Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(13.04.2021, 15:14:48)Taddeo Piccolomini napisał(a): http://forum.skarland.eu/search.php?auth...4&sr=posts

Piechota tym razem jako Fernando. Życzę naprawdę żeby dorósł.

No cóż, u nas był bardziej oryginalny, bo założył inne konto, więc sporo osób mógł zmylić.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Ciekawi nas jeszcze sam Zakon św. Jakuba w Skarlandzie. Choć przewodniczy mu rotryjski ksiądz, sam zakon, jak się zdaje, nie jest uznany przez Kościół i sam nie nawiązuje w swym prawie do Kościoła Rotryjskiego.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Również zwróciłem uwagę na to i napisałem księdzu Enrique by wspólnota zgromadzona wokół niego zaangażowała się w Zakon, którego regułę ujawniam w codziennych kazaniach.
[Obrazek: 101005704499830101.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

(13.04.2021, 18:42:14)Pius VII napisał(a): Ciekawi nas jeszcze sam Zakon św. Jakuba w Skarlandzie. Choć przewodniczy mu rotryjski ksiądz, sam zakon, jak się zdaje, nie jest uznany przez Kościół i sam nie nawiązuje w swym prawie do Kościoła Rotryjskiego.

Sam zakon został zatwierdzony dekretem z dnia 27 marca. Jednakże, poproszę księdza Enrique, aby ustalił jakiś program (reguły), które przejrzę i ewentualnie naniosę poprawki.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.
Odpowiedz

Regułę Zakonu Rycerzy Jana Pawła II zatwierdził Hoser.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Oprócz archiwalnego forum znalazłem "Głos Rotrii" i stronę, która miała działać, niestety AAS i forum znajdowało się na boo... Dałoby radę odzyskać to? Połowa historii II Rotrii nie ma niestety.

http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc...index.html
http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc...um/rotria/
Odpowiedz

(13.04.2021, 19:03:44)Janusz Zabieraj napisał(a): A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.

W realu, o ile mnie pamięć nie myli, są zakony na prawie diecezjalnym (zatwierdzone przez biskupa miejsca) i na prawie papieskim (zatwierdzone przez papieża). Jednakże bodaj od listopada 2020 roku, papież Franciszek zmienił prawo i każdy zakon jest ustanawiany, powołany wyłącznie przez aprobatę Stolicy Apostolskiej. Jeśli się pomyliłem, to poproszę o sprostowanie Patriarchę Emeryta.
(-) Ks. Abp Adalbertus Pronobis von Hippogriff-Piccolomini SJ,
Prymas Królestwa Skarlandu
Arcybiskup Walencji
Prefekt Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa
Osobisty Sekretarz Patriarchy Piusa VII
[Obrazek: adalbertus.abp.png]
Odpowiedz

(13.04.2021, 19:27:09)Adalbertus Pronobis napisał(a):
(13.04.2021, 19:03:44)Janusz Zabieraj napisał(a): A jak jest w realu, jeśli mogę wiedzieć? Biskup może zatwierdzić regułę zakonu czy czyni to zawsze Stolica Apostolska? Ja tworzę znowelizowany KPK dla Rotrii i jestem zwolennikiem tak dużej autonomii biskupów diecezjalnych, żeby mogli tworzyć zakony na terenach własnych diecezji.

W realu, o ile mnie pamięć nie myli, są zakony na prawie diecezjalnym (zatwierdzone przez biskupa miejsca) i na prawie papieskim (zatwierdzone przez papieża). Jednakże bodaj od listopada 2020 roku, papież Franciszek zmienił prawo i każdy zakon jest ustanawiany, powołany wyłącznie przez aprobatę Stolicy Apostolskiej. Jeśli się pomyliłem, to poproszę o sprostowanie Patriarchę Emeryta.

W historii funkcjonowało to tak, że osoba tworząca nowy Zakon wpierw potrzebowała ludzi i miejsca na formowanie się, gdy to już było to proszono biskupa miejsca o zgodę na działanie, aż regułę zatwierdzi Stolica Apostolska. Dlatego niektóre Zakony miały potwierdzoną regułę nawet po 23 latach działań Wink
Odpowiedz

Pan piechota założył nową jojonacje. Republikę Surmeńską...

Już w drugim poście którym jest ustawa prezydencka nadał m.in. mojej osobie status Persona non grata.  ???  Big Grin  Wink 
@"Janusz Zabieraj" powinien eminencja to również zobaczyć. Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.