Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(20.02.2021, 00:01:23)Gagik Bagratyda napisał(a):
(19.02.2021, 23:24:30)Piotr napisał(a): Prosimy nie wprowadzać w błąd takimi teoriami, bo są one błędne.

A czemu są błędne? Czy Wasza Świątobliwość potrafi to udowodnić? Wink

Patriarcha jest w stanie zmienić prawo i nic go nie ogranicza. Żaden poprzednik nie może umniejszyć praw swojemu następcy. Czyli my nie możemy wydać bulli np. ze wzmianką, że tak ma zostać na wieki. Bo nasz następca ma takie same kompetencje, jak my i może to zmienić. Stąd debilne są argumenty tradsów co do bulli Quo Primum realnego Piusa V.
Odpowiedz

Już nie przesadzajmy. Przecież nikt nie ma w planach nieuznawania Patriarchy... nie nakręcajmy się...
† PIO DE MEDICI
[Obrazek: 7920e885f2f0e.png]
Odpowiedz

Popieram Jego Świątobliwośc. Patriarchę Trzeba uznawać.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

No przecież nie ma problemu... Zawsze jest drugi Patriarcha (Senior) do uznawania. Big Grin
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Wracając do tematów rotryjskich: na ten moment prowadzimy w aktywności na miesiąc luty. Brawo! Smile
† PIO DE MEDICI
Odpowiedz

Dziękujemy Ci Rotrio za to. Rotria zawsze z nami.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

(20.02.2021, 00:06:26)Tymoteusz Piechota napisał(a): Tak Jego Świątobliwośc,  To są Błędne. Sam Sedewakantyzm jest Zły. Sedewakantyści są Heretykami , Prawda , Jego Świątobliwośc?

(20.02.2021, 00:55:35)Piotr napisał(a):
(20.02.2021, 00:01:23)Gagik Bagratyda napisał(a):
(19.02.2021, 23:24:30)Piotr napisał(a): Prosimy nie wprowadzać w błąd takimi teoriami, bo są one błędne.

A czemu są błędne? Czy Wasza Świątobliwość potrafi to udowodnić? Wink

Patriarcha jest w stanie zmienić prawo i nic go nie ogranicza. Żaden poprzednik nie może umniejszyć praw swojemu następcy. Czyli my nie możemy wydać bulli np. ze wzmianką, że tak ma zostać na wieki. Bo nasz następca ma takie same kompetencje, jak my i może to zmienić. Stąd debilne są argumenty tradsów co do bulli Quo Primum realnego Piusa V.

Sedewakantyści o ile wiem nie są heretykami (kto i kiedy tą herezję potępił?), a jedynie schizmatykami. I proszę nie generalizować - nie wszystkich tradsów; poza tym większość (o ile wiem) sedewakantystów swoją argumentację opiera nie na Quo Primum, a na modernizmie czy ekumenizmie posoborowia, które to sprawy tyczą się doktryny i jak najbardziej mogą być potępione na wieki.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Odnosząc się jeszcze do mojego wywodu o rzekomym sede vacante, chciałbym jasno wyjaśnić, że to był oczywisty żart i sam wcale tak nie myślę. Zresztą, sam byłem Klemensem IV, który zmodyfikował Rytuał Laterański i osobiście uczestniczyłem w wyborze wszystkich jego następców. Wszystkim im (poza Janem II, z oczywistych względów) złożyłem homagium i przysięgę wierności. Dość naturalnym jest zatem, że nie uważam nikogo z nich za heretyka, apostatę, antypatriarchę, czy uzurpatora godności kardynalskiej. Chciałem po prostu zażartować i zabawić się faktem, że w gruncie rzeczy można przedstawić kilka argumentów za każdą głupotą, choć to wcale nie czyni jej prawdziwą. 
Fakty są takie, że Kościół Rotryjski posiada ciągłość władzy i sukcesji apostolskiej, a obecnym Patriarchą jest Ojciec Święty Piotr (kard. Janusz Zabieraj) i jest to rzecz niebudząca niczyich wątpliwości.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Mikołaj Dreder, Tymoteusz Dostojewski
Odpowiedz

To tylko Głupi Żart. Jestem za Jego Eminencją.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

Jego Eminencjo , czy Jego Eminencja Pomoże mi Wybrać Herb Diakona.
Tymoteusz Dostojewski 
Baron Arrezo
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.