(24.05.2021, 19:25:10)Michał Jerzy Potocki napisał(a): A mam takie pytanie, bo się nawet nad tym zastanawiałem. Czy istnieją w v-świecie rozwody?
Czy jest możliwe uzyskanie rozwodu jesli się wzięło v-ślub w kościele/obrządku Rotryjskim ? ?
W Kościele Rotryjskim nie istnieją rozwody. W naszej Tradycji przyjęło się, że duchowni rotryjscy sakramentów nie sprawują i sam ślub rotryjski nie ma wydźwięku sakramentalnego, natomiast stanowi przysięgę wobec Boga, duchownego rotryjskiego i zebranych świadków, że małżonkowie będą razem aż ich śmierć (wirtualna) nie rozłączy. I według prawa kościelnego i chyba też konkordatowego, jest to przysięga wiążąca, zarówno dla Kościoła jak i państwa, bo zdaje się, że konkordaty zawierają zapis o tym, że świeckie władze państwowe muszą uznawać małżeństwa zawarte w ramach Kościoła Rotryjskiego.
Do tej pory nie miał u nas miejsca żaden rozwód ani żadne unieważnienie, chociaż w tej kwestii Patriarcha Rotrii ma prawo i przywilej je unieważnić, jak każdy inny akt kościelny - kreacje kardynalską, biskupią i małżeństwo, gdyż żaden z tych aktów nie posiada mistyki sakramentalnej. Jest czysto świecki. Nigdy też nie doszło do sytuacji, że małżonkowie wnioskowali o unieważnienie małżeństwa, stąd też wszystko jest sferą domysłów, ponieważ nie mamy żadnego prawa regulującego kwestie ślubów. Myślę, że słusznym jest, aby trwający Synod Biskupi omówił tę kwestię. Sam jestem ciekaw, do jakiego porozumienia uda się nam dojść. Niemniej ja jestem zdania, że każdy akt kościelny Kościoła Rotryjskiego powinien być "dożywotni", bez możliwości unieważnienia go.