Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
Tego Pośpiecha co Ono Pielęgnuje?
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
Χριστός Ανέστη!
Na zaproszenie Jego Świątobliwości przybywam do Rotrii. Mam nadzieję, że moja wizyta doprowadzi do wyjaśnienia nieporozumień pomiędzy mną a Kościołem Rotryjskim.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
Drogi Bracie,
serdecznie witamy w Stolicy Apostolskiej! Podzielamy nadzieję na zażegnanie sporu i pełne zjednoczenie zwaśnionych dotąd stron. Zapraszamy do Pałacu Apostolskiego. Prosimy, aby się rozgościć i zająć swe miejsce w apartamencie gościnnym.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Ja również serdecznie witam i po chrystusowemu pozdrawiam! Alleluja!
Dzisiejszą bullą Libri Metricis wprowadziliśmy do Kościoła Rotryjskiego instytucję ksiąg metrykalnych i ksiąg wiernych. Te drugie, jako stary już zwyczaj, zostały prawnie usankcjonowane. Pierwsze zaś stanowią nowość. Mamy ogromną nadzieję, że ich obecność pomoże uniknąć w przyszłości jakichkolwiek problemów co do ważności małżeństw, nominacji itp. Wszystkie informacje będą zabezpieczone i strzeżone, a przede wszystkim zgromadzone w bezpiecznym miejscu. Będą również publiczne i nie będzie stanowiło problemu zajrzenie do nich. Wprowadziliśmy je ze szczególną myślą o małżeństwach. Dotychczas fakt ich zawarcia nie był nigdzie odnotowywany i jedyną pozostałością po ślubie był wątek uroczystości. Łatwo go zagubić lub stracić, a małżeństwo (nawet wirtualne) jest w Kościele Rotryjskim poważną sprawą. Wszystko będzie odtąd "na papierze"
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
A mam takie pytanie, bo się nawet nad tym zastanawiałem. Czy istnieją w v-świecie rozwody?
Czy jest możliwe uzyskanie rozwodu jesli się wzięło v-ślub w kościele/obrządku Rotryjskim ? ?
W Kościele Rotryjskim ślub nie jest sakramentem, bo sakramentów nie udzielamy, ale jest uważany za nierozerwalny. Jeśli ktoś ważnie zawarł ślub w obrządku rotryjskim (wschodnim lub zachodnim), to nie można tego małżeństwa rozerwać. Jedynie śmierć jednej ze stron skutkuje zakończeniem małżeństwa. Nawet kilkuletnia nieobecność nie jest przesłanką do stwierdzenia zakończenia związku. Tylko publicznie ogłoszona śmierć.
Uważamy, że można tę drugą kwestię zliberalizować i uznać, że np. dwuletnia niezapowiedziana nieobecność pozwala na zawarcie ponownego związku, ale musielibyśmy to bardzo mocno przemyśleć i omówić z biskupami.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Casus Wilhelma Orańskiego...
To chyba najciekawsza sprawa w tej dziedzinie. Był dość mocno uwiązany i ograniczony małżeństwem, które w zasadzie istniało tylko na papierze - bo żona żyła jedynie formalnie, a de facto jej nie było i ogłoszenie zgonu stanowiło jedynie formalność. Proponujemy wszystkim biskupom przemyślenie tej sprawy. Być może wrócimy do niej jeszcze podczas synodu.
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
A jak ktoś nie skonsumował? Bo ja kiedyś miałem v-żonę, ale nawet nie stawiła się w moim domu inb4 s**x nie istnieje
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus