Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
26.02.2021, 22:03:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.02.2021, 22:06:02 przez Adalbertus Pronobis.)
(26.02.2021, 21:42:31)Adalbertus Pronobis napisał(a): Moja posługa w Sarmacji wymknie się zaraz spod kontroli. Nie dość, że już kolejny dzień muszę słuchać bluźnierstw wobec Kościoła i wiary, to jeszcze kobiety domagają się zostania kapłanami. Co mam robić?
Czy moi bracia w biskupstwie mogą się na ten temat wypowiedzieć?
(26.02.2021, 22:03:38)Mikołaj Dreder napisał(a): Poziom wypowiedzi niektórych uczestników tego "protestu" dosięgnął szamba. Niech Ekscelencja Prymas zaproponuje zdesperowanym kobietom, które chcą służyć Kościołowi utworzenie żeńskiego zakonu, pierwszego w naszej historii. Skoro tak chcą służyć Kościołowi, niech mają ku temu sposobność w ten sposób. 
Mógłbym, tylko obawiam się, że te kobiety, będą chciały stworzyć własną religię, wyznanie, nie mające nic wspólnego z nami
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
(26.02.2021, 22:02:47)Adalbertus Pronobis napisał(a): Barcie, zostałeś powołany przez Patriarchę na cały Kościół, zaś przeze mnie dla diecezji. Jeśli zakończyłby się urząd w Kongregacji, to w diecezji, póki ja jestem, będzie trwał.
Dobrze, rozumiem. Mogę przyjąć to stanowisko i w miarę możliwości wspomóc.
Ale nie wiem, co zrobić...
A tego Czarnieckiego, to chyba trzeba po prostu zignorować...
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
Jak go zignorujemy, to będzie nam zaśmiecał swoimi wypowiedziami wątki...
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
No to nie wiem... może się wyciszy, zniknie na jakiś czas. On raczej zbyt aktywny nie jest.
Tylko proszę spokojnie, bo z wypowiedzi Waszej Ekscelencji pod jego wnioskiem wnioskuję, żeście się już zdenerwowali.
Starosta brzeskolitewski
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
(26.02.2021, 19:39:52)Mikołaj Dreder napisał(a): Mało tego, co mogłem zrobić to jako Prymas zrobiłem, nawet zaangażowałem się w życie polityczne państwa, koronowałem Jana V na króla, przez chwilę kierowałem uniwersytetem, zainicjowałem proces kreacji Ottona Kenta Patronem Kościoła, co samo w sobie jest niezwykle prestiżowe, bo obecnie Kościół Rotryjski tylko dwie osoby wyniósł do tej godności. A w RON nadal wszystkim mało. Pytanie, co my - duchowni rotryjscy - mamy zrobić, aby wierni w RON byli zadowoleni? Jesteśmy tylko ludźmi, z ludzkimi obowiązkami, dla 99% z nas to aktywność w Rotrii jest priorytetem - od wieków tak było, a nagle za rządów Wilhelma Orańskiego stało się to problemem i to problemem najwyższej wagi.
Z całym szacunkiem, ale Wasza Eminencja odprawił - o ile się nie mylę - dokładnie trzy celebracje + koronację przez ok. pół roku. Kreacja abp. Ottona Kenta Patronem Kościoła to bardzo wartościowa i ceniona inicjatywa; niemniej poza nią zabrakło aktywności w Kościele partykularnym ( Kościele, a nie państwie). Zgodzę się, że reakcje niektórych Polaków czy Litwinów nie są proporcjonalne do naszych przewinień, ale nie można twierdzić, że są całkowicie nieuzasadnione.
Nie jestem też przekonany, czy aktywność w Rotrii rzeczywiście powinna być priorytetem dla ordynariuszy diecezji poza Państwem Kościelnym, a z niego pochodzących; sądzę raczej, że powinna być zachowana równowaga między nimi.
(26.02.2021, 21:42:31)Adalbertus Pronobis napisał(a): Moja posługa w Sarmacji wymknie się zaraz spod kontroli. Nie dość, że już kolejny dzień muszę słuchać bluźnierstw wobec Kościoła i wiary, to jeszcze kobiety domagają się zostania kapłanami. Co mam robić?
Grzecznie poprosić antyklerykałów o ograniczenie się do wątku "PROTEST" i ignorować. Dość prędko im się znudzi, jeśli nie doczekają się reakcji.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Proszę odczytać nasz list w Księstwie.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Wiedza biblijna i teologiczna członków tego protestu mnie poraża i zarazem obraża. Takiego ignoranctwa dawno nie widziałem. Za przeproszeniem gówno wiedzą, a we wszystko się wtryniają.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Obraźliwe słowa względem Prymasa, który jest reprezentantem Stolicy Apostolskiej w Księstwie, bez reakcji władz, są dla nad skandaliczne. To skandal międzynarodowy. Jeżeli nasz list nie załagodzi sytuacji, to podejmiemy bardziej zdecydowane kroki. Takiego chamstwa nie będziemy tolerować. Zwłaszcza wobec biskupa Pronobisa, który nie zasługuje na takie traktowanie.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
Zerwać umowy, co się będziemy szczypać.
Starosta brzeskolitewski
|