Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dominica missa
Celebra Niedzielna

Dzisiaj tj. 26 września 2021 roku o godzinie 18 w całym Apostolskim Mieście Rotria dzwony ogłasiły rozpoczęcie celebracji pod przewodnictwem Jego Świątobliwości Patriarchy Benedykta II. Do Bazyliki Świętego Pawła na Welii zbliżała się procesja duchowieństwa rotryjskiego, pośród tłumu duchownych, biorących udział w liturgii i koncelebrujących, dostrzec można było Jego Eminencję Janusza Zabieraja, JE Aurelio de Medici y Zep, JE Pio Maria de Medici, Jego Ekscelencję Tadeusza Piccolominiego, oraz Czcigodnego Krzysztofa Windsora. Obok Patriarchy niesionego w lektyce podążał Jego Ekscelencja Enrique Sanchez Oviedo; wikariusz generalny.

[Obrazek: ObjA5Ge.png]

Przy akompaniamencie organów w Bazylice welijskiej rozpoczyna się celebracja. Chór śpiewa chorał gregoriański, a lud powtarza za nim:

Kiedy zakończył się śpiew zaczęła sie liturgia; Modlitwa, akt pokuty, pierwsze czytanie, psalm responsoryjny i drugie czytanie, po których nastąpiła aklamacja i odczytanie ewangelii przez Biskupa Oviedo:

Cytat:"Ewangelia (Mk 9, 38-43. 45. 47-48)
Jan powiedział do Jezusa: „Nauczycielu, widzieliśmy kogoś, kto nie chodzi z: nami, jak w Twoje imię wyrzucał złe duchy, i zabranialiśmy mu, bo nie chodził z nami”.

Lecz Jezus odrzekł: „Nie zabraniajcie mu, bo nikt, kto czyni cuda w imię moje, nie będzie mógł zaraz źle mówić o Mnie. Kto bowiem nie jest przeciwko nam, ten jest z nami.

Kto wam poda kubek wody do picia, dlatego że należycie do Chrystusa, zaprawdę powiadam wam, nie utraci swojej nagrody.

Kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą, temu byłoby lepiej uwiązać kamień młyński u szyi i wrzucić go w morze.

Jeśli twoja ręka jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją; lepiej jest dla ciebie ułomnym wejść do życia wiecznego, niż z dwiemia rękami pójść do piekła w ogień nieugaszony. I jeśli twoja noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją; lepiej jest dla ciebie chromym wejść do życia, niż z dwiema nogami być wrzuconym do piekła. Jeśli twoje oko jest dla ciebie powodem grzechu, wyłup je; lepiej jest dla ciebie jednookim wejść do królestwa Bożego, niż z dwojgiem oczu być wrzuconym do piekła, gdzie robak ich nie umiera i ogień nie gaśnie”."

Po odczytaniu Ewangelii Biskup Rotrii Benedykt II zdjął haftowany manipularz, położył go na mszale ze złotymi okuciami, wszedł na pięknie zdobioną gotycką ambonę z dębowego drewna i wygłosił mowę do zgromadzonych:
Odpowiedz

Umiłowani w Chrystusie Panu,
Siostry i Bracia,

Wszak spóźnieni, za co serdecznie przepraszamy i szczerze się przyznajemy. Nie będziemy się też usprawiedliwiać w żaden sposób nadmiarem obowiązków, bo to i tak nic nie zmieni. Może w Rotrii zapanował kryzys, może jest ciężko, lecz stale o tym rozmawiając; dyskutując o tym jak wyjść z kryzysu, pomijając normalne, sensowne i merytoryczne aktywności, sami kopiemy pod Państwem i Kościołem Rotryjskim dołki. Apelujemy, dobre myślenie, pozytywne myślenie, może się stać i zapewne stanie się fundamentem odnowy Rotrii. Nawet nie odnowy Rotrii, a odbudowy aktywności - jeśli spojrzymy z optymizmem w przyszłość, ujrzymy nadzieję, ujrzymy to co chcemy ujrzeć. Aktywną i stabilną Rotrię. Myśląc negatywnie, dajemy zwyciężyć samemu Złu. Zło, niszczy wszystko co zbudowaliśmy: od prywatnych relacji, po stabilną kondycję Rotrii. I My w ostatnim czasie daliśmy zwyciężyć Złu - Złu, które musimy teraz pokonać, w tej najważniejszej walce.

Doceniając zasługi dla Kościoła Rotryjskiego w Sarmacji, nadajemy Wielebnemu Krzysztofowi Windsorowi OSI godność Kapelana Honorowego Jego Świątobliwości. Niechaj ten zaszczyt będzie dla Wielebnego Windsora motywacją do dalszej pracy na rzecz Kościoła w Sarmacji i Państwa Kościelnego Rotria.

Jednocześnie korzystając z okazji, pragniemy ujawnić nazwisko kardynała, które utajniliśmy w Motu Proprio: In principio erat Verbum. Wszem i wobec ogłaszamy, że nowym Kardynałem Świętego Kościoła Rotryjskiego został Czcigodny Michał Franciszek Lisiewicz. Nie sposób przejść obojętnie wobec licznych dokonań Jego Eminencji Michała Lisiewicza dla Kościoła Rotryjskiego. Ponadto, pragniemy nadać Kardynałowi Lisiewiczowi tytuł Fidei Defensora - Obrońcy Wiary, jako dowód naszej przyjaźni i wdzięczności.

Oprócz tego, wsłuchując się w liczne uwagi, które napływają do nas kanałami prywatnymi - udzielamy Kongregacji ds. Kościoła i Duchowieństwa dyspensy od etapu kurialnego procesu kreacyjnego na Ojca Kościoła Czcigodnego Wiktora Zeppa oraz mocą naszą apostolską nakazujemy rozpocząć od etapu drugiego proces kreacyjny na Patrona Kościoła Czcigodnego Arcybiskupa Adalbertusa Pronobisa, zmarłego w tym roku. W tym wypadku również udzielamy dyspensy od etapu kurialnego. Niezmiernie oczekujemy sprawozdania z prac Kongregacji, aby przystąpić do finalizacji tych dwóch procesów kreacyjnych, tak bardzo oczekiwanych przez rotrystów.

Apostolskim pozdrowieniem,
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
[-] 2 użytkowników lubi ten post.
  • Enrique Sánchez Oviedo, Krzysztof Windsor
Odpowiedz

Wszystkim uhonorowanym gratuluję
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
[-] 1 użytkownik polubienia ten post.
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Również wszystkich uhonorowanym gratuluję i życzę wszystkiego dobrego. Smile
W miarę możliwości, postaram sie aby moja kongregacja wypełniła wszystkie zadania nałożone na nią.
Odpowiedz

Bardzo dziękuję Waszej Świętobliwości za wyróżnienie.
dr szt. Krzysztof Windsor 
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu 
Arcybiskup Grodziski
[Obrazek: 100784713014182249.png]
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Gratuluję wszystkim!
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Ech, a ja już pewnemu księdzu, który jest moim dyrektorem w realu naobiecywałem, że to in pectore to dla niego na sto procent. @Karol Medycejski dla mnie świadkiem, biedaczyna nawet mi zaliczył rok z wyprzedzeniem.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Wasza Świątobliwość,

Bardzo dziękuję za ten zaszczyt obdarzenia godnością kardynalską, co już zresztą czyniłem jakiś czas temu drogą prywatną. Dziękuję także za obdarzenie tytułem.
Jest to zaszczyt z jednej strony, a z drugiej pewien obowiązek, by wspierać Patriarchę pomocą i działać dla dobra Kościoła Rotryjskiego.
Co do kondycji Rotrii jednak uważam, że nie jest dobra i należy podjąć jej odnowę. Mam nadzieję, że uda się coś w tym kierunku zrobić.
Gratuluję pozostałym uhonorowanym.

Wasza Ekscelencjo, Panie Prezydencie,

Interesująca historia. Wink
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
  • Enrique Sánchez Oviedo
Odpowiedz

Co więcej, ten człowiek zna @"Tommaso Mancini" chyba nawet osobiście.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Gratuluję osobom uhonorowanym. Smile
Cieszy mnie, że mój serdeczny przyjaciel Pan Michał stał się kardynałem. Szczęścia, błogosławieństwa i wytrwałości. To było do przewidzenia, ja to wiedziałem. gratuluję Patriarsze, oraz wszystkim rotryjczykom. Pozdrawiam. 

Michał IV,
Król Najwierniejszy. Smile Wink 
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.