Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
16.03.2021, 15:18:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2021, 17:10:52 przez Taddeo Piccolomini.)
Wasze Najjaśniejsze Imperatorskie Mości
Drodzy Siostry i Bracia
W rozmowie telefonicznej z Jego Najjaśnieszym Imperatorem Piotrem I poruszyliśmy kwestię tytułów wśród Obywateli. Na pewno początkiem będzie mieszczanin bez profesji. Potem będzie czeladnik danej profesji, a na koniec mistrz i arcymistrz danej profesji. Następnie dochodzimy do nobilitowanych. W Rotrii funkcjonuje system rozpisany poniżej:
Cytat:Kawaler - Poważany
Baronet - Sławetny
Baron - Czcigodny
Wicehrabia - Wielmożny
Hrabia - Prześwietny
Markiz - Jaśnie Wielmożny JW
Diuk - Jaśnie Oświecony JO
Książę - Wasza Książęca Mość
Wielki Książę - Wasza Wielkoksiążęca Mość
Korzystając z mojej wiedzy i pomocy stron o tematyce historycznej opracowałem taki oto system tytułów dla nobilitowanych:
Cytat:Bojar- Szlachetny
Kawaler - Poważany
Baronet - Sławetny
Baron - Czcigodny
Starosta - Wielki
Burgraf - Łaskawy
Wicegraf - Wielmożny
Graf - Prześwietny
Landgraf - Prawdziwie Szanowny PS
Palatyn - Dobrze Urodzony DU
Margraf - Wielce Szanowny WS
Markiz - Jaśnie Wielmożny JW
Diuk - Jaśnie Oświecony JO
Kniaź - Wielce Urodzony WU
Wielki Kniaź - Wielce Urodzony WU
Carewicz (Basileus forma nijaka) - xxx
Najjaśniejsi Imperator/Imperatorka, Car/Caryca (Basileus/Basilessa) - Najjaśniej Panujący/Najjaśniej Panująca
Kursywą zaznaczyłem tytuły dostępne jedynie dla dynastii Dostojewskich (Wielki Kniaź to tytuł Kniazia, ale z domu panującego i są sobie równe; Carewicz to ważniejsza osoba w rodzinie, a ostatnie tytuły są wiadomo dla kogo). Jeśli uda się również przygotuję tak rozbudowany system dla mieszczan. Zapraszam do dyskusji <3
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Pamiętajcie, że w realowej Rosji nadawano właściwie tylko szlachectwo (osobiste i dziedziczne, zazwyczaj należne po dorobieniu się odpowiedniej rangi albo orderu) oraz bardzo rzadko wybrane tytuły arystokratyczne: barona, hrabiego (grafa) oraz księcia (wszystkie dopiero od czasów piotrowych). Piotr Wielki eksperymentalnie nadawał też tytuł giercoga, czyli niemieckiego księcia (Herzog). Margrabiego/markiza Rosjanie znali jedynie z państw obcych.
Na Rusi moskiewskiej nadawano osobisty tytuł bojarski plus niektórym rodom przysługiwał tytuł książęcy, ale tego ostatniego car nie mógł tak po prostu nadać.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
Bardzo dobry system gradacji. Osobiście jednak, skłaniałabym się do zastąpienia tytułu kniazia terminem książę (analogicznie w przypadku wyższego tytułu wielkoksiążęcego). Można też przyjąć dwie zamienne formy.
Co do tytułu monarszego, przywykłam do tytulatury: Najjaśniejszy Car Imperator/ Najjaśniejsza Caryca Imperatorka, którą można wzbogacić o wersję wymienną, proponowaną przez Piotra: Basileus Imperator/ Basilessa Imperatorka.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.
To jest trochę kwestia konsekwencji językowej, ale kniazia i księcia można używać zamiennie, bo kniaź to po prostu słowiańskie/ruskie/ukraińskie/białoruskie/rosyjskie tłumaczenie księcia. Swego czasu sam miałem taką manierę, że jak pisałem o jakichś Rurykowiczach to ich nazywałem "kniaź Ruryk" albo "kniaź Włodzimierz", ale w pewnym momencie mój ówczesny promotor (swoją drogą obcokrajowiec) słusznie zwrócił mi uwagę, że jeśli piszę po polsku to powinienem stosować polską wersję tytułu. Po prostu wpiszcie do ustawy, że kniaź jest także dopuszczalną formą. Na tej samej zasadzie niektórzy niemieccy baronowie pisali się jako Baron von Duppenheim, a nie Freiherr von Duppenheim (bo po niemiecku można pisać i tak i tak, ale raczej poprawniej jest Freiherr).
Tak swoją drogą to warto pamiętać, że Rosjanie za cara awansowali w ciągu życia raczej w ramach tabeli rang, a nie skacząc z tytułu na tytuł. To (oraz ordery) była miara prestiżu i zasług, bo jak już wspomniałem tytuły arystokratyczne nadawano bardzo rzadko i nie miały aż takiego znaczenia (między innymi dlatego było ich tak mało, to znaczy jedynie baron, hrabia i książę). O wiele wyższą pozycję miał ktoś kto startując z nieutytułowanej szlachty (albo w ogóle z pospólstwa) dochrapał się wysokiej rangi cywilnej albo wojskowej (np generała albo rzeczywistego radcy stanu) tudzież wysokich orderów niż kniaź, potomek Rurykowiczów, który co prawda od urodzenia do śmierci był kniaziem dajmy na to Oboleńskim, ale jedyne co osiągnął to czternasta ranga albo stopień porucznika. Może zatem idźcie tą drogą? Na wikipedii jest dobry rosyjski artykuł o tabeli rang, car Piotr na pewno będzie w stanie przeczytać.
Nawiasem mówiąc od jakiegoś czasu rozważam czy by w Bialenii nie stworzyć takiej tabeli rang, które by się dostawało za pełnienie przez określony czas jakiejś funkcji.
1 użytkownik polubienia ten post.1 użytkownik polubienia ten post.
• Piotr Pawłow
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 5
Skoro już mowa o tytułach to warto dodać tytuł Książe Koronny*
*tytuł arystokratyczny nadawany następcom tronu monarszego
bo jak miewam macie już wyznaczonego następcę Tronu Imperialnego.
(-) Baltazar Ahmad Dostojewski
Imam/Strażnik Dwóch Meczetów/Kadi/Mufiti
Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
16.03.2021, 16:19:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2021, 16:20:16 przez Taddeo Piccolomini.)
Tabelę rang każdy zna jednak rozróżnijmy tytuły honorowe od urzędów dających możliwości działania.
(16.03.2021, 16:19:34)Baltazar Dostojewski napisał(a): Skoro już mowa o tytułach to warto dodać tytuł Książe Koronny*
To właśnie Carewicz Baltazarze
Liczba postów: 86
Liczba wątków: 5
(16.03.2021, 16:19:41)Taddeo Piccolomini napisał(a): Tabelę rang każdy zna jednak rozróżnijmy tytuły honorowe od urzędów dających możliwości działania.
(16.03.2021, 16:19:34)Baltazar Dostojewski napisał(a): Skoro już mowa o tytułach to warto dodać tytuł Książe Koronny*
To właśnie Carewicz Baltazarze 
To ja już lekko niedowidzę w takim razie bo nie zauważyłem tego tytułu ale jednak w sumie Książe Koronny lepiej brzmi.
(-) Baltazar Ahmad Dostojewski
Imam/Strażnik Dwóch Meczetów/Kadi/Mufiti
Liczba postów: 205
Liczba wątków: 16
16.03.2021, 16:25:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.03.2021, 16:25:42 przez Aleksandra Dostojewska.)
Oczywiście można dodać tytuł dla dziedzica korony - carewicza, może to być ''Książę koronny'', ''Książę Imperialny'', ''Książę Dziedzic''.
Szczerze mówiąc, nie wyznaczyliśmy dotychczas następcy. Być może będzie to któreś z moich dzieci, jednak sukcesja rozpoczyna się ''od nowa'', więc w razie posiadania wspólnego potomka z Piotrem, to właśnie on (potomek) uzyska prawa sukcesyjne.
(-) Alexandra Isabella I Dostojewska von Vincis de domo Salazar Savinion
Imperatrix Nordatae et Brodriae, Regina Balamutiae, Russiae, Ostiae et Noclessiae, Contessa da Corella, Baronessa Empoliae et Verum Regina Bialeniae
etc... etc.. etc.
W Rosji carskiej funkcjonował tytuł księcia krwi imperatorskiej. Przysługiwał on dalszym krewnym cara, którzy nie załapali się na wielkiego księcia. Następca tronu miał tytuł "cesariewicz" przy czym zdarzało się, że w drodze wyjątku było dwóch cesariewiczów (np taki tytuł mieli późniejszy car Aleksander I i nasz wielki książę Konstanty za panowania swojego ojca)
|