następuje Liturgia.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 39Thx.png]

Wasza Ekscelencjo,

serdecznie gratuluję przyjęcia chirotonii biskupiej w rycie, o który tak walczyliście. Od dawna imponuje mi Wasza aktywność i zaangażowanie w służbie Kościołowi. Tym bardziej cieszę się, że spotkał mnie zaszczyt bycia Waszym konsekratorem. Na pamiątkę tego niezwykłego i pamiętnego wydarzenia dla całego Kościoła, przyjmij proszę prezent. Oto niezwykle cenna mitra wykonana w Faktorii Zabieraja, specjalnie dla biskupa obrządku welijskiego. Niech Ci, drogi Bracie, służy w Twojej posłudze biskupiej.

+ In Christo
Janusz Adam kardynał Zabieraj SJ

[Obrazek: 3aPgH.jpeg]
Świętej Pamięci
Stephanus PP. II
znany światu również jako
Stanisław Wieniawa
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae etc. etc. etc.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego, Wielki Książę Ankony
[Obrazek: 101005704499841870.jpeg]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Bóg zapłać! Wielką radością i zaszczytem jest dla mnie przyjąć chirotonię z rąk Waszej Eminencji.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Gratuluję. To była przepiękna ceremonia. Życzę Bratu wszelakich łask bożych, dużo wytrwałości i cierpliwości, w tej jakże wymagającej posłudze biskupiej.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Dziekan Kolegium Kardynalskiego
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Gagik Bagratyda
Odpowiedz

Mnie również cieszy, że obrządek wschodni, w którego porządkowaniu miałem jakiś tam udział, staje się częścią życia Rotrii. Z tej okazji pozwalam sobie podarować Władyce tradycyjną, bo wykonaną z kości słoniowej, panagiję, abyście nie nosili na piersi byle czego:

[Obrazek: obraz.png]
Professore net. Dottore di Ricerca e Dottore Honoris Causa
Ametisto Cardinale Faradobus di Milano
Il Grande e Magnifico Re di Hirschbergia e Weerland
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, śp. Stefan II
Odpowiedz

Cytat:
[Obrazek: 38J8o.png]

Wasza Ekscelencjo,
Czcigodny Władyko,

Z całego serca gratuluję przyjęcia sakry i dziękuję za zaszczyt posługiwania przy niej!
W darze chciałbym przekazać Wam ręcznie wykonaną kandylakię, będącą miniaturą Cerkwi śś. Cyryla i Metodego we Florencji, którą wykonali rzemieślnicy z lokalnej diaspory rotrio-katolików obrządku welijskiego. Kandylakia to z pewnością znana Waszej Ekscelencji tradycja, której przejawy zapewne często można spotkać podczas podróży po Bizancjum. Można postawić ją przed Waszą rezydencją, wewnątrz umieścić ikonę i stale palącą się lampkę oliwną. Niech zawsze przypomina wszystkim, którzy będą ją mijali, o Bożej obecności.
Z uwagi na rozmiar i znaczną wagę, miniaturowa kapliczka zostanie na moją prośbę wysłana do Waszej rezydencji, więc proszę nie martwić się o jej transport.

[Obrazek: 23450268789_d457d93eaa_b.jpg]
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo Paolo kard. de Medici y Zep, prof. UR

Najwyższy Trybun Świętego Kościoła Rotryskiego, Wielki Książę Toskanii, Wielki Książę Rotrii etc.

[Obrazek: aurelio-kardyna-gotowy-herb.png]
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Gagik Bagratyda, śp. Stefan II, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 Melroy van den Berg.