Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 3.29
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karczma pod Mitrą i Pastorałem
(02.10.2021, 19:26:11)Michał Jerzy Potocki napisał(a): Chciałbym podzielić sie w karczmie takim ciekawym spostrzeżeniem, że będą niedługo obradowały dwa synody, Jeden Rotryjski drugi "rozłamowców".
Co o tym myślicie? Jakie macie refleksje, myśli etc. ?

Jeden Synod. Wszystkie inne samozwańcze synody nie mają nic wspólnego z Kościołem Rotryjskim. Nie wierzymy także w powodzenie tej inicjatywy, bowiem w dużej mierze jest ona tworzona przez W. Orańskiego i F. Godunowa, czyli osoby, które... dużo mówią, mało robią. Nie trzeba mi wierzyć, wystarczy spojrzeć na ich dokonania w Państwie Kościelnym Rotria, dwa śmieszne pontyfikaty to wystarczająca wizytówka. Wink W historii mieliśmy już tyle "kościołów" próbujących zagrozić pozycji Rotrii, a finalnie i tak z nich nic nie wyszło, tym bardziej ze strony tego "tworu" nie widzimy wielkiego zagrożenia dla pozycji Rotrii.

Cytat:Jeśli potrzebujecie pomocy przy orderach to powiedzmy, że trochę się na tym znam, bo zbieram w realu i co najmniej dwóm mikronacjom opracowałem taki system.

O! Generalnie system był opracowany, po prostu z forum zniknęły obrazy orderów. Szukamy kogoś, kto pomoże w ich wyszukiwaniu, bo to dość czasochłonne. Smile
(-) Mikołaj kardynał Dreder
Kardynał biskup Ostii

[Obrazek: 14101934_nicolodreder2.png?w=1100]
Odpowiedz

Czcigodny Patriarcho @"Benedykt II" mnie nie chodziło o to, że ten drugi będzie Rotryjskim, bo każdy wie że nie jest. Chodziło mi tylko o to, że w Rotrii jest Rotryjski, biskupów, a w RON jest niezwiązany z nim inny synod. Oba będą obradowały na temat kościoła w mikronacjach itp. Smile
Odpowiedz

Patrząc na ogrom stagnacji, w której się znajdujemy powinniśmy myśleć o współpracy, a nie odrzuceniu nowych idei.
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Fiodor Godunow, Gagik Bagratyda, Miguel de Catalan
Odpowiedz

Zgadzam się.
Zwłaszcza, że nie idzie o realną schizmę czy herezję, a o mikroświat tylko.
Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz
Markiz Bolonii i Bari, Baron Vinci
Hetman wielki i podskarbi wielki
Starosta brzeskolitewski
Rector Universitatis Cracoviensis
[-] 3 użytkowników lubi ten post.
  • Fiodor Godunow, Gagik Bagratyda, Miguel de Catalan
Odpowiedz

Dla chętnych przy pomocy w odbudowie systemu orderów, podsyłamy link do bulli o odznaczeniach.

http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=1489
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

U mnie nie działają obrazy
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
Odpowiedz

Właśnie o to chodzi. Wygasły linki z tej bulli.
Kardynał biskup Ostii

Odpowiedz

(04.10.2021, 11:34:44)Benedykt II napisał(a): Dla chętnych przy pomocy w odbudowie systemu orderów, podsyłamy link do bulli o odznaczeniach.

http://forum.rotria.pl/showthread.php?tid=1489

Wilhelm Orański twierdzi, że większości medali (poza kilkoma najważniejszymi orderami) nie da się znaleźć, bo on je tworzył.
Gagik Bagratuni
Գագիկ Բագրատունի
Odpowiedz

Jeżeli tak, to ponawiam propozycję stworzenia kopi orderów watykańskich
Jego Eminencja
Andrew Kardynał von Habsburg, Herzog von Hohenberg
Kardynał diakon Kościoła Świętego Jana Chrzciciela
Regent Monarchii Austro-Węgier
[Obrazek: DxkUDeu.png]
Odpowiedz

System papieski, nie do końca watykanski bo on jest starszy niż państwo watykańskie, może i powinien być podstawą, ale nie ma co go po prostu kopiować. Nie o to w mikronacjach chodzi.

Swoją drogą mam taką śmieszną anegdotę: pradziadek mojego przyjaciela, radykalnego antyklerykała, znanego opluwacza pomników, dostal kiedyś Order Grzegorza Wielkiego i teoretycznie powinien był sobie kupić strój i szpadę. Niestety z pensji profesora UJ nie było go wówczas na to stać, więc zamówił sobie taki fotomontaż, na którym doklejono po prostu jego głowę.

A co do grafik to poszukam. Wikicommons w temacie orderów mam w miarę przeczesane. Wielokrotnie przeglądałem te rejony internetów w czasie wykładów online.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
[Obrazek: 99633905753129374.png]
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 Melroy van den Berg.