Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
24.10.2021, 01:08:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.10.2021, 01:12:52 przez Krzysztof Windsor.)
(23.10.2021, 17:37:37)Pio Maria de Medici napisał(a): (23.10.2021, 16:37:46)Krzysztof Windsor napisał(a): (23.10.2021, 14:35:48)Michał Franciszek Lisewicz napisał(a): Potrzebne jest przeto, by na te stanowiska były powołane osoby, które mają chęci i czas oraz koncepcję na działalność. Potrzeba przy tym wzrostu aktywności i odbudowy, a do tego potrzebne są czas i chęci działających tu osób.
To fakt.
To jak? Likwidacja urzędów które "zawiodły", czy jednak operatywność osób tutaj zawiodła, a urzędy zostają?
Widząc, że nie zdziałamy nasza propozycją z JE Zabierajem, trzeba zobaczyć co można zrobić w propozycji większości, z armią nie wygra kilka osób...
Nawet Margaret Thatcher ustępowała na niepasujące propozycje jeśli słowa kluczowe ją zadowalały.
Sęk w tym, że tych dość aktywnych osób w stanowiskach zabrakło, a na horyzoncie zbyt dużo ich nie widać.
Dokładając do tego, że synod powinien przebiegać burzliwie, ale nie aż tak - rewolucji to chyba nie chcemy. Choć może i ona zwiększyła by aktywność ale była by bezsensowna bo tutaj nic nie wskóra.
dr szt. Krzysztof Windsor
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu
Arcybiskup Grodziski
Liczba postów: 113
Liczba wątków: 7
A i tytuł Panzerkardinal o czymś świadczy.
dr szt. Krzysztof Windsor
HKH Konigprins, Prins af Dravsk
Kardynał Kościoła Powszechnego Pollinu
Arcybiskup Grodziski
Liczba postów: 2919
Liczba wątków: 344
A ja jestem zdania, że żadne zmiany nie rozwiążą problemu aktywności. Ani jej nie zwiększą, ani nie zmniejszą. Problem leży w tym, że nam cyklicznie Rotria się nudzi, a potem znowu za nią tęsknimy i wracamy. Dodatkowym czynnikiem jest tu brak czasu i fakt, że średnia wieku w Rotrii jest dość wysoka, tworzą ją ludzie w większości dorośli lub przynajmniej bliscy dorosłości, więc mamy poważne realna obowiązki i zobowiązania, a ich liczba i powaga rosną z każdym kolejnym rokiem. Uważam, że do zaistnienia dużej aktywności jest konieczne jednoczesne spełnienie dwóch warunków - wszyscy mają luźniejszy okres i wszyscy mają na Rotrię ochotę. Liczba urzędów, księstw, umowy międzynarodowe i osoba Patriarchy są tu bardzo drugorzędne (choć oczywiście nie bez żadnego znaczenia). Jeśli chcemy Rotrię pobudzić, to obiecajmy sobie, że każdy w swoim natłoku obowiązków znajdzie codziennie kilka minut, aby zajrzeć na forum i ewentualnie napisać post, jeśli ma coś do powiedzenia. Taka niepisana umowa zdziała dużo więcej niż zmiany prawne i strukturalne. Z czasem wróci coraz większa fascynacja Rotrią, a być może i życie okaże się łaskawsze w kwestii wolnego czasu.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc.
Liczba postów: 2771
Liczba wątków: 225
Oj stary jestem i głupi, myśląc, że cokolwiek się zmieni. I Bagratyda, i Orański mieli rację. Ja już się nic nie odzywam.
Liczba postów: 2604
Liczba wątków: 198
(24.10.2021, 01:14:46)Krzysztof Windsor napisał(a): A i tytuł Panzerkardinal o czymś świadczy.
Dziękuję, dzięki pancernemu podejściu Rotria jest gdzie jest (a mogła dawno umrzeć). Stąd, ja nie zakazuje żadnych tutaj wniosków, propozycji czy nawet rewolucji (choć i takie lubię rozpędzać ze zdwojoną mocą), lecz wylewanie dziecka z kąpielą uważam za bezsensowne. Szczególnie, że potwierdził Wielebny moją tezę, że to wina osób (w tym mnie), a nie samego urzędu.
Radźcie, a radźcie mądrze. Zlikwidować wszystko jest najłatwiej, ale nie tędy droga.
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 24
Mówi się, że żadne zmiany aktywności nie przyniosą. A to przecież decyzją niedawnego soboru powołano do istnienia kolejną kongregację, która miała z założenia przynieść aktywność, ale przede wszystkim zapewnić lepszą opiekę dla wiernych świeckich i wygenerować przy okazji etat dla jakiegoś świeckiego, co by poczuł się doceniony mianowaniem na tą funkcję. Dobrze widzę, że ta kongregacja w ogóle nie zaczęła nawet działalności? Jeśli jakiś urząd nie spełnia swoich zadań to należy go po prostu zlikwidować i zaprzestać pielęgnowania wydmuszek. To tyczy się właśnie choćby Kongregacji Rozkrzewiania Wiary, która okazała się wielkim niewypałem. Rada więc na przyszłość, by nie tworzyć nowych struktur, jeśli ma się problem z obsadzaniem starych. Brak działań kongregacji kościelnej i dyscypliny woła o pomstę do nieba.
Zgadzam się także ze stwierdzeniem, że ewentualne kasaty kongregacji nic nie dadzą podobnie jak nic nie da zatopienie udzielnych księstewek, gdzie kardynałowie w przerwie od zasiadania na tronie patriarszym mogą sobie pofolgować. Aktywności to nie ujmie i nie przyniesie. Zmiana będzie tylko w porządku forum i w wizerunku, ale to inna para kaloszy. Tym niemniej warto dyskutować, dobrze, że wywiązała się jakaś wymiana zdań, przynajmniej widać, że Rotria żyje w jakiś sposób.
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Takie księstewka wbrew pozorom napędzają tam jakąś aktywność, więc nie są bezcelowe. Ważne jest aby nie stały się takim żyjącym tylko swoim życiem, i będącym silniejszym od organizmu, w którym żyje. Nie jestem tutaj przeciwnym państwom gościnnym, i nie sądzę również przy okazji, że jest możliwym aby się te państwa nagle wybiły, odbiły od Rotrii.
Niepodległe państwa gościnne (państwa jednoosobowe) to był naprawdę poroniony pomysł. Nie dość, że przerwano ciało Rotrii, to jeszcze totalnie nie znalazły zainteresowania.
Liczba postów: 336
Liczba wątków: 14
Po prostu nie zostały dostatecznie wykorzystane. Ale to jest też do zrozumienia, tak jak pisałem..
Istnienie takich mikropaństw może być uzasadnione tradycją (np. Księstwo Urbino jako dependencja RON).
|