Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z Rzeczpospolitej
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

ROZPOCZĘŁO SIĘ GŁOSOWANIE NA SEJMIE ELEKCYJNYM.
Odpowiedz

W Rzeczpospolitej Obojga Narodów dobiega końca Wolna Elekcja. Ponowie szlachta w wyniku głosowania spośród trzech kandydatów obrali Michała Jerzego Potockiego, powierzając mu tron i koronę.
Odpowiedz

Wasza Królewska Mość,

składamy najserdeczniejsze gratulacje i życzymy samych sukcesów podczas pełnienia najwyższej władzy nad Rzeczpospolitą. Oby ten czas okazał się dobry dla Was osobiście, a także dobry dla Litwy i Korony.
Z serca błogosławimy.

Z pasterskim pozdrowieniem,
Pius PP. VII
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Zaskakująca nieco informacja, może dlatego, że kibicowałem mojemu doktorantowi z Sarmacji, czyli Szlachetnemu Panowi Lubomirskiemu-Lisewiczowi. Smile Oczywiście nowemu władcy serdecznie gratuluję i trzymam kciuki za udane panowanie.
Odpowiedz

Dziękuję. Smile
Odpowiedz

(17.05.2021, 10:06:48)Janusz Zabieraj napisał(a): Zaskakująca nieco informacja, może dlatego, że kibicowałem mojemu doktorantowi z Sarmacji, czyli Szlachetnemu Panowi Lubomirskiemu-Lisewiczowi. Smile [...]

Dziękuję bardzo! Smile
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Odpowiedz

Król Elekt Michał IV zwołał Sejm Ekstraordynaryjny do miasta królewskiego Warszawa:

Rozpoczęły się obrady tegoż sejmu:
Odpowiedz

Jak widać, przedostatniego dnia lutego, bieżącego roku, miałem rację co do tego, kto zostanie przyszłym królem w RON. Big Grin  Ci, co mi wierzyli - wystąp! Cool

Cytat:Na chwilę obecną do 2300 wypowiedzi brakuje mu tylko 5 wiadomości, no gigant aktywności, mąż stanu i przyszłość RON. "Obajtek Orańskiego", jak go nazywają w kuluarach Rzeczypospolitej - przyszły Król RON? Bardzo prawdopodobne,

Źródło: Michał Jerzy Potocki - mąż stanu, marionetka Orańskiego czy nadęty bufon?, esej autorstwa Mikołaja Dredera
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Stanisław Wieniawa
Odpowiedz

Przewidź mi tak numery totka. Smile
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.