Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Dziękuję za poparcie.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
(26.02.2021, 19:39:52)Mikołaj Dreder napisał(a): Odnoszę wrażenie, że Czcigodny Pan Potocki - którego prywatnie bardzo cenię i szanuję - kropka w kropkę, robi to co Wilhelm Orański mu każe. Cały ten roszczeniowy styl wypowiedzi bardzo przypomina mi styl, który jakiś czas temu Wilhelm Orański - a obecnie Jan V - prezentował w Rotrii. Pozostając jeszcze chwilkę przy obecnym królu RON oraz jego najbliższych współpracownikach, prywatnie, bardzo smuci mnie "orańska" postawa RON w stosunku do Rotrii, przypominająca mi dawne nastawienie Wilhelma Orańskiego w stosunku do kolegium kardynalskiego. "Dajcie mi [RON], bo mamy zachciankę." Tymi słowami należy skwitować obecny stosunek Rzeczypospolitej, najbardziej bawi mnie argumentowanie tych wniosków - o prawo nominowania biskupów, o prawo do ekskluzywy, o prawo do Bóg Jedyny wie do czego - może w Rotrii powinniśmy stworzyć specjalnego Biskupa Rotrii Premium, który dostępny byłby na wyłączność dla wiernych z Polski i Litwy? RON dostało w ostatnim czasie bardzo wiele przywilejów od Biskupa Rotrii - Pius Leon II nadał Samuelowi Kazimierzowi I i jego następcom (sic! w tym właśnie Wilhelmowi Orańskiemu) tytuł Królów Najwierniejszych (łac. Rex Fidelissimus); doskonale pamiętam ten dzień, to miało być wielkie wyróżnienie dla "Najwierniejszej Córy Kościoła", a ówczesny Monarcha RON nawet nie pokwapił się (czy też wysłać swojego podwładnego), aby podziękować za nadanie tego (bądź co bądź) w sprawach stricte kościelnych prestiżowego tytułu. Ba, ani król który otrzymał ten tytuł, ani jego dwaj kolejni następcy (w tym Orański), chociażby w oficjalnej korespondencji z Rotrią nie użyli tego tytułu. Czy tak traktuje się przyjaciół? Nie. Takie traktowanie Rotrii ze strony RON przypomina mi stację benzynową, która otwarta jest w niedzielę całodobowo - wchodzimy po 22., bierzemy czteropak i paczkę fajek, BO TAKĄ MAMY ZACHCIANKĘ i wychodzimy. Porównanie proste, ale trafne jak najbardziej. Mało tego, co mogłem zrobić to jako Prymas zrobiłem, nawet zaangażowałem się w życie polityczne państwa, koronowałem Jana V na króla, przez chwilę kierowałem uniwersytetem, zainicjowałem proces kreacji Ottona Kenta Patronem Kościoła, co samo w sobie jest niezwykle prestiżowe, bo obecnie Kościół Rotryjski tylko dwie osoby wyniósł do tej godności. A w RON nadal wszystkim mało. Pytanie, co my - duchowni rotryjscy - mamy zrobić, aby wierni w RON byli zadowoleni? Jesteśmy tylko ludźmi, z ludzkimi obowiązkami, dla 99% z nas to aktywność w Rotrii jest priorytetem - od wieków tak było, a nagle za rządów Wilhelma Orańskiego stało się to problemem i to problemem najwyższej wagi.
Teraz pytanie czy Wilhelm Orański jako duchowny sam był lepszy od nas? Nielegalnie przyjął tiarę patriarszą i w skandalicznych okolicznościach zakończył swe rządy jako Bonifacy I, potrafił znikać na długie miesiące i z dnia na dzień wrócić jak gdyby nigdy nic. Gdy był arcybiskupem delilandzkim (Prymasem Suderlandu) to nie zrobił nic ponadto, czego dokonali ówcześni i późniejsi arcybiskupi gnieźnieńscy, chociażby, czy też biskupi posługujący w innych diecezjach. Co więcej, po przegranym konklawe postanowił odreagować na "melanżu" w Sarmacji, hańbiąc kardynalską purpurę, którą w owym czasie przywdziewał. Jak to napisał ewangelista Mateusz? A czemu widzisz źdźbło w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz? Chyba jakoś tak to było; a ja odnoszę wrażenie, że Wilhelm Orański, który obecnie panuje jako Jan V (niechaj panuje 100 lat), postanawia odreagować sobie kompleks nieaktywnego duchownego (którym sam był) i każde potknięcie wytykać duchownym rotryjskim. Mi nie można zarzucić, że jestem nieaktywnym duchownym - wiele pracy, wiele czasu i wiele sił włożyłem wraz z rotryjczykami, aby Państwo Kościelne Rotria znalazło się w tym miejscu, gdzie jest teraz. Tylko ja wiem ile czasu kosztowało mnie wyciągnięcie Rotrii z bagna, w jakim znalazło się po rządach kombinatu Orańskiego, a więc Bonifacego I, Piusa VI i Sylwestra I. Obawiam się, że Jego Królewską Mość bardzo boli fakt, że byłem lepszym patriarchą od niego i od jego dziadka, za którym szedł ślepo. Chyba, że nie mam racji, więc proszę - jestem otwarty na krytykę. Takie jest życie, drogi przyjacielu, ja byłem lepszym patriarchą, Ty jesteś lepszym świeckim monarchą, ale jak widać ktoś tutaj woli dalej przepychać się o posługę Aurelia w Gnieźnie, zamiast kroczyć do przodu. Może w tym wypadku, Jego Eminencja Sekretarz Stanu powinien wypomnieć Rzeczypospolitej nieaktywnych przez wieki ambasadorów? Proponuję, aby strona rotryjska domagała się w ramach zadośćuczynienia za nieaktywnych ambasadorów RON przy Biskupie Rotrii nadania nam jakiejś enklawy na Jej ziemiach.
