Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(13.04.2021, 15:14:48)Taddeo Piccolomini napisał(a): http://forum.skarland.eu/search.php?auth...4&sr=posts
Piechota tym razem jako Fernando. Życzę naprawdę żeby dorósł.
No cóż, u nas był bardziej oryginalny, bo założył inne konto, więc sporo osób mógł zmylić.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Ciekawi nas jeszcze sam Zakon św. Jakuba w Skarlandzie. Choć przewodniczy mu rotryjski ksiądz, sam zakon, jak się zdaje, nie jest uznany przez Kościół i sam nie nawiązuje w swym prawie do Kościoła Rotryjskiego.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 983
Liczba wątków: 88
Również zwróciłem uwagę na to i napisałem księdzu Enrique by wspólnota zgromadzona wokół niego zaangażowała się w Zakon, którego regułę ujawniam w codziennych kazaniach.
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
(13.04.2021, 18:42:14)Pius VII napisał(a): Ciekawi nas jeszcze sam Zakon św. Jakuba w Skarlandzie. Choć przewodniczy mu rotryjski ksiądz, sam zakon, jak się zdaje, nie jest uznany przez Kościół i sam nie nawiązuje w swym prawie do Kościoła Rotryjskiego.
Sam zakon został zatwierdzony dekretem z dnia 27 marca. Jednakże, poproszę księdza Enrique, aby ustalił jakiś program (reguły), które przejrzę i ewentualnie naniosę poprawki.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Regułę Zakonu Rycerzy Jana Pawła II zatwierdził Hoser.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Oprócz archiwalnego forum znalazłem "Głos Rotrii" i stronę, która miała działać, niestety AAS i forum znajdowało się na boo... Dałoby radę odzyskać to? Połowa historii II Rotrii nie ma niestety.
http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc...index.html
http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc...um/rotria/
Liczba postów: 507
Liczba wątków: 79
(13.04.2021, 19:03:44)Janusz Zabieraj napisał(a): A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.
W realu, o ile mnie pamięć nie myli, są zakony na prawie diecezjalnym (zatwierdzone przez biskupa miejsca) i na prawie papieskim (zatwierdzone przez papieża). Jednakże bodaj od listopada 2020 roku, papież Franciszek zmienił prawo i każdy zakon jest ustanawiany, powołany wyłącznie przez aprobatę Stolicy Apostolskiej. Jeśli się pomyliłem, to poproszę o sprostowanie Patriarchę Emeryta.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
(13.04.2021, 19:27:09)Adalbertus Pronobis napisał(a): (13.04.2021, 19:03:44)Janusz Zabieraj napisał(a): A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.
W realu, o ile mnie pamięć nie myli, są zakony na prawie diecezjalnym (zatwierdzone przez biskupa miejsca) i na prawie papieskim (zatwierdzone przez papieża). Jednakże bodaj od listopada 2020 roku, papież Franciszek zmienił prawo i każdy zakon jest ustanawiany, powołany wyłącznie przez aprobatę Stolicy Apostolskiej. Jeśli się pomyliłem, to poproszę o sprostowanie Patriarchę Emeryta.
W historii funkcjonowało to tak, że osoba tworząca nowy Zakon wpierw potrzebowała ludzi i miejsca na formowanie się, gdy to już było to proszono biskupa miejsca o zgodę na działanie, aż regułę zatwierdzi Stolica Apostolska. Dlatego niektóre Zakony miały potwierdzoną regułę nawet po 23 latach działań
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Pan piechota założył nową jojonacje.
Republikę Surmeńską...
Już w drugim poście którym jest ustawa prezydencka nadał m.in. mojej osobie status Persona non grata. ???
@"Janusz Zabieraj" powinien eminencja to również zobaczyć.