Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
Pozdrawiam dla Was z incognito pobytu w Mieście Apostolskim. Dzisiaj odbyłem ingres kanonicki na Lateran, Kamerling miał relację na żywo, więc może potwierdzić.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Aurelio de Medici y Zep
Odpowiedz

Potwierdzam, w prezencie dostałem bardzo ładną jurtę. Postawię sobie w ogródku i będę popijał w niej kumys. Znalazłem też alternatywne zastosowanie - może służyć jako umbraculum.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość, 
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.

[Obrazek: aurelio-kamerling-herb.png]
Odpowiedz

Słynny Guido Marini został biskupem. Tow. Ametyst jak zwykle niezastąpiony w szepnięciu słówka komu trzeba. Swoją drogą, ciekawe są opinie, że mamy w gruncie rzeczy do czynienia z degradacją przez awans.
Edycja To informacja kuluarowa. Podobno jutro możemy spodziewać się oficjalnych ogłoszeń.
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep

• Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(28.08.2021, 18:12:58)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Słynny Guido Marini został biskupem. Tow. Ametyst jak zwykle niezastąpiony w szepnięciu słówka komu trzeba. Swoją drogą, ciekawe są opinie, że mamy w gruncie rzeczy do czynienia z degradacją przez awans.
Edycja To informacja kuluarowa. Podobno jutro możemy spodziewać się oficjalnych ogłoszeń.

Szczęść Boże, witajcie po mojej przerwie!

O, ciekawe.
A dlaczego Wasza Eminencja pisze o degradacji? Czy jest ryzyko, że zostanie odsunięty od stanowiska Ceremoniarza Papieskiego? :O Sad
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Witam ponownie w Rotrii, miło Pana znów widzieć Smile Według kuluarowych informacji, właśnie tak będzie. Świeżo upieczony bp Guido Marini zostanie odwołany ze stanowiska Mistrza Ceremonii Papieskich i obejmie diecezję Tortona. Jego następcą i nowym ceremoniarzem ma podobno zostać Diego Giovanni Ravelli. Jutro dowiemy się wszystkiego i przede wszystkim tego, czy wypuszczona dziś w świat plotka jest zgodna z prawdą.

[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Enrique Sánchez Oviedo, Michał Franciszek Lisewicz, Mikołaj Dreder
Odpowiedz

Będę obserwował ten temat. Smile
Odpowiedz

Witam Szanownego Pana
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
  • Michał Franciszek Lisewicz
Odpowiedz

(28.08.2021, 19:57:20)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Witam ponownie w Rotrii, miło Pana znów widzieć Smile Według kuluarowych informacji, właśnie tak będzie. Świeżo upieczony bp Guido Marini zostanie odwołany ze stanowiska Mistrza Ceremonii Papieskich i obejmie diecezję Tortona. Jego następcą i nowym ceremoniarzem ma podobno zostać Diego Giovanni Ravelli. Jutro dowiemy się wszystkiego i przede wszystkim tego, czy wypuszczona dziś w świat plotka jest zgodna z prawdą.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

Cóż, nie brzmi to za dobrze, jeśli chodzi o odejście Monsignore ze stanowiska Ceremoniarza Papieskiego. A wiadomo coś o ks. Ravellim? I o jego stosunku do liturgii?
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Ja bardzo lubiłem G. Mariniego na tym stanowisku. To był człowiek Benedykta XVI, utrzymywał jakąś tlącą się iskierkę poziomu w tej kałuży niedorzeczności. Wątpię, że będzie lepiej. Prawdopodobnie Duch Soboru zawieje jeszcze mocniej, więc trzeba powoli wyjmować szaliki z szaf (co zresztą pogoda pokazuje coraz wyraźniej). Niemniej nie chcę być złym prorokiem i zarzucać coś ks. Ravelliemu, bo nic o nim nie wiem. Trudno jednak oczekiwać po Franciszku, że nominuje kogoś z bardziej sartorialnym (z ukłonami w stronę Bardzo Wspaniałego Ametysta) podejściem do liturgii.

• Ametyst I Dziecię
Odpowiedz

(28.08.2021, 22:48:22)Aurelio de Medici y Zep napisał(a): Ja bardzo lubiłem G. Mariniego na tym stanowisku. To był człowiek Benedykta XVI, utrzymywał jakąś tlącą się iskierkę poziomu w tej kałuży niedorzeczności. Wątpię, że będzie lepiej. Prawdopodobnie Duch Soboru zawieje jeszcze mocniej, więc trzeba powoli wyjmować szaliki z szaf (co zresztą pogoda pokazuje coraz wyraźniej). Niemniej nie chcę być złym prorokiem i zarzucać coś ks. Ravelliemu, bo nic o nim nie wiem. Trudno jednak oczekiwać po Franciszku, że nominuje kogoś z bardziej sartorialnym (z ukłonami w stronę Bardzo Wspaniałego Ametysta) podejściem do liturgii.

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Szkoda przeniesienia Msgr. Mariniego. Cóż, miejmy mimo wszystko nadzieję. Smile
Zobaczymy.
Najpierw zobaczymy, czy to informacja prawdziwa, choć może tak być.

A o co chodzi z podejściem sartorialnym? Czy to jakieś odniesienie do św. Piusa X, Sarto?
Starosta brzeskolitewski
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.