Jestem już leciwy i nie mam siły na pewne rzeczy, ale dla "bawiących się w politykę" Króla RON i jego podwładnych (nie wszystkich, bo znam wielu wspaniałych ludzi z tego państwa) ślepo zapatrzonych w monarchę; nie drążcie tego, co było wiele lat temu, bo wszystko odbije się Wam czkawką, chyba, że w intencji Króla i jego Kanclerza jest wywołanie forumowej wojny, aby napompować aktywność w Rzeczypospolitej, bo i w tej kwestii przegrywacie z nami o jakieś 500 postów.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Ametyst I Dziecię
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 83
Kasztanka Piłsudskiego Wiecznie Żywa. Ciekawe kto w Rotrii Będzie v - Piłsudskim? Może Jego Świątobliwośc Piotr.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
(26.02.2021, 20:41:41)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): 2. Ano właśnie. U nas, łacinników, jest to dość poplątane. Nie wiem, jak jest w Katolickich Kościołach Wschodnich.
I właśnie wtedy stolica tytularna mogłaby być po prostu przy konkatedrze.
Unici też mają stolice tytularne od nieistniejących diecezji.
(26.02.2021, 21:27:51)Tymoteusz Piechota napisał(a): Kasztanka Piłsudskiego Wiecznie Żywa. Ciekawe kto w Rotrii Będzie v - Piłsudskim? Może Jego Świątobliwośc Piotr.
Wczoraj byłem sobie w Nowym Sączu i widzę, że kolejny pomnik tego dziada od Berezy stawiają. To jest nadal w modzie w narodzie?
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
Moja posługa w Sarmacji wymknie się zaraz spod kontroli. Nie dość, że już kolejny dzień muszę słuchać bluźnierstw wobec Kościoła i wiary, to jeszcze kobiety domagają się zostania kapłanami. Co mam robić?
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
(26.02.2021, 21:42:31)Adalbertus Pronobis napisał(a): Moja posługa w Sarmacji wymknie się zaraz spod kontroli. Nie dość, że już kolejny dzień muszę słuchać bluźnierstw wobec Kościoła i wiary, to jeszcze kobiety domagają się zostania kapłanami. Co mam robić?
Wasza Ekscelencjo,
Widzę to...
A najgorzej to pan Mkbewe Czarniecki, ale on raczej tak się nieraz zachowuje.
Zauważyłem, że zostałem mianowany rzecznikiem prasowym Diecezji.
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=...74#p347474
Zaznaczam, że to było bez konsultacji ze mną, ale prawda - udzielałem się w rozmowach.
Proszę jednak zwrócić uwagę, że zostałem powołany przez J.Św. Prefektem Kongregacji Rozkrzewiania Wiary ( http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=2553) i nie wiem, czy jest potrzeba mnożenia stanowisk.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
Barcie, zostałeś powołany przez Patriarchę na cały Kościół, zaś przeze mnie dla diecezji. Jeśli zakończyłby się urząd w Kongregacji, to w diecezji, póki ja jestem, będzie trwał.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 609
Liczba wątków: 83
(26.02.2021, 21:27:51)Tymoteusz Piechota napisał(a): Kasztanka Piłsudskiego Wiecznie Żywa. Ciekawe kto w Rotrii Będzie v - Piłsudskim? Może Jego Świątobliwośc Piotr.
Piłsudski był Dobry. Był Bohaterem.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
Poziom wypowiedzi niektórych uczestników tego "protestu" dosięgnął szamba. Niech Ekscelencja Prymas zaproponuje zdesperowanym kobietom, które chcą służyć Kościołowi utworzenie żeńskiego zakonu, pierwszego w naszej historii. Skoro tak chcą służyć Kościołowi, niech mają ku temu sposobność w ten sposób.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Gagik Bagratyda
|