Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dyskusja nad doskonałością naukową
Jest jeszcze Akademia Neksjalistyczna w Hasselandzie w Księstwie Sarmacji, której wielkim kanclerzem jest Jego Świątobliwość a rektorem dr Brunon Krasnodębski. Ta uczelnia także jest istotna. Tam zdobyłem wykształcenie i jestem na stanowisku - obecnie - asystenta.

EDYCJA. Kanclerzem - po prostu.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Ametyst I Dziecię, Taddeo Piccolomini
Odpowiedz

(02.03.2021, 16:22:32)Ametyst I Dziecię napisał(a): Ja w ogóle, siłą rzeczy, co do Wydziału Historycznego mam w głowie pomysły zakrojone na najbardziej szeroką skalę, aczkolwiek nie zapowiadam jakichś rewolucyjnych zmian. Raczej kolejne inicjatywy i wykorzystanie dotychczasowych. Za niedługo powinienem je przedstawić.

Z chęcią je poznam! Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

A zatem Drodzy Kuledzy,

po pierwsze dziękuję za deklaracje współpracy - dysponując naukowym kolektywem widzę, że mam większe szanse zrobienia czegoś sensownego. Po pierwsze zatem trzeba się zastanowić jak z satysfakcją i pożytkiem dla nas wszystkich wykorzystać te zasoby ludzkie (a mówiąc inaczej - nasz zapał i potencjał).

Zacznę od teologii z którą, jak wspomniałem, niewiele mam wspólnego. Reforma Rektora Sieniawskiego polegała, z tego co pamiętam, na tym, że scentralizowano system kształcenia kadr kapłańskich przenosząc formację seminaryjną od razu do Rotrii. To rozwiązanie jest od jakiegoś czasu krytykowane jako niekorzystne dla Kościołów partykularnych. Myślałem nad tym jaka mogłaby być rola Uniwersytetu w całym tym procesie i wpadłem na pomysł, że nasz Wydział Teologiczny jest dobrym miejscem, aby to tu powstawały materiały, z których korzystać będą mogły seminaria i wydziały teologiczne w poszczególnych częściach V-Świata. Skoro nie nastawiamy się na najazd studentów możemy pójść w stronę centrum wydawniczego i np. wydawać podręczniki w formacie pdf. To jest jednak luźna propozycja laika.

Dodatkowo można by na wydziale stworzyć miejsce przeznaczone do odbywania tam realowych dysput teologiczno-eklezjologicznych. Bywając w karczmie widzimy, że potrzeba i zainteresowanie jest, więc może Uniwersytet mógłby na tym skorzystać?

Nieco konkretniej wypowiem się o mojej domenie czyli o historii. Rotria ma świetne tradycje badania własnej historii najnowszej, to znaczy internetowej, i uważam za pewien priorytet podtrzymanie ich. Być może, aby te dzieła nie zaginęły, również i w tym przypadku warto by się zastanowić nad wydaniem niektórych materiałów jako PDF-ów. Dobrą rzeczą byłoby zorganizowanie kolejnego sympozjum. W ogóle mam wrażenie, że WH UR może stać się przodującą instytucją jeśli chodzi o badania, które swego czasu sam określiłem jako historię najnowszą mikroświata.

Bardzo dobra jest też propozycją Eminencji Wielkiego Księcia Mikołaja, aby utworzyć katedrę (lub katedry) specjalizujące się w historii i tradycji nowo utworzonych wielkich księstw. Wydaje mi się, że w ten sposób Uniwersytet stanie się instytucją przydatną, która pomoże tym władztwom (ale może i pozostałym prowincjom) wypracować ciekawy i w miarę spójny klimat. W każdym razie jeśli chodzi o katedrę antwerpską to jestem jak najbardziej za i, jak wspomniałem, z chęcią zaangażuję się, bo nawet na studiach miałem fajny kurs z dziejów Antwerpii doby reformacji, zwiedziłem je w miarę dokładnie i coś niecoś wiem o przeszłości tego miasta oraz o ciekawych miejscach na jego terenie.

Jedną z misji Uniwersytetu jest służenie Kościołowi Rotryjskiemu. Pewnie nie zdziwi Was to, że ja to wzniosłe i patetyczne hasło rozumiem dosyć praktycznie. Znajdujemy się w czasach dosyć sporych przemian: niedawno wprowadzony został ryt welijski, ale i nieustannie bazą funkcjonowania KR pozostaje tradycja łacińska. I tu widzę pole dla czegoś, co w pewnym sensie łączy misje różnych wydziałów, a w szczególności teologii i historii. Proponuję mianowicie powołanie jednostki uniwersyteckiej (np katedry) zajmującej się badaniem tradycji realowego Kościoła i jej implementacją. Krótko mówiąc byłoby to miejsce, gdzie moglibyśmy sobie dyskutować o historii Kościoła, liturgii, tradycji (tak łacińskiej jak i wschodniej), a następnie zastanawiać się co i jak wykorzystać w Rotrii. Ja bardzo miło wspominam swój udział w ostatnim soborze, kiedy byłem jakoś tam zaangażowany w opracowywanie rytu welijskiego, więc z chęcią bym ten rodzaj działalności kontynuował.

Mamy na tronie patriarchę-prawnika. Zasadniczo w realowym Kościele było tak, że kiedy papieżami byli właśnie prawnicy to był to Kościół silny i bogaty. Krótko mówiąc prawo jest ważne. W przypadku tego wydziału mam dwa pomysły na jego działalność:

a) działalność dydaktyczna - bogata oferta materiałów sprawia, że WOP jest atrakcyjnym miejscem do odbywania tutaj studiów. Może zatem warto spróbować pozyskać studentów promując się zagranicą?
b) działalność doradcza - obecnie, jak już wspomniałem, główny prawnik Rotrii jest zwierzchnikiem państwa i Kościoła, ale warto pomyśleć o przyszłości. Wydział Obojga Praw widzę zatem jako instytucję doradczą względem władz PKR w zakresie prawodawstwa tak, aby to prawo stało na wysokim poziomie.

Na koniec kwestia w pewnym sensie ogólnouniwersytecka. Uniwersytet Rotryjski ma dosyć fajną otoczkę graficzną: symbole, pieczęci itp. Mi takie kwestie, jako realowemu enpehowcowi, są dosyć bliskie i zawsze się nimi interesowałem. Może warto by rozszerzyć tę sferę działalności i wprowadzić elementy takie jak togi, insygnia rektorskie i dziekańskie oraz ceremonie w stylu promocji doktorskiej? Ładny dyplom wręczony w uroczystej oprawie będzie kusił przyszłego absolwenta, uczyni naukę na UR atrakcyjną. W Rotrii, w przeciwieństwie do niektórych krajów, lubi się ceremonie. Czemu więc by tego nie wykorzystać?

Bardzo proszę o podzielenie się Waszym zdaniem na tematy tych pomysłów. Jeśli przynajmniej część się sprawdzi to wspólnie spróbujmy wtłoczyć je w życie ożywiając nieco życie rotryjskiej nauki.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Na razie odpisze krótko, bo nie mam czasu na dłuższą odpowiedź, ale Uniwersytet Rotryjski w czasach II Rotrii posiadał ceremoniał promocji doktorskich i profesorskich. Może później uda mi się je znaleźć w archiwum.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

No to super, wtedy wystarczyło by go reaktywować (oczywiście fakultatywnie, bo jeśli ktoś chce po prostu dostać dyplom bez ceremonii to bardzo proszę, w realu też się tak zdarza, zwłaszcza jeśli uczelnia żąda za ten dyplom grubych pieniędzy xD).
Odpowiedz

Myślę, że na etapie uczelni najważniejsze sprawy mamy już omówione. Dziękuję wszystkim za aktywny udział w dyskusji, którą oczywiście pozostawiam otwartą. Jednocześnie chciałbym przenieść nasze rozmowy na poziom wydziałów, gdzie będę stopniowo zwoływał narady w celu omówienia szczegółowych działań i prowadzenia w przyszłości ogólnej wymiany zdań.
Odpowiedz

Szanowne Państwo, Kochani moi,

wczoraj widziałem się z jednym z moich promotorów, który poradził mi, abym napisał abstrakt na jakiś kongres Bizantynistów, który się odbędzie latem w Rotrii. Myślę sobie, że skoro już jestem tam tym rektorem to raz na rok można jakiś wykład wygłosić. Przyznaję otwarcie, że chwytają mnie wyrzuty sumienia z powodu małej mojej aktywności na Uniwersytecie Rotryjskim, nad którym piecze Jego Świątobliwość Patriarcha był uprzejmy ponownie powierzyć mi. Chciałbym tu jakiejś poprawy, bo chyba naprawę sytuacji w państwie trzeba zaczynać właśnie od takich kroków, dlatego pragnę gorąco Szanowne Państwo zaprosić do wznowionej dyskusji.

Co do zasady jestem w stanie podtrzymać to, co powiedziałem wcześniej, ale z pewnymi zastrzeżeniami. Po pierwsze: nie ma co się nastawiać, że motorem naszej aktywności będzie działalność stricte naukowa. Na tym etapie nie będzie nawały nowych wykładów, dzieł i referatów. Rzadko będą pojawiali się studenci i doktoranci, choć na ich kształcenie należy być przygotowanym, także pod względem kadrowym. Nie znaczy to, że przestajemy zajmować się nauką, której fundamentem jest dyskusja, debata. I właśnie na ten fundament chciałbym położyć w tym momencie nacisk.

W Bialenii całkiem fajnie sprawdza się odrodzenie cyklu Colloquia Bialenica. Rzecz jasna nie chcę tu nic kopiować, ale warto zwrócić uwagę na fakt, że każdy kraj ma swoją specyfikę - tym bardziej taki kraj jak Rotria. Mamy tu konkretne obszary badawcze kręcące się wokół religii, ale nie tylko - w końcu nawiązujemy do historii, kultury i tradycji państw włoskich, a nawet niderlandzkich. Zajmujemy się różnymi epokami. Fajnie by było, gdyby odpowiedzią na pojawiające się co jakiś czas problemy krajowe i ogólnoświatowe były właśnie debaty toczone w murach Uniwersytetu. Niektóre z nich przyciągną tylko Rotryjczyków, a inne także ludzi spoza granic PKR (np zagranicznych wiernych Kościoła). Mieliśmy wreszcie prowadzone z powodzeniem sympozja historyczne poświęcone najnowszym dziejom Rotrii - mam nadzieję, że znajdą się chętni, aby tę tradycję wznowić.

Druga sfera, o której mówiłem już wcześniej, to fachowe doradztwo. Zacznę od przykładu: niedawno pojawił się problem odnalezienia i być może opracowania od nowa wzorów orderów i odznaczeń. Zgłosiłem zresztą wówczas chęć pomocy, ale przecież na Wydziale Historycznym mamy Katedrę Nauk Pomocniczych Historii - tam można zająć się fachowo tematem i stworzyć to, czego w danym momencie potrzebuje państwo. Inny przykład: języki. Siłą rzeczy państwo i Kościół, ale także społeczeństwo potrzebują czasem użyć języka włoskiego, łacińskiego, innych języków klasycznych. Mamy wśród nas ludzi, którzy nimi władają i mogą być takimi "dyżurnymi" doradcami w sprawach doraźnych.

Są też w naszym kraju sprawy, które jakby ucichły - dajmy na to obrządek welijski, który niby został opracowany, niby jest, ale z różnych przyczyn uległ uśpieniu. Być może zajęcie się tematyką wschodniochrześcijańską na UR pozwoliłoby na ożywienie tej sfery poprzez zainteresowanie nią ludzi? Księgi liturgiczne i ustawy nikomu nie służą jeśli są schowane w szafach, a na uczelni może zaistnieć okazja do tego, aby je z tej szafy wyjąć - niekoniecznie od razu w celach liturgicznych.

Nie chcę się za bardzo rozpisywać, bo nie o to chodzi. Chciałbym natomiast poznać Wasze zdanie - powiedzcie mi o tym, czego oczekujecie i jakie Wy macie pomysły. Nie chciałbym składać urzędu w poczuciu źle spełnionej misji, ale niestety sam niczego nie uczynię, bo universitas to znaczy wspólnota. Gorąco zachęcam i zapraszam.
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Miguel de Catalan
Odpowiedz

Ekhm... i jak?
Odpowiedz

Pomysł, debat, rozmów jest w porządku. Najważniejsze to zacząć a potem jak temat chwyci to posty się leją jak woda z kranu. Smile
Odpowiedz

No tak dlatego czekam na dalsze głosy. Pytanie podstawowe: jakie tematy nas interesują?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.