Liczba postów: 2687
Liczba wątków: 254
(02.10.2021, 19:26:11)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Chciałbym podzielić sie w karczmie takim ciekawym spostrzeżeniem, że będą niedługo obradowały dwa synody, Jeden Rotryjski drugi "rozłamowców".
Co o tym myślicie? Jakie macie refleksje, myśli etc. ?
Jeden Synod. Wszystkie inne samozwańcze synody nie mają nic wspólnego z Kościołem Rotryjskim. Nie wierzymy także w powodzenie tej inicjatywy, bowiem w dużej mierze jest ona tworzona przez W. Orańskiego i F. Godunowa, czyli osoby, które... dużo mówią, mało robią. Nie trzeba mi wierzyć, wystarczy spojrzeć na ich dokonania w Państwie Kościelnym Rotria, dwa śmieszne pontyfikaty to wystarczająca wizytówka.

W historii mieliśmy już tyle "kościołów" próbujących zagrozić pozycji Rotrii, a finalnie i tak z nich nic nie wyszło, tym bardziej ze strony tego "tworu" nie widzimy wielkiego zagrożenia dla pozycji Rotrii.
Cytat:Jeśli potrzebujecie pomocy przy orderach to powiedzmy, że trochę się na tym znam, bo zbieram w realu i co najmniej dwóm mikronacjom opracowałem taki system.
O! Generalnie system był opracowany, po prostu z forum zniknęły obrazy orderów. Szukamy kogoś, kto pomoże w ich wyszukiwaniu, bo to dość czasochłonne.
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Czcigodny Patriarcho @"Benedykt II" mnie nie chodziło o to, że ten drugi będzie Rotryjskim, bo każdy wie że nie jest. Chodziło mi tylko o to, że w Rotrii jest Rotryjski, biskupów, a w RON jest niezwiązany z nim inny synod. Oba będą obradowały na temat kościoła w mikronacjach itp.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Patrząc na ogrom stagnacji, w której się znajdujemy powinniśmy myśleć o współpracy, a nie odrzuceniu nowych idei.
Liczba postów: 876
Liczba wątków: 12
Zgadzam się.
Zwłaszcza, że nie idzie o realną schizmę czy herezję, a o mikroświat tylko.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
Dla chętnych przy pomocy w odbudowie systemu orderów, podsyłamy link do bulli o odznaczeniach.
http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=1489
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 1134
Liczba wątków: 8
U mnie nie działają obrazy
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Właśnie o to chodzi. Wygasły linki z tej bulli.
Kardynał biskup Ostii
Liczba postów: 903
Liczba wątków: 18
04.10.2021, 19:05:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.10.2021, 19:05:25 przez Gagik Bagratyda.)
(04.10.2021, 11:34:44)Benedykt II napisał(a): Dla chętnych przy pomocy w odbudowie systemu orderów, podsyłamy link do bulli o odznaczeniach.
http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=1489
Wilhelm Orański twierdzi, że większości medali (poza kilkoma najważniejszymi orderami) nie da się znaleźć, bo on je tworzył.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Liczba postów: 1134
Liczba wątków: 8
Jeżeli tak, to ponawiam propozycję stworzenia kopi orderów watykańskich
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
Liczba postów: 2014
Liczba wątków: 65
System papieski, nie do końca watykanski bo on jest starszy niż państwo watykańskie, może i powinien być podstawą, ale nie ma co go po prostu kopiować. Nie o to w mikronacjach chodzi.
Swoją drogą mam taką śmieszną anegdotę: pradziadek mojego przyjaciela, radykalnego antyklerykała, znanego opluwacza pomników, dostal kiedyś Order Grzegorza Wielkiego i teoretycznie powinien był sobie kupić strój i szpadę. Niestety z pensji profesora UJ nie było go wówczas na to stać, więc zamówił sobie taki fotomontaż, na którym doklejono po prostu jego głowę.
A co do grafik to poszukam. Wikicommons w temacie orderów mam w miarę przeczesane. Wielokrotnie przeglądałem te rejony internetów w czasie wykładów online.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus