27.11.2021, 12:02:36
Czy Czcigodny gen. prof. dr hab. dr mgr net. Ametyst Faradobus ma siły i zapał do kontynuowania swojej misji rektorskiej? Możemy powierzyć Wam dalej sprawowanie tego zaszczytnego urzędu? @Ametyst I Dziecię
|
Dyskusja nad doskonałością naukową
|
|
27.11.2021, 12:02:36
Czy Czcigodny gen. prof. dr hab. dr mgr net. Ametyst Faradobus ma siły i zapał do kontynuowania swojej misji rektorskiej? Możemy powierzyć Wam dalej sprawowanie tego zaszczytnego urzędu? @Ametyst I Dziecię
27.11.2021, 19:34:21
Jeżeli nie ma nikogo lepszego chętnego to deklaruję gotowość pozostania na urzędzie. Jednocześnie zachęcam po raz kolejny do odniesienia się do mojej ostatniej wypowiedzi.
Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
Secretarius Status Sanctae Sedis · Universitatis Rotriensis Rector Magnificus
![]()
26.02.2022, 00:02:56
W Rotrii nastał znowu czas raczej senny, ale czasem bywa tak, że tego typu okresy są dobre do rozwijania działalności pobocznej. Taką jest uniwersytet i w ogóle v-nauka. Skoro zatem jesteśmy tu w gronie raczej kameralnym to może zajmiemy się kwestią UR?
![]()
26.02.2022, 08:26:04
Moim zdaniem można zreformować trochę Uniwersytet Rotryjski.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
26.02.2022, 09:53:29
W jaki sposób? Na pewno pewna reforma jest konieczna także zbierzmy pomysły.
![]()
26.02.2022, 10:58:59
(30.10.2021, 13:01:44)Ametyst I Dziecię napisał(a): Szanowne Państwo, Kochani moi, Wasza Eminencjo, myślę, że warto, oczywiście nie kopiując, zrobić coś na wzór Colloquia Bialenia - np. o sztuce czy historii naszego kraju. Warto podjąć badania archeologiczne w naszym kraju (kiedyś zajmował się tym Wilhelm Orański). Warto także, by Uniwersytet Rotryjski podjął się pracy z heroldem (którego nie mamy) dot. herbów, ich historii - ale także i orderów. Może Uniwersytet zajmie się szukaniem nowych kierunków teologicznych? Podkreślamy, że nie jesteśmy realnym Kościołem Katolickim i na nim się tylko opieramy. Nie wszystko musi być takie samo. Chcę wrócić do pracy nad mapą rotryjskiego miasta Apostołów. Może warto będzie je "dogłębnie zbadać"? † PIO DE MEDICI
![]()
26.02.2022, 11:22:24
(26.02.2022, 10:58:59)Mikołaj I napisał(a): Wasza Eminencjo, Jak najbardziej jest to kierunek, w którym możemy iść. Ja wyznaję zasadę, że każdy kraj pod względem nauki ma coś innego do zaoferowania: w jednym miejscu jest to prawo, gdzie indziej nauki ścisłe (np wiedza o kosmosie), a jeszcze gdzieś indziej historia czy teologia. Trzeba siąść i zastanowić się nad prostym pytaniem: co nas interesuje i o czym chcemy na UR rozmawiać? Nauka, tak realna jak i wirtualna, to nic innego jak po prostu hobby. (26.02.2022, 10:58:59)Mikołaj I napisał(a): Warto także, by Uniwersytet Rotryjski podjął się pracy z heroldem (którego nie mamy) dot. herbów, ich historii - ale także i orderów. Może Uniwersytet zajmie się szukaniem nowych kierunków teologicznych? Podkreślamy, że nie jesteśmy realnym Kościołem Katolickim i na nim się tylko opieramy. Nie wszystko musi być takie samo. Co do heraldyki: między innymi po to powołałem do życia Katedrę Nauk Pomocniczych Historii. Proponuję, aby ona służyła za taką bazę merytoryczną, podczas gdy Heroldia będzie urzędem formalizującym sprawy herbów i zapewniającym wsparcie techniczne. (26.02.2022, 10:58:59)Mikołaj I napisał(a): Chcę wrócić do pracy nad mapą rotryjskiego miasta Apostołów. Może warto będzie je "dogłębnie zbadać"? A można, jak najbardziej. Bardzo polubiłem realowy odpowiednik Rotrii, a o potrzebie powrotu do prac nad planem mówiłem już jakiś czas temu. Chętnie się zaangażuję. Amethystus cardinalis Faradobus marchio Mediolani
![]()
26.02.2022, 12:31:13
Można się pochylić nad stworzeniem Wydziału Mikrozofii. Może byśmy zaprosili prof. Andrzeja Płatonowicza Ordyńskiego do Rotrii, żeby wygłosił kilka wykładów.
Tymoteusz Dostojewski
Baron Arrezo
26.02.2022, 17:22:39
Osobiście od dawna marzę o uruchomieniu na UR jakiegoś kierunku medycznego. Żeby było w klimacie Rotrii, np. medycyny pastoralnej, która niegdyś była obowiązkowym elementem kształcenia księży i pozwalała lepiej orientować się np. w kwestiach bioetycznych. W racji charakteru Rotrii, nie byłaby to nauka prawdziwych umiejętności lekarskich (z racji moich kompetencji), a raczej nieco narracyjne poznawanie historii medycyny i podstawowej medycznej wiedzy z naszej epoki, tj. XIX wieku. A jest to historia bardzo ciekawa, barwna i pełna gorących tematów. Sam z chęcią bym się tym zajął, lecz niestety nie posiadam w tym kierunku żadnego v-wykształcenia i nawet nie wiem jak je zdobyć.
Jego Wielkoksiążęca i Arcykatolicka Mość,
Jego Eminencja x. dr net. Aurelio Lorenzo Carlo wielki książę kardynał de Medici y Zep
Kamerling Świętego Kościoła Rotryjskiego,
Prymas Brodrii, Wielki Książę Toskanii, etc. ![]()
28.02.2022, 22:18:51
Z kardynałem Aureliuszem kiedyś przeglądaliśmy taką wspaniałą książkę dla katolickich lekarzy sprzed około stu lat. Można by się na niej opierać.
![]() |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